Ebru ÇorbacıYazarlar

Ne zaman psikoloğa gitmelisiniz?

Kim Hangi Durumlarda Psikolojik Destek Almalıdır?

Bireyin hayatının gidişatından memnun olmasını engelleyen bir durumun varlığı, psikoloğa gitmesi için yeterince geçerli bir nedendir. Hiçbir sorun olmadan kişi kendini tanımak, güçlü ve güçsüz yanlarının farkına varmak için de psikoloğa gidilebilir. Tüm bunların yanında geleceğe dair karmaşık duygular içerisinde iseniz, sorunların üstesinden artık gelemeyeceğinize inanıyorsanız ve ya bu konuları çözümlemekte eskisi kadar etkili olduğunuzu düşünmüyorsanız konunuzla ilgili uzman olan bir psikologdan destek almanız hayatınızı kolaylaştıracaktır. Psikolojik destek almak herhangi bir psikolojik rahatsızlığa sahip olduğunuzun göstergesi değildir.

Psikoloğa Gidince Neler Oluyor?

Kişi psikolojik destek alarak kendini öğrenme sürecini deneyimler. Psikolojik destek alırken birey seçtiği psikolog ile birlikte hayatını tekrardan gözden geçirir. Bireyin hayatını, yaşam koşullarını, sorunlarını konuyla ilgili bir uzmanla birlikte gözden geçirmesi; problemlere yeni bakış açıları edinmesini ve yeni çözümler bulmasını kolaylaştırır. Bu çalışma esnasında psikolog, almış olduğu eğitimler doğrultusunda psikolojik yöntem ve teknikler kullanarak karşısındaki bireye yardımcı olur.

Psikolojik destekteki esas amaç, başvuran kişinin kendini ve çevresini daha iyi anlayıp, kabul ederek, daha etkin seçimler yapma, karar verme ve uyum gösterme yoluyla, kendini anlamasına, sorunlarına çözüm bulmasına, etrafında olup bitenlere verdiği tepkilerin farkına varmasına yardımcı olmaktır.

Psikolojik Destek Nedir?

Her birey hayatının belli dönemlerinde stres yaratan olaylar veya problemlerle karşı karşıya gelir. Stres içeren hayat koşulları ya da travmalar her insanın hayatının bir parçasıdır. Fakat bazen durum basit olsa da artık var olan ve daha önce çözümlediğimiz problemlerin üstesinden etkili bir şekilde gelememeye başlarız. Genelde böyle durumlarda psikolojik destek almak yerine insanlar kendilerine en yakın olan, güvendikleri ve ya çok sevdikleri kişilerle iletişime geçerler. Bu çoğu zaman kişiyi kısa süreliğine olsa bile rahatlatır. Sorunlara kesin çözümler bulunmaz. İnsanın en önemli ihtiyaçlarından biri duygularını paylaşmaktır. Yaşadıklarınızı sevdiğiniz, güvendiğiniz birileriyle paylaşmak size iyi gelebilir. Fakat arkadaşlarınız ve ya dostlarınızla konuşmak sorunların çözümünü getirmez. Sadece siz paylaştığınız için anlık rahatlamalar yaşarsınız. Sorunlar hala oradadır. Gün geçtikçe büyümekte ve daha çekilmez bir hal almaktadır. Var olan sorunlarla en etkili başa çıkabilmenin birinci adımı problemin varlığını benimsemektir.

Psikolojik Süreçte Doğru Bilinen Yanlışlar

***Psikoloğa kendi problemlerini kendi başlarına çözemeyen zayıf insanlar ya da “deliler” gider.

Bilinen en doğru YANLIŞLARDAN biri budur. Bir bireyin psikoloğa gitmek istemesinin birden fazla sebebi olabilir. Psikoloğa gitmek kesinlikle zayıflık değildir. Aksine psikoloğa girmek cesaret gerektiren bir davranıştır. Psikoloğa giden kişi hayatındaki; ilişkilerini değerlendirmek, stres sebeplerini bulmak, alkol – madde kullanımı gibi sorunlardan kurtulmak ve ya  dış görünüşünü kabullenmek için psikoloğa gidebilir. Kişi son zamanlarda öfkeli ya da depresif olduğu için ve ya burada yazılamayacak milyonlarca farklı sebep için psikoloğa gidebilir. Aslında psikoloğa giden kişi konu her ne ise o konu hakkında destek almaya karar vererek; daha mutlu, huzurlu ve tatmin edici bir hayatı yaşamayı hedefler. Toplumda bu kadar ön yargı varken psikoloğa gitmeye cesaret eden kişi aslında içten içe yaşadığı hayatın ne kadar kısa olduğunun ve bu hayatın çözülmeyen problemlerle çekilmez hale getirilmesinin zaman kaybı olduğunun farkında olan kişidir. Yani kendini anlamaya, geliştirmeye, analiz etmeye hazır kişidir.  

***Psikoloğa Gideyim Bana Ne Yapacağımı Söylesin!!!!

Psikolog kendisine başvuran kişinin hayatı ile ilgili konularda, başka bir şahsa bilgi verme ve ya kişiye öğüt verme gibi davranışlarda bulunmamaktadır.  Psikolog; bireyin hayatı ile ilgili kararlar verip onu herhangi bir şeye yönlendirme yapmaz. Psikoloğun kişinin hayatındaki seçimlerini doğru ya da yanlış gibi değer yargıları ile yargılaması da söz konusu değildir.  Psikolojik destek alan kişi kendi istek ve kararlarda tek yetkili ve sorumludur.  Psikolog bu durumda psikolojik destek alan kişiye kendini tanıma yolculuğunda kullandığı teknik ve yöntemler aracılığı ile yardım edicidir.

***Beni tanımayan kişi bana yardım edemez.

Psikoloğunuzun sizi kesinlikle tanımıyor olması gerekmektedir. Psikoloğun sizi dinlerken tarafsız olmasını sağlayan en önemli etkenlerden biri sizi tanımamasıdır. Bir psikoloğu arkadaştan ayıran önemli özelliklerden biri sizi tanımaması, anlattığınız olaylardaki kişilere ve size karşı tarafsız kalmasıdır. Arkadaşlar ya da yakınlar size sorunlarınızı anlamada büyük destek olabilir. Fakat onlarla konuşurken bazen onları kırmaktan koktuğunuz için, bazen de anlattıklarınızı kötü niyetli olmasa da yakınlarınıza paylaşmasından içten içe çekinmenizden dolayı açıkça konu hakkındaki düşüncelerinizi, hislerinizi paylaşmaktan çekinebilirsiniz. Psikolog ile problemlerinizi, düşüncelerinizi, hislerinizi, güvenli ve her şeyin gizli tutulacağı bir ortamda sadece size ayrılan zamanda konuşursunuz.  

Uzm.Klinik-Adli Psk. Ebru ÇORBACI

 

 


Benzer Haberler

Demokrasi, irade, özgürlük … itaatkarlığa hayır

Voice Kıbrıs Haber

Çözümü mü beklemeliyiz?

Globalleşen dünyamızda karşılaştırılmalı üstünlük

Bonzai hakkında bilmedikleriniz

Zamanı daha iyi nasıl kullanabilirsiniz?

Peki ya insanı ‘hammadde’ olarak görmek ne kadar etik?