FeaturedKIBRIS

“Dövizle ilgili çalışma hükümete sunulacak”

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Türkiye’de üretilen hammadde ve mamullerin Kuzey Kıbrıs’a da TL olarak ithal edilebileceği ve böylelikle, 2018 yılında bütçenin artıya geçeceği konusunda yaptığı açıklamanın detaylarını ve dövizde yaşanan yükseliş konusunda görüşlerini Haberal Kıbrıslı Gazetesi ile paylaştı.

“Türkiye hammadde zengini olan ağır sanayisi gelişmiş bir ülke”

Türkiye hammadde zengini olan ve ağır sanayisi gelişmiş olan bir ülkedir diyen Atun, haliyle bizim sanayi üretimimizde Türkiye Cumhuriyeti’nden ithal edilerek kullanılan birçok hammadde ve ara mamul var. Bu ürünlerin TL olarak ithal edilmesi konusunda TC Ekonomi Bakanı  Nihat Zeybekçi ile olumlu yönde bir görüşme yaptık dedi. Son günlerde dövizin yükselmesi ve birçok vatandaşın mağduriyetine değinen Bakan Atun,  bireysel borçların yabancı para biriminden olması bu dönemde büyük risk taşıyor bu anlamda Ekonomi ve Enerji Bakanlığı olarak yeni bir düzenleme hazırladık bu çalışmayı yakın zamanda hükümete sunma niyetindeyim açıklamasında bulundu.

“Türkiye’de üretilen hammadde ve mamuller KKTC’ye de TL olarak ithal edilebilir”

Atun, yaptığımız çalışmalarda gözlemledik ki bu hammadde ve ara ürünler Türkiye Cumhuriyeti pazarında yani kendi iç pazarında Türk parası üzerinden satılıyor ancak bize satılırken yani kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne ihraç edilirken bir kısmı TL bir kısmı dolar ve Euro cinsinden satılıyor. Buda sanayi sektöründe Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için ithal girdilerin kur riski içermesine sebep veriyor. Bu kur riski devamında sanayimizin rekabet edebilirliğini ve sürdürülebilirliğini olumsuz etkiliyor. Dolayısıyla Türkiye’de üretilen hammadde ve mamullerin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne de TL olarak ithal edilebilir dedi.

“İran, Nahçıvan, Rusya gibi ülkelere uygulanan sistem KKTC’ye uygun hale getirilebilecek “

“Kurlar arttıkça fiyatlarda artış baskısı oluşturuyor ve rekabet ortamında fiyatını artıramayan rekabet edemez hale geliyor” diyen Bakan Atun, “böylece üretim kapasitemizi olumsuz etkileniyor.  Bu konuda Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı ile ortak çalışma grubu oluşturulacak. İran,  Nahçıvan, Rusya gibi ülkelere uygulanan sistem KKTC’ye uygun hale getirilebilecek “dedi.

“Bireysel borçların yabancı para biriminden olması bu dönemde büyük risk taşıyor”

Dövizde yaşanan yükselişe dikkat çeken Bakan Atun, kurların yükselişinde birçok etken bulunduğuna dikkat çekerek, “bireysel borçların yabancı para biriminden olması bu dönemde büyük risk taşıyor. Bu anlamda Ekonomi ve Enerji Bakanlığı olarak yeni bir düzenleme hazırladık bu çalışmayı yakın zamanda hükümete sunma niyetindeyim” dedi.

Atun, “döviz kurları üzerinde birçok etken var. Gelişmiş ülkelerin ve gelişmekte olan ülkelerin ekonomik performanslarını gösteren parametreler ve bir takım beklentiler bulunuyor. Petrol fiyatları küresel enflasyon Merkez bankalarının faiz politikaları Amerikan Merkez Bankası, Brezilya Merkez Bankası, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası gibi küresel jeopolitik gelişmeler enerji alanındaki gelişmeler küresel para hareketleri tüm bunlar küreselleşme neticesinde kurlar  üzerinde etkin rol oynuyor” dedi.

“Dövizin yükselişi ile ilgili yaptığımız çalışmayı hükümete sunma niyetindeyim”

 Bakan Atun, “tüm dünyada sistem bu şekilde ilerliyor yapmamız gereken ekonomimizin kur hareketine duyarlı olma taraflarından riski ortadan kaldıracak rasyonel yapısal düzenlemeler. Bireysel borçların yabancı para biriminden olması bu dönemde büyük risk taşıyor bu anlamda Ekonomi ve Enerji bakanlığı olarak yeni bir düzenleme hazırladık bu çalışmayı yakın zamanda hükümete sunma niyetindeyim” diyerek sözlerine son verdi. 


Benzer Haberler

Baf’ta polislerin otellere “komando baskınları” yapmasına tepki

TAK

Küresel piyasalarda önümüzdeki hafta gözler Fed’in faiz kararına çevrildi

AA

Akşener’den İYİ Parti kurultayında “veda” konuşması

BBC Türkçe

Uzmanından “endokrin bozucu kimyasallar” uyarısı

AA

İnşaat alanında ölü olarak bulunmuştu, polisten yeni açıklama!

Voice Kıbrıs Haber

Güçlüsoy “Yeni bir üniversiteden, yeni bir rapor istemesi kararı olumlu”

TAK