FeaturedKIBRIS

Bu dava Kuzey Kıbrıs’ta bir ilk!

Star Kıbrıs’tan Suna Erden’in haberine göre, Sosyal medya üzerinden CTP Lefkoşa Milletvekili Doğuş Derya’ya hakaret ettiği gerekçesiyle davalık olan Yeni Doğuş Partisi Genel Sekreteri Bertan Zaroğlu mahkeme tarafından suçlu bulunarak tazminat ödemeye mahkum edildi. Facebook’tan hakaret içerikli sözlerle Derya’yı hedef aldığı belirtilen Zaroğlu, toplam 60 bin TL ödemeye mahkum edildi. Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde 2 yılı aşkın süren ve dün karara bağlanan dava Kuzey Kıbrıs’ta bir ilk olma özelliğini de taşıyor. İlk kez sosyal medya üzerinden yapılan hakarete ceza kesilirken bunun emsal olması bekleniyor

DAVA MASRAFLARINI DA ÖDEYECEK 

CTP Lefkoşa Milletvekili Doğuş Derya’nın, YDP Genel Sekreteri Bertan Zaroğlu’na 2015’de açtığı ‘ağır hakaret’ davası iki yılın ardından dün Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde karara bağlandı. Kıdemli Yargıç Tacan Reynar huzurunda görüşülen davada, Doğuş Derya’yı temsilen Avukat Jale Dizdarlı ile Avukat Ongun Talat hazır bulundu. Dava kararında Doğuş Derya’da hazır bulunurken, Bertan Zaroğlu gelmedi. Doğuş Derya açtığı zem ve kadih davasını kazandı. Mahkeme, Bertan Zaroğlu’nu 45 bin TL tazminat ödemeye mahkum etti. Mahkeme ayrıca Zaroğlu’nun 15 bin TL de dava masraflarını ödemesini de hükmetti. 

CİNSEL İÇERİKLİ SALDIRI 

Kararı açıklayan Reynar, davalı Bertan Zaroğlu’nun sosyal paylaşım alanında hakaret içerikli yazılar yazdığını, yazmış olduğu, “Sayfamdaki arkadaşlarımın affına sığınarak Doğuşum, Bebeğim, Anlıyorum ızdırabını… Fakat biraz farklılık yap senin stresini sıkıntını çekmekten bıktık… İçine al ki diline vurmasın’ yorumunu davacı Derya’nın kişilik haklarına ve kadınlık onuruna saldırıldığı niteliği taşıdığını, ayrıca açık yazılmasa da cinsel içerikli düşünce ile yazıldığının ortada olduğunu ifade etti. 

DERYA KAZANDI 

Kıdemli Yargıç Tacan Reynar, davalı Bertan Zaroğlu’nun davacı Doğuş Derya’yı hedef alarak kullandığı kelimelerin Türk Dil Kurumu’na göre, hedef olarak alınan davacıya yönelik kullanılan cümlelerin ‘Argo’ manada kullanıldığını ve davacının tazminat almaya hak kazandığına bulgu yaptıklarını açıkladı. Zaroğlu’nun sosyal medya hesabında davacı Derya’nın fotoğrafını koyarak “Vatan haini” diyerek hakaret içerikli yazılar yazdığını da anımsatan Reynar, Zaroğlu’nun Derya’dan hiçbir şekilde özür dilemediğine vurgu yaptı. 

Dava sürecinde Zaroğlu’nun avukatları aracılığı ile yazılanların kendisine ait olmadığını ileri sürdüğünü kaydeden Yargıç, Sosyal paylaşım sitesinde, paylaşımların davalıya ait olduğuna bulgu yaptıklarını, davalının iddialarının ret edildiğini açıkladı. Davacı Doğuş Derya’nın dava sürecinde mahkemede hazır bulunduğunu ve her aşamasında karşı tarafın avukatlarının sorusuna tabi tutulduğuna vurgu yapan Reynar, Derya’nın davasını mahkeme huzurunda ispatladığını belirtti. 

Reynar, Doğuş Derya’nın Bertan Zaroğlu’na yönelik ‘zem ve kadih’ (hakaret ve sövme) davasında tazminat hakkı almaya hak kazandığını açıklayarak, Zaroğlu’nun tüm davalardan 45 bin TL tazminat, 15 bin TL’de dava masraflarını ödemesine emir verdi. 

DERYA, “TAZMİNATI BAĞIŞLAYACAĞIM” 

Kararın ardından basına kısa bir açıklama yapan CTP Lefkoşa Milletvekili Doğuş Derya, geçirdiği süreçte yanında kendisine destek olan herkese ve özellikle avukatlarına sonsuz minnet duyduğunu açıkladı. 

Dava sürecinde, CTP Kadın Örgütleri’nin de kendisine gösterdiği destekten ötürü teşekkür eden Derya, davasının şahsi olarak algılanmamasını, hakarete uğrayan her kadının susmaması gerektiğini söyledi. Doğuş Derya, ayrıca mahkemenin emir verdiği 45 bin TL tazminatı Kadın Hakları ve Çocuk Hakları ile ilgili faaliyette olan örgütlere bağışlayacağını açıkladı. 

OLAYIN GEÇMİŞİ 

CTP Lefkoşa Milletvekili Doğuş Derya, 15 Aralık 2014’deki bütçe görüşmelerine damga vuran bir konuşma yapmıştı. Bertan Zaroğlu başta olmak üzere ‘bazı milliyetçi çevreler’ sosyal paylaşım sitesinde Derya’ya karşı ‘ağır hakaret’ içeren yazılar yazmış, konu 30 Mart 2015’de yargıya taşınmıştı. Bertan Zaroğlu ile ilgili açılan ‘zem ve kadih’ (hakaret ve sövme) davası 6 Mayıs’ta Mahkeme huzuruna gelmiş, tarafların görüşmesi için birçok kez ertelenmişti.


Benzer Haberler

4 gün boyunca bölgeye girilmesi yasaklandı

TAK

Sterlin ve Euro’da son rakamlar (19 Ekim 2020 döviz kurları)

Araç plakalarıyla ilgili değişiklik…

Voice Kıbrıs Haber

“Öneriler hiçbir değerlendirmeye tabi tutulmadan reddedilmesi kabul edilebilir değildir”

Voice Kıbrıs Haber

Bir günde 3 kişi yoğun bakıma alındı

Voice Kıbrıs Haber

İkili güvenlik ilişkilerinin geliştirilmesinde niyet beyanı imzalandı

Voice Kıbrıs Haber