FeaturedKIBRIS

Stamatiou “Yüksek Anayasa Mahkemesinin yüzde 56’sını kadınlar oluşturuyor”

Kıbrıs Rum Yüksek Mahkeme Başkanı Katerina Stamatiou çarşamba günü yaptığı açıklamada, Kıbrıs’taki Yüksek Mahkeme yargıçlarının %56’sını, bölge yargıçlarının %50’sini, Temyiz Mahkemesi yargıçlarının %36’sını ve Yüksek Mahkeme yargıçlarının %43’ünü kadın yargıçların oluşturduğunu söyledi.

Kıbrıs Barosu tarafından Larnaka’da düzenlenen ikinci yıllık “Hukukta Kadınlar” konferansında konuşan Stamatiou, bugün bilinen şekliyle, uluslararası, Avrupa ve iç hukukta iyice yerleşmiş olan iki cinsiyet arasındaki hukuki eşitliğin, eski medeni dünyanın hukuk düzeninde hiç olmadığını, Kıbrıs Cumhuriyeti’nde cinsiyetler arasında olumsuz ayrımcılıkla ilgili özel ulusal sistemlerin kabul edildiğini anlattı.

Katerina Stamatiou, Irkçılık ve Diğer Ayrımcılıkla Mücadele Yasası’nın yürürlüğe girmesiyle birlikte, İdare ve İnsan Haklarının Korunmasından Sorumlu Komiserin, kamuda veya özel sektörde ayrımcılıkla ilgili olarak istihdam, çalışma, mesleki eğitim, eğitim, sosyal koruma, sosyal güvenlik ve sağlık hizmetleri ile mal ve hizmetlere erişim alanlarında müdahale etme yetkisine sahip olduğunu kaydetti.

Çevre Komiseri Antonia Theodosiou, konferansın “Çevre, Toplum, Kurumsal Yönetişim ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri” başlıklı oturumunda çevresel adalet hakkında konuştu.

Theodosiou, Kıbrıs’ın Aarhus Sözleşmesi’ni 1998 yılında imzaladığını ve 2003 yılında onayladığını, yirmi bir yıl sonra Sözleşme’nin çevresel yönetişim ve Sözleşme’nin ilk iki unsuruna erişime kurumsal bağlılık açısından olumlu bir etki yarattığını ifade etti.

Kıbrıs Barosu Başkanı Michael Vorkas ise konuşmasında eşitlikten söz etti. Kıbrıs Barosu’nun mevcut Yönetim Kurulu göreve geldiğinde ilgili konulara odaklanmak üzere Eşitlik Komitesini kurduğunu söyledi.

Konferanstaki diğer konuşmacılar da kadınların güçlendirilmesi, becerilerin geliştirilmesi, sorumluluk pozisyonlarına ve karar alma organlarına katılımlarının arttırılması ve modern yaşamda karşılaştıkları zorluklarla ilgili güncel konulara değindiler.

(Kaynak KHA)


Benzer Haberler

24. Büyükkonuk Eko Günü yarın yapılıyor

TAK

“Çatı Operasyonunda” 4 tutuklu!

Voice Kıbrıs Haber

19’uncu İpek Koza Festivali’nde ilk gün tamamlandı

Voice Kıbrıs Haber

“Masal Atölyesi”ne çocuklardan büyük ilgi

Voice Kıbrıs Haber

Gazze’ye havadan yardımlar can aldı

NTV

Zanlı ilk etapta 3 gün tutuklu kalacak!

Voice Kıbrıs Haber