Uncategorised

Tarımsal öğretimin 171. Yılı UKÜ’de kutlandı

Tarımsal öğretimin 171. yılı bugün Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nde düzenlenen etkinlikle kutlandı.

Ziraat Mühendisleri Odası’ndan yapılan açıklamaya göre, UKÜ ve Ziraat Mühendisleri Odası işbirliği ile düzenlenen etkinliğe Başbakan Vekili, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Nazım Çavuşoğlu, Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, Hayvan Yetiştiricileri ve Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Turgut Akçın, Patates Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Yeşilada, bürokratlar, öğretim görevlileri, üyeler ve üreticiler katıldı.

ÇAVUŞOĞLU

Nazım Çavuşoğlu yaptığı konuşmada, insanlığın varoluşu ile yaşanan tüm kavgaların sebebinin gıda ve su için olduğunu belirtti. Çavuşoğlu, dünyanın en önemli sektörlerinden biri olan tarımın Tarım Fakültesi olan bir üniversitenin salonunda konuşulmasının anlamına da değindi.

DİĞER KONUŞMACILAR

UKÜ Öğretim Görevlisi Prof. Dr. İbrahim Baktır, tarımsal öğretimin tarihçesini anlattı.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Ercilasun, ülkede tarımın hem turizm sektörü hem de üniversite sektörü için ayrı bir önemi bulunduğunu belirterek, “Bugün ülkemizin nüfusu hızla artmaktadır bu yıl üniversite öğrenci sayımız 95 bine ulaşmış ve buna bağlı olarak her geçen yıl daha fazla gıdaya ihtiyaç vardır. Güvenli gıdayı ve tarımdaki yükselişi artırmak mecburiyetindeyiz Üniversitelerdeki tarım fakültelerimizle birlikte ilmi tarım faaliyetleri artacaktır” dedi.

Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Turgut Akçın da yaptığı konuşmada, yer altı kaynaklarında yaşanan tuzlanmalardan dolayı narenciye alanlarının azaldığını söyledi. Günden güne azalan üretimden bahseden Akçın, Tarım Bakanlığı’nın üreticilere yeteri kadar destek olmadığından yakındı.

Tarımda eğitimin önemine vurgu yapan Hayvan Yetiştiricileri ve Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, üreticilerin doğru eğitilmemesinden dolayı verim yakalayamadığına vurgu yaptı.

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle de, tarımın günümüzdeki önemine değinerek, Çiftçiler Birliği’nin bugüne kadar yürüttüğü çalışmaları ile sektörün köklü sorunlarına çare olduğuna işaret etti.

Bakanlığa bağlı araştırma merkezlerinin üniversitelerin bir ağ kurması gerektiğine de değinen Kelle, tarımdaki eksikliklere dikkat çekti.
Dünya Çiftçiler Birliği Asya Kıtası Özel Danışmanı Alican Kabakçı tarımdaki sıkıntılardan bahsederek, yaz-kış, soğuk-sıcak demeden tarımsal üretim yapan herkesin tarımcı olduğunu söyledi.

UKÜ Rektörü Halil Nadiri ise yaptığı konuşmada yeni kurulan Tarım Fakültesi hakkında bilgi verdi.

Kaynak: TAK


Benzer Haberler

“Πρέπει επιτέλους να ανοίξουμε τα μάτια μας και να δούμε που είμαστε”

Voice Kıbrıs Haber

“Δεν υπάρχει διάθεση να αγγίξουμε το κυπριακό…”

Voice Kıbrıs Haber

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το Cyprus Forum

Voice Kıbrıs Haber

Η απειλή αφανισμού της Τ/κ κοινότητας

Voice Kıbrıs Haber

“«Ελάτε να λύσουμε το πολιτικό μας πρόβλημα”

Voice Kıbrıs Haber

Yolsuzluk siyasete karşı güvensizliğin büyüklüğünü gösteriyor

Voice Kıbrıs Haber