Uncategorised

“Πρέπει επιτέλους να ανοίξουμε τα μάτια μας και να δούμε που είμαστε”

Η πολιτική αναλύτρια και ακτιβίστρια Ανδρομάχη Σοφοκλέους μίλησε στην Voice Of The Island για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι και υπογράμμισε ότι η  Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί ποτέ να είναι δυνατή, εκτός αν έχει και τους Τ/κ μαζί της.

Της Hatice KERLO 

Οι δυσκολίες των Τ/κ…

«Εγώ να πω διάφορα παραδείγματα. Οποιοσδήποτε έχει την όποια σχέση με την Τ/κ κοινότητα, γνωρίζει τις δυσκολίες για τους Τουρκοκύπριους. Παραδείγματος χάριν, να ανοίξουν λογαριασμών στις Τράπεζες στα εδάφη που ελέγχει η  ΚΔ. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες, για πολλά παιδιά μεικτών γάμων στους οποίους απαγορεύεται να πάρουν την υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όλα αυτά επηρεάζουν την αντίληψη των Τουρκοκυπρίων σε σχέση με τη σχέση τους με την Κυπριακή Δημοκρατία. Οφείλουμε να τα συζητήσουμε και οφείλουμε να διευκολύνουμε τους Τουρκοκύπριους σε σχέση με αυτά. Και αυτά είναι έμπρακτες κινήσεις που δείχνουν στην άλλη πλευρά ότι δεν σας αγνοούμε, είσαστε μέρος μας, είσαστε πολίτες μας. 

Είμαι της άποψης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί ποτέ να είναι δυνατή, εκτός αν έχει και τους Τ/κ μαζί της. Αυτό έχει να κάνει με την Κύπρο γενικά. Να συζητήσουμε ακόμα και το πιο απλό, δηλαδη ακόμα  και το τι συμβαίνουν στα σημεία διέλευσης. Υπάρχουν οι εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών που το κάνει  ξεκάθαρο, ότι  εν τη απουσία λύσης πρέπει να δουλέψουμε σε σχέση με την ενίσχυση των επαφών με την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορα μέρη. Ωραία δεν έχεις λύση του Κυπριακού, δεν έχει τρόπο άλλο να φέρουμε τον κόσμο κοντά; Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να έχεις πρόσβαση; Παραδείγματος χάρη, αθλητικά δρώμενα στο βόρειο μέρος του νησιού. Δεν μπορείς να είσαι πίσω που τέτοιου είδους πρωτοβουλίες που αν μη τι άλλο εν τη απουσία πολιτικής συζήτησης, να καλλιεργούν το έδαφος της συνύπαρξης, επανένωσης.

 Για όλα αυτά υπάρχουν και οι εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα. Υπάρχουν τοποθετήσεις που την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία μπορούμε να δούμε, μπορούμε να συζητήσουμε για πράγματα σε άλλο επίπεδο. Ενεργειακή συνεργασία, φωτοβολταϊκά στην πράσινη γραμμή, με άλλες μορφές παραγωγής ενέργειας που να μπορεί να ωφελήσει τις 2 πλευρές. Πρέπει να ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε με διαφορετικούς τρόπους. Όπου ενώ υπάρχει απουσία λύσης του Κυπριακού ντε φάκτο, πρέπει να προσπαθήσουμε να δουλέψουμε για να επηρεάσουμε εμείς ντε φάκτο στις εξελίξεις επί του εδάφους προς μια κατεύθυνση που να ενισχύει τη συνεργασία και αυτό είναι ευθύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι ευθύνη της πολιτικής μας ηγεσίας. Χρειάζεται συγκεκριμένο, στρατηγικό πλάνο για τούτο, και αυτή τη στιγμή απουσιάζει.»

Τα παιδιά των μεικτών γάμων…

«Νομικός δεν είμαι, έχω όμως μιλήσει με πάρα πολλούς νομικούς, οι οποίοι χειρίζονται υποθέσεις Τουρκοκύπριων  σε σχέση με αυτό το θέμα, οι οποίοι επιμένουν ότι οι εξηγήσεις που δίνει η Κυπριακή Δημοκρατία για αυτήν της την πρακτική δεν είναι επαρκείς. Δεν μπορώ να κρίνω τη νομική βάση σας λέω ότι μου λένε οι νομικοί με τους οποίους έχω συζητήσει. 

Πολιτικά όμως δεν βγάζει νόημα αυτή η απόφαση, και είναι πολιτική απόφαση γιατί είναι απόφαση που είναι βασισμένη πάνω σε μια απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, που βγήκε εν καιρώ Τάσσου Παπαδόπουλου. Άρα η απόφαση που βγήκε για το πώς χειριζόμαστε τα παιδιά των μικτών γάμων ήταν πολιτική. Την ίδια στιγμή, σήμερα έχουμε πάρα πολλές περιπτώσεις όπου απορρίπτονται αιτήσεις, μόνο προφορικά. Δηλαδή δεν υπάρχει γραφειακή  τεκμηρίωση από πλευράς των λειτουργών της Κυπριακής Δημοκρατίας γιατί απορρίπτουν κάποιες αιτήσεις. Επίσης, πρέπει να πούμε ότι πολλές αιτήσεις δεν απορρίπτονται καν. Απλώς υπάρχει μια πολύ μακροχρόνια διαδικασία έγκρισης, άρα αυτό το πράγμα ουσιαστικά δεν επιτρέπει ούτε καν οι υποθέσεις αυτές να λύνονται στα δικαστήρια. Άρα υπάρχει ένα τεράστιο θέμα σε σχέση με τους χειρισμούς, αλλά εγώ θέλω να μιλήσω πολιτικά. Τι μήνυμα δείχνουν αυτά τα πράγματα πολιτικά; Όταν μιλούμε για εδάφη τα οποία δεν ελέγχεις, αλλά στα οποία μένουν πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως έγινε ξεκάθαρο μέσα από το πρωτόκολλο 10, αφού η Κυπριακή Δημοκρατία μπήκε ολόκληρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Τουρκοκύπριοι είναι πολίτες της. Ωραία, αφού δεν έχεις αυτόν τον έλεγχο, υπάρχει πιο μεγάλη, ουσιαστική δυνατότητα επιρροής από το να έχεις ανθρώπους οι οποίοι πιστεύουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, πιστεύουν στη μόνη αναγνωρισμένη οντότητα στο νησί; Δεν είναι πολλά σημαντικό να έχεις τέτοιους ανθρώπους να μένουν στο έδαφος, το οποίο δεν ελέγχεις; Δηλαδή γιατί τιμωρούμε τους Τουρκοκυπρίους, οι οποίοι μένουν στα εδάφη που δεν ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία, αντί να προσπαθούμε  να τους φέρουμε κοντά μας; Το μοναδικό πράγμα που επιτυγχάνεται με αυτήν την πρακτική της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να ωθείς ανθρώπους μακριά σου οι οποίοι έρχονται και ζητούν το διαβατήριο σου, δηλαδή σε αναγνωρίζουν, νιώθουν ότι θέλουν να είναι μέρος σου. Και εσύ έρχεσαι και αναγκάζεις αυτούς τους ανθρώπους να ψάξουν άλλες λύσεις, όπως είναι η λύση του να πάρει τουρκικό διαβατήριο, το οποίο τους προσφέρετε.»

Το μήνυμα της κ. Σοφοκλέους… 

«Το μόνο μήνυμα που θα ήθελα να στείλω γενικά, είναι ότι πρέπει επιτέλους να ανοίξουμε τα μάτια μας και να δούμε που είμαστε και πού πάμε. Να καταλάβουμε ότι, τα συνθήματα τα οποία χρησιμοποιούν και οι δυο πλευρές ανά καιρούς για να πολώσουν τον κόσμο τους, δεν μπορούν πλέον να μας βγάλουν πουθενά. Κάθε μέρα θα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της απουσίας λύσης του Κυπριακού και τα πράγματα θα γίνονται ολοένα χειρότερα.  Όχι μόνο για την τουρκοκυπριακή κοινότητα αλλά και για την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη ίδια, αλλά στο τέλος της ημέρας και για τους ανθρώπους στο νησί και τη ζωή τους, την καθημερινότητά τους. Θα δούμε τον αντίκτυπο της απουσίας λύσης. Τα πράγματα δεν είναι σταθερά, δεν είναι στατικά. Πρέπει πλέον όλα να τα συζητούμε με έναν τρόπο πιο ανοιχτό και για αυτό αναφέρθηκα για τις προτάσεις σε σχέση με τους Τουρκοκύπριους και την Κυπριακή Δημοκρατία. Γιατί δεν αρκεί μόνον να λέμε ότι στηρίζουμε ΔΔΟ, πρέπει πλέον να μιλούμε πιο πρακτικά και με πιο πρακτικές πολιτικές παρά πιο γενικά πράγματα. Η πολιτική ηγεσία της ΚΔ πρέπει να αντιληφθεί επίσης ότι στο τεταμένο και ολοένα και πιο αβέβαιο σκηνικό, θα βρίσκεται συνεχώς αντιμέτωπη με τις συνέπειες της απουσίας συνολικής λύσης στο Κυπριακό. Η κάθε απόφαση διαχείρισης κρίσης που θα καλείται να λάβει όμως, πρέπει να γίνεται υπό το πρίσμα του αντικτύπου της στο Κυπριακό. Πρέπει να διασφαλίζεται ότι διχοτόμηση δεν εδραιώνεται μέσα από την όποια πολιτική απόφαση, για το όποιο θέμα. Αυτό όμως προϋποθέτει και στρατηγικό πλάνο και αντίληψη της κρισιμότητας της κατάστασης.»

Voice Of The Island

Πατήστε εδώ για το πρώτο μέρος της συνέντευξης

 


Benzer Haberler

Facebook’tan habercilik projesi

“Eğitim alanında çok büyük aşamalar kaydedildi”

BM’NİN KİMYASAL SİLAH RAPORU RUSYA’YI İKNA ETMEDİ

Paris İklim Anlaşması 4 Kasım’da Yürürlükte

Çin’de Sahte gida skandali

LONDRA’DA TRAMVAY KAZASI

Voice Kıbrıs Haber