Uncategorised

“Δεν υπάρχει διάθεση να αγγίξουμε το κυπριακό…”

“Δεν υπάρχει διάθεση να αγγίξουμε το κυπριακό…”
Η πολιτική αναλύτρια και ακτιβίστρια Ανδρομάχη Σοφοκλέους μίλησε στην Voice Of The Island για την παρούσα κατάσταση στην Κύπρο εν απουσίας λύσης του κυπριακού προβλήματος. Η κ. Σοφοκλέους επεσήμανε δε ότι τα πράγματα είναι πολύ άσχημα και θα χειροτερεύουν όσο περνά ο καιρός αν και εφόσον δεν βρεθεί μια λύση για να σταθεροποιούν οι καταστάσεις.
Της Hatice KERLO

Η παρούσα κατάσταση εν απουσίας λύσης του κυπριακού…

«Άσχημα είναι η παρούσα κατάσταση με βάση το πως παν τα πράγματα σήμερα. Δεν μπορεί κανένας να είναι αισιόδοξος. Νομίζω ότι η κατάσταση θα γίνεται ολοένα και δυσκολότερη για όλους τους ανθρώπους. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την απουσία λύσης, αλλά έχει να κάνει και με την απουσία προοπτικής και με όλες τις συνέπειες που φέρνει μαζί της η απουσία λύσης. Δηλαδή η απουσία λύσης δεν είναι ένα στατικό πράγμα, – απλώς απουσιάζει λύση αλλά τα υπόλοιπα μένουν σταθερά-, τίποτε δεν μένει σταθερό το στάτους κβο δεν είναι το ίδιο. Θα αλλάζει και αλλάζει συνεχώς και αυτό το βλέπουμε και με τις συνεχείς μικρές – μικρές κρίσεις. Είτε αυτές είναι εθνικιστικές εξάρσεις, είτε είναι γεωπολιτικές εξελίξεις, οι οποίες δυσχεραίνουν την Κύπρο, η οποία είναι μοιρασμένη. Δηλαδή σιγά σιγά πιστεύω πραγματικά τα πράγματα γίνονται ολοένα και χειρότερα. Και πραγματικά λυπηρό της υπόθεσης είναι ότι, δεν υπάρχει βιώσιμη προοπτική, αυτό είναι το πρόβλημα. Τώρα έχει χαθεί η προοπτική και έχει παγιωθεί στο μυαλό του κύπριου η διχοτόμηση.»

Διχοτόμηση και 2 κράτη…
«Όταν συζητούμε για μορφές λύσης, είναι κάτι διαφορετικό, γιατί κάποιος θα σου πει ότι η λύση του Κυπριακού είναι και η διχοτόμηση, αλλά λύση του Κυπριακού με τη διχοτόμηση θα σημαίνει ένα συμφωνημένο πλαίσιο διχοτόμησης, όχι μια ντε φάκτο κατάσταση διχοτόμησης. Αυτό, θεωρώ ότι είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να συζητήσει ελληνοκυπριακή πλευρά ακόμα. Εννοείται ότι προσωπικά εγώ θεωρώ ότι το μόνο βιώσιμο μέλλον για το νησί, είναι η επανένωση, γιατί ακόμα και με τη συμφωνημένη διχοτόμηση θα έχεις άλλα θέματα. Θα έχεις άλλα θέματα από εξωτερικές παρεμβάσεις και πάλι. Δηλαδή θεωρώ ότι ακόμα και όσοι πιστεύουν στη διχοτόμηση και στα 2 κράτη, πιστεύω ότι ακόμα και αυτοί δεν αντιλαμβάνονται το τι σημαίνει αυτή η συζήτησή. Και αυτό το πιστεύω και για την ηγεσία της Τ/κ πλευράς. θεωρώ ότι η στάση τους είναι τέτοια, η οποία τους πρώτους που δυσκολεύει είναι τους Τουρκοκυπρίους στη ζωή τους. Αλλά ναι, γενικά θεωρώ ότι δεν υπάρχει διάθεση να αγγίξουμε το κυπριακό. Το κυπριακό είναι ένα θέμα ειδικά στην Ε/κ πλευρά που έχει κουράσει, και η πολιτική ηγεσία θεωρεί ότι είναι πιο εύκολο να το αφήσουν στην άκρη και να περιοριστούν σε γενικότητες.
Τα πράγματα είναι δύσκολα. Και οποίος λέει ότι δεν είναι δεν λέει την αλήθεια. Όσον αφορά το κυπριακό, εγώ θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει μια ρεαλιστική αποτύπωση της κατάστασης. Όπως είναι τα πράγματα σήμερα με την Τ/κ ηγεσία, τον κ. Ερσιν Ταταρ, και την εμμονή τους στα 2 κράτη δεν μπορεί να γίνει επί της ουσίας συζήτηση για το Κυπριακό. Την ίδια στιγμή θα υπάρξουν εκλογές στην Κύπρο, θα υπάρξουν και στην Ελλάδα θα υπάρξουν και στην Τουρκία. Άρα αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να περιμένουμε να περάσουν οι εκλογές για να δούμε τι θα γίνει. Από την άλλην όμως, πρέπει να καταλάβουμε ότι τα πράγματα αλλάζουν καθημερινώς και υπάρχει μια κατάσταση πραγμάτων όπου τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα για τους Τουρκοκύπριους στο βόρειο μέρος του νησιού. Και τούτο το πράγμα είναι καιρός να το καταλάβουν οι Ελληνοκύπριοι.
Εγώ είμαι της άποψης ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να συζητήσουμε σήμερα. Γιατί ναι, δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις, ναι, δεν υπάρχει βάση για διαπραγμάτευση τη δεδομένη στιγμή, αλλά υπάρχουν εξελίξεις επί του εδάφους και υπάρχουν πράγματα που η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορούσε να κάνει σε σχέση με τους Τουρκοκύπριους στο βόρειο μέρος του νησιού.
Ακριβώς για να δώσει μια διέξοδο στους Τ/κ. Γιατί, όπως πάνε τα πράγματα υπάρχει μια συνθήκη όπου ουσιαστικά η τουρκοκυπριακή κοινότητα ασφυκτιά. Τα πράγματα δυσκολεύουν πάρα πολλά για την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Υπάρχει η παρεμβατικότητα της Τουρκίας, έχει αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που πλέον μιλούμε για πλήρη απουσία τουρκοκυπριακής, της οποίας τουρκοκυπριακής θέλησης και για να είμαστε δίκαιοι, ο ηγέτης της Κοινότητας την δεδομένη στιγμή άγεται και φέρεται από την Τουρκία. Άρα δεν θα προχωρήσει, δεν θα αλλάξει η στάση του εκτός και αν αλλάξει η στάση της Τουρκίας μετά τις εκλογές. Το τι πρέπει να γίνει τώρα από την ΚΔ, είναι ότι πρέπει να κάνει εκείνα τα απαραίτητα ανοίγματα στην Τ/κ κοινότητα, για να επιτρέψει στους Τουρκοκύπριους να νιώθουν ότι είναι και αυτοί μέρος, όχι μόνο του μοναδικού αναγνωρισμένου κράτους στο νησί, αλλά κυρίως και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εγώ δεν πιστεύω ότι η συζήτηση για 2 κράτη έχει την όποια βάση. Αντίθετα θεωρώ ότι είναι επικίνδυνη και δεν πιστεύω ότι είναι επικίνδυνη μόνο για τους Ελληνοκύπριους. Πρώτα από όλα θεωρώ ότι είναι επικίνδυνη για τους Τουρκοκύπριους, γιατί η συζήτηση για 2 κράτη πάει σε διάφορα επίπεδα. 2 κράτη αναγνωρισμένα; 2 κράτη κάπως στην Ευρωπαϊκή Ένωση; 2 κράτη οπού ντε φάκτο το έναν δεν το αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα; Δηλαδή ποια είναι η συζήτηση που γίνεται; επειδή θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο έως και ακατόρθωτο να γίνει όποια συζήτηση επί της ουσίας για 2 κράτη αναγνωρισμένα, τους μόνους που κοροϊδεύει ο κ. Τατάρ με όλο αυτό που λέει είναι τους Τουρκοκύπριους. Τουρκοκύπριοι οι οποίοι ήδη νιώθουν απογοητευμένοι, κουρασμένοι που τις συνεχείς αποτυχίες διαπραγμάτευσης. Γιατί αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει το αίσθημα στην Τ/κ κοινότητα ότι, βγάλαμε τον Ταλάτ, βγάλαμε τον Ακιντζί, δεν τα κατάφεραν να το λύσουν, δεν θα λυθεί ποτέ. Ας δούμε άλλες λύσεις. Ενώ αντιλαμβάνομαι αυτό το συναίσθημα στους τ/κ, την ίδια στιγμή θεωρώ λαϊκισμό την πρόταση για 2 κράτη. Γιατί δεν είναι δυνατή, παραδείγματος χάριν η ίδια Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να συζητήσει αυτό τη στιγμή που η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να το συζητήσει. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται ποτέ να το δεχτεί, άρα πάλι θα μιλούμε για έναν σε εισαγωγικά «ψευδοκράτος». Άρα θα μιλάμε πάλι για μια Συνθήκη όπου η τουρκοκυπριακή πλευρά θα μείνει σε ένα καθεστώς είτε όχι αναγνωρισμένου είτε μη αποδεκτού. Την ίδια στιγμή όμως η εξάρτηση πάνω από την Τουρκία σε αυτό το σενάριο θα γίνεται ολοένα και πιο έντονη. Και μένα αυτό το πράγμα με ανησυχεί. Γιατί έρχονται να δώσουν κούφιες υποσχέσεις στους Τουρκοκύπριους και το ψεύτικων όραμα της διεθνούς αναγνώρισης που δεν μπορεί να γίνει, και αυτή η συζήτηση απλώς ουσιαστικά καταλήγει στο να μένουν οι Τουρκοκύπριοι ακόμα πιο απομακρυσμένη από τη διεθνή κοινότητα και ακόμα πιο εξαρτώμενοι πάνω στην Τουρκία.»

Ενέργεια…
Θεωρώ ότι η ενέργεια θα μπορούσε να αποτελεί καταλύτη για τη λύση αλλά αυτό το χαρτί πλέον έχει καεί. Δηλαδή θεωρώ ότι πριν 10 χρόνια, θα σου έλεγα 100% ότι πραγματικά η ενέργεια και όλα αυτά που φαίνεται να γίνονται, είναι ένα καλό χαρτί για να γίνει καταλύτης για τη λύση, για να καταλάβουν οι πλευρές ότι για να αξιοποιήσουν τα κοιτάσματα της περιοχής πρέπει να έρθει μία λύση.
Πλέον, όπως είναι τα πράγματα υπάρχουν εξελίξεις που δυσχεραίνουν την όποια κατανόηση για ανάγκη συνεννόησης. Η Τουρκία έχει ενισχυθεί πάρα πολύ στον τομέα του φυσικού αερίου σε σχέση με τη δυνατότητα της να τρύπα. Η ίδια έχει γεωτρύπανα, έχει αποκτήσει και μια γνώση, επίσης έχει αποκτήσει και τεχνική γνώση. Άρα ουσιαστικά, μπορεί να κάνει τις γεωτρήσεις. Χωρίς να την ενδιαφέρουν οι όποιες αντιδράσεις. Την ίδια στιγμή η ΚΔ συνεχίζει τις γεωτρήσεις στη διεθνώς αναγνωρισμένη ΑΟΖ της, αλλά είχαμε ουσιαστικά και παράλληλες γεωτρήσεις στο τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, από Τουρκία και ΚΔ. Το ερώτημα που έρχεται σε σχέση με όλες αυτές τις γεωτρήσεις είναι το θέμα της αξιοποίησης. Προς το παρόν δεν έχει γίνει η «μεγάλη» ανακάλυψη και δεν έχει φανεί ότι υπάρχουν κοιτάσματα, τα οποία να είναι τόσο μεγάλα που να πρέπει να υπάρξει μια δραστική επιθυμία να αξιοποιηθούν. Όπως έχουν τα πράγματα, όταν και εάν τεθεί θέμα αξιοποίησης για την ΚΔ όμως, τότε θα είναι καθοριστικός ο τρόπος αντίδρασης σε σχέση με την όποια συζήτηση για διαμοιρασμό των όποιων κερδών με τους ΤΚ. Σε αυτό εξάλλου αναφέρονται συχνά και μέλη της διεθνούς κοινότητας.»

 

MOE…
«Εγώ είμαι της άποψης ότι τα πιο επιτυχημένα MOE είναι τα MOE που είναι μονομερή. Είναι τα ΜΟΕ, τα οποία θα πάρει μία πλευρά χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα από την άλλη. Εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά έστελνε το σινιάλο της αγκαλιάς στους Τουρκοκύπριους, αυτό είναι ένα πολύ δυνατό πολιτικό μήνυμα. Αλλάζει η εικόνα, αλλάζει η σχέση σου με την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Αλλάζει το αφήγημα.»

Εκλογές…
«Εγώ πιστεύω ότι η ελληνοκυπριακή κοινότητα είναι σε ύπνωση και σε σύγχυση. Την ιδιά στιγμή νομίζω ότι έχουν συμβεί τόσα πολλά πράγματα που το μυαλό του κόσμου συγισμένο. Δηλαδή ο κόσμος έχει χαθεί μέσα στις τόσες εξελίξεις που υπάρχουν. Την ίδια στιγμή όμως, εγώ είμαι της άποψης ότι πρέπει να τεθεί το ζήτημα της σχέσης μας με τους Τουρκοκύπριους, ήδη στον προεκλογικό διάλογο, δηλαδή με ενοχλεί το ότι δεν το συζητούμε, και με ενοχλεί το ότι κάνουμε ότι δεν βλέπουμε το τι συμβαίνει στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.
Το τι συμβαίνει στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα μας αφορά. Πρέπει να μας αφορά άμεσα και θεωρώ ότι πρέπει αυτά τα θέματα να τεθούν στους υποψήφιους. Προς το παρόν δεν έχουν τεθεί. Για να είμαι δίκαιη υπάρχουν 3, 4 υποψήφιοι, εκ των οποίων οι 2 βασικοί ο κύριος Χριστοδουλίδης και ο κύριος Μαυρογιάννης, έχουν αναφερθεί γενικά σε μίαν ανάγκη για να προσεγγίσουμε τους Τουρκοκύπριους. Αλλά ακόμα περιμένουμε να ακούσουμε προτάσεις. Κανένας δεν το έχει συγκεκριμενοποιήσει. Θέλουμε να ακούσουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Πρέπει να γίνει μια συζήτηση στην ελληνοκυπριακή κοινότητα όπου θα γίνεται αντιληπτό, για το τι συμβαίνει στο βόρειο μέρος του νησιού. Πρέπει να συζητήσουμε το πώς μπορούμε εμείς να βοηθήσουμε τους Τουρκοκύπριους, και αυτό δεν μπορούμε να το περιμένουμε μετά τον Φεβρουάριο. Είναι καταστροφική αυτή η πορεία που ακολουθούμε συνέχεια. Δεν πρέπει να αναβάλουμε τα πράγματα λόγω εκλογών. Πρέπει να φέρουμε τα ζητήματα στο προσκήνιο και να τα συζητήσουμε για να ακούσουμε στο τέλος της μέρας τι έχουν να πουν οι υποψήφιοι σε σχέση με όλα αυτά.»
Voice Of The Island
Πατήστε εδώ για το δεύτερο μέρος της συνέντευξης

 


Benzer Haberler

Trump mülteci planını savundu

Voice Kıbrıs Haber

YKP yerel seçimlerde tavrını netleştiriyor

Euro ve Dolar’da yeni rekor

Trump Vakfı kapanıyor.

Voice Kıbrıs Haber

Silahlı sahil güvenlik birimi kuruluyor

Erhürman, ABD Büyükelçisi’ni kabul etti.

Voice Kıbrıs Haber