Sağlık

Seyahat hastalıklarına karşı alınabilecek 8 önlem

Kurban Bayramı tatili nedeniyle seyahat hastalıklarına dikkat çeken Anadolu Sağlık Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Elif Hakko, özellikle kronik hastalığı bulunanlara ve alerjisi olanlara uyarılarda bulundu.

Tatilin sağlıklı ve keyifli geçmesi için alınması gereken önlemler olduğunu vurgulayan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Elif Hakko, tatillerde özellikle turist ishali nedeniyle birçok kişinin doktora başvurduğunu belirtti, turist ishalinin yanı sıra sıtma, sarıhumma, kolera, hepatit A, B, tifo, zatürre ve gribe dikkat etmek gerektiğini söyledi.

Doç. Hakko, tatili hastalıklarla geçirmemek için seyahat ederken alınabilecek 8 önlemi şöyle sıraladı:

1- Diyabet, kalp, kanser gibi kronik hastalığı olan kişiler riskli gruba dahildirler. Aynı şekilde hamileler de diğer kişilere göre daha fazla risk taşırlar. Seyahate çıkacak kişinin düzenli kullandığı ilaçlar varsa seyahatten önce bu ilaçlar mutlaka gözden geçirilmeli.

2- Akla gelen en sık enfeksiyonlar turist ishali, sıtma, sarı humma, kolera, hepatit A ve B, tifo, zatürre, griptir. Gidilecek lokasyona göre gerekli aşılar yaptırılmalı. Aşıların seçilmesi seyahat edilecek ülkeye, kişinin bağışıklık durumuna, daha önce yapılmış aşılarına, eğer enfeksiyon edinilirse ciddiyetine, aşının kendisinin yapacağı yan etkilere göre yapılır.

3- Tatile gidecek kişi ağar alerjisi varsa, alerji ilaçlarını bir liste haline getirerek yanında bulundurmalı.

4- İshalden korunmak için eller sıkça yıkanmalı, kapalı şişelerdeki sular tercih edilmeli. Musluk suyu ve musluk suyundan yapılmış buzlu içecekler içilmemeli ve paketsiz açıkta yiyecekler ve deniz ürünleri, pişmemiş etler, soyulmamış meyveleri soslar, salatalar gibi riskli olabilecek yiyeceklerden uzak durulmalı.

 



Benzer Haberler

Uzmanından uyarı “Ani olarak ortaya çıkar ve çok ağır seyreder”

AA

Nöbetçi eczaneler (15 Mayıs 2024)

Voice Kıbrıs Haber

Nöbetçi eczaneler (13 Mayıs 2024)

Voice Kıbrıs Haber

Nöbetçi eczaneler (12 Mayıs 2024)

Voice Kıbrıs Haber

Nöbetçi eczaneler (11 Mayıs 2024)

Voice Kıbrıs Haber

Nöbetçi eczaneler (10 Mayıs 2024)

Voice Kıbrıs Haber