FeaturedKIBRIS

Nami’nin açıklamalarına tepkiler

Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami’nin dün Rum basınına verdiği röportaja Rum siyasilerden yanıt gelirken, Rum basını konuya ilişkin haberlere geniş yer verdi.

Fileleftheros, “Çıkmazı Sağlamlaştırıyorlar – Kıbrıs Türk Tarafı Diyaloğun Yeniden Başlaması Umuduna Kapıyı Kapatıyor” başlıkları altında verdiği haberinde, Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami’nin dün gazeteye verdiği röportajda “kabul edilmeyeceğini bildiği koşullar koyarak aslında çözüm müzakerelerinin yeniden başlama ihtimaline kapıyı kapattığı” iddiasında bulundu.

Gazete, Nami’nin söyleşisine Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis ve Rum siyasi partilerden tepki geldiğini, Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’in ise Brüksel dönüşünde doğal gaz konusunda açıklamada bulunduğunu yazdı.

Habere göre Rum Sözcü Nikos Hristodulidis dünkü açıklamasında, Nami’nin sözlerine bakılarak üç sonuca ulaşılabileceğini, “Kıbrıs Türk liderliğinin, Türkiye’nin planlarına hizmet etmek adına, sadece Kıbrıslı Türklerin haklarını değil geleceğini de feda etmeye hazır olduğu sonucunun bunlardan ilki olduğunu” iddia etti.

Hristodulidis, “ikinci olarak ise, müzakere masasında doğal kaynaklar konusunda uzlaşılar bulunduğu halde Sn. Nami’nin koyduğu koşullara bakılarak, Türk tarafının müzakerelerin yeniden başlaması konusundaki isteksizliğinin net olduğu” iddiasında bulundu.

Hristodulidis, son olarak ise Nami’nin, Türkiye’nin niyetleri konusundaki sözlerinin aslında ABD, Fransa, İtalya, İsrail, Mısır ve doğal olarak da AB’ye yönelik birer uyarı niteliği taşıdığını da öne sürdü.

PARTİLERDEN NAMİ’YE TEPKİLER

Gazete bir diğer haberinde ise, Rum siyasi partilerin de Nami’nin dünkü söyleşisine “sert tepki” verdiklerini yazdı.

Habere göre AKEL, DİKO, EDEK ve Ekologlar-Vatandaşlar İşbirliği partileri yetkilileri yaptıkları açıklamalarda, Nami’nin açıklamalarının Kıbrıs sorununa çözüm bulunması çabalarını sabote ettiğini ve krizin azalmasını engellediğini iddia ettiler.

Partiler ayrıca, Nami’nin Kıbrıslı Türklerin çıkarlarına hizmet etmediği, enerji konularının ortaklaşa idaresinin söz konusu olamayacağı şeklinde açıklamalarda bulunurken EDEK’ten ise AB’nin Kıbrıs’ın kuzeyindeki her türlü çalışmaya yapacağı maddi katkının kesilmesi çağrısı geldi.

ANASTASİADİS: “TEHDİTLERLE ÇÖZÜM OLMAZ”

Öte yandan gazete, Nikos Anastasiadis’in Brüksel’den döndükten sonraki ilk açıklamasını dün yaptığını ve “halkımızın beklentilerini haklı çıkaracak bir çözüme tehditler altında ulaşılması mümkün değildir” dediğini yazdılar. Habere göre Anastasiadis, “müzakerelerin başlayabilmesi için uygun koşulların oluşması gerektiğini” belirterek, Türkiye ve Kıbrıslı Türklerin, umut ve geleceğin olabilmesi için karşılıklı saygının da olması gerektiğini anlamaları gerektiğini söyledi.

HRİSOSTOMOS: “HATA YAPTILAR PAHALIYA ÖDEYECEKLER”

Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos da Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesindeki (MEB) eylemlerine ilişkin dün açıklamada bulundu.

Hrisostomos, Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın MEB’indeki “kışkırtmalarının” Türkiye aleyhine işleyeceğini iddia ederek “Türkler de hata yapmaya başladılar ve bunu pahalıya ödeyecekler” şeklinde konuştu.

Hrisostomos, “Biz sürekli hata yaparken şükür ki onlar da bir kez hata yaptılar. Bu hatayı çok pahalıya ödeyeceklerine inanıyorum” dedi.

Diğer gazeteler ise Nami’nin açıklamalarına ilişkin haberlerini şu başlıklarla okuyucularına yansıttılar: Politis: “Nami’nin Açıklamalarına Tepkiler – Doğal Gazın Ortak İdaresini İstedi”. Alithia: “Ha Tayyip Ha Nami! – Kıbrıs Türk Liderliği Ankara’nın Davullarının Ritmiyle Dans Etmeye Devam Ediyor – Nami İfşa Edici ve Kışkırtıcı”. Haravgi: “Krizin Aşılması İçin Müzakereler – Sadece Çözüm Çerçevesinde Ortak İdare – ‘Kıbrıs Türk Tarafı Kendi Geleceğini Feda Ediyor”.



Benzer Haberler

LTB’nin 20.’sini düzenlediği Kıbrıs Tiyatro Festivali perdelerini açtı

Voice Kıbrıs Haber

Düşürülen cüzdanı çalan şahıs tutuklandı

Voice Kıbrıs Haber

Hesap tartışması bıçaklı saldırıyla bitti

Voice Kıbrıs Haber

Yük asansörüyle yaklaşık 1.5 metre düştü

Voice Kıbrıs Haber

Lapta’da restoranda yangın!

Voice Kıbrıs Haber

Girne-Değirmenlik Anayolu ve Gemikonağı’nda kaza!

Voice Kıbrıs Haber