FeaturedKIBRIS

Kasulidis ve Kumuçakos Doğu Akdeniz’deki durumu değerlendirdi

Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ve Yeni Demokrasi Partisi Kuzey Atina Milletvekili ve Dışişleri Bölümü Başkanı Yorgos Kumuçakos Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki eylem ve uyarılarını değerlendirdi.

Kıbrıs’ın güneyinde faaliyet gösteren Kıbrıs Üniversitesi’nde Perşembe gecesi düzenlenen “Kenardan Perde Önüne, Doğu Akdeniz’de Kavşak Ülke Olarak Yunanistan” konulu konferansta konuşan Kasulidis “Türkiye güç kullanıyor veya güç kullanma tehdidinde bulunuyor ancak kimsenin kılı kıpırdamıyor” derken Kumuçakos “Türkiye haddini aştı” iddiasında bulundu.

Fileleftheros’un haberine göre Türkiye’nin, “daha önce hiç duyulmamış öneriler ile kendi görüşünü dayatmaya çalıştığını” savunan Kasulidis bu önerilerin uluslararası hukukla, BM Deniz Hukuku Sözleşmesi ile hiçbir alakası olmadığını öne sürdü.

Kasulidis “En zoru da uluslararası toplumun bu örnekte Türkiye’nin güç kullandığını, güç kullanmakla tehdit ettiğini ancak kimsenin kılının kıpırdamadığını, görmezden gelmesidir” vurgusunu yaptı.

Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın çeşitli ülkelerle yaptığı üçlü ittifakların rolüyle ilgili sorulara cevaben “Üçlü işbirliklerinin Türkiye’nin silah gücünü göğüslemek için Doğu Akdeniz’de kendi imkanlarını kullanmalarını beklemedik, şu anda da beklemiyoruz” diyen Kasulidis üçlü ittifakların askeri ittifak veya başka bir devlet aleyhinde olmadığını söyledi.

Kasulidis Türkiye’nin hiçbir engelle karşılaşmadan Doğu Akdeniz’i kontrol etmeyi başarıp başaramayacağının sorulduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Doğu Akdeniz’de sadece çıkarı bulunan Kıbrıs ve Yunanistan da emin değil, üçlü işbirliği kurduğumuz ülkeler de. Çıkarları ve oynayacak rolleri olan Avrupa ülkeleri de bunda böyle karşılarında Türk meydan okumalarını bulacak” Rum Dışişleri Bakanı Yunanistan’ı “Doğu Akdeniz’deki eylemleri uluslararası hukuka dayanan kavşak devlet” olarak niteledi. Kumuçakos da Türkiye’nin “BM üyesi bağımsız bir ülkenin, MEB sınırlarının belirlenmesi için devletlerle anlaşmalar yapan ve yabancı şirketlerin bulunduğu bir bölgede egemenlik haklarını kullanmasını” engellemekte olduğunu savundu. Türkiye’yi “haddini aşmakla” suçlayan Kumuçakos, şunları da söyledi: “Kıbrıs MEB’inde bir Avrupa politikasının uygulanması engelleniyor. İlan ettiği politikasında istikrarlı olmak istiyorsa AB de Kıbrıs’ın bölgedeki taleplerini talep etmek zorundadır, aksi halde itibar meselesi ortaya çıkacak. Ankara’ya özlü mesajlar göndermezse AB’nin ne itibarı olacak?”


Benzer Haberler

Erhürman “Göreceğimiz zarar, verdiğimiz zarara kıyasla daha fazla olacak”

Voice Kıbrıs Haber

Limasol’da olaylı paskalya gecesi… Maskeli gruplar yoldan geçen araçlara ve polislere molotofla saldırdı

TAK

Denetimlerde 1 kişi tutuklandı!

Voice Kıbrıs Haber

En çok yağış 17 kilogram olarak kaydedildi!

TAK

Levent Şonya hayatını kaybetti!

Voice Kıbrıs Haber

Tatar, Gambiya Cumhurbaşkanı ile görüştü

TAK