Uncategorised

Güney Lefkoşa Makarios Caddesinde Özel Röportaj Kıbrıslı Rumlar,Kıbrıs Sorunu Konusunda Düşüncelerini Paylaşıyor.

Makarios Caddesinde özel röportaj Kıbrıslı Rumlar,Kıbrıs sorunu konusunda düşüncelerini paylaşıyor.

 Güney Lefkoşa’ daki Makarios Caddesinde 9 Aralık Cuma günü Kıbrıs sorunu ve Liderlerin, müzakerelere yeniden  başlaması kararından  sonra son gelişmeler hakkında düşüncelerini Kıbrıslı Rumlarla sorduk.

  Kıbrıslı Rumlara Yeniden başlayacak olan müzakere takvimini ve 9, 10, 11 ocakta Cenevre’deki bir dizi görüşmeleri, 11 ocakta toprak üzerine haritalar sunulmasını ve 12 ocakta, Kıbrıs konusunda garantör devletlerin de katılacağı çoklu konferans hakkında fikirlerini sorduk.Son sorumuzda da , Kuzey Kıbrıs’ ta Dağyolunda meydana gelen Feci trafik kazası nedeniyle Kıbrıslı Türklerin yaptıkları eylemleri takip edip etmediklerini sorduk.

z7

Antonis Kalokathis, 64 yaşında, yayıncı.

İlk olarak, ben Yunanistan’ dan geliyorum. Müzakereler konusunda, her şeyin programlanmış olduğunu sanıyorum.İnanıyorum ki bunlar hepsi danışıklı ve herşey programlanmış. Ben Kıbrıs sorunu çözülmesi geciktiğini düşünüyorum.Yaşananları yeni nesilin daha kolayca unutabileceğine inanıyorum.Günümüzde Kıbrıs’ta keşfedilen petrol  yeni gelişmelere yön verilyor.

Kuzey Kıbrıs’ta protestolar daha başlangıç. Sonra, daha çok gelişmeler olacak. Duyduğumuz kadarıyla, artık Türk lirası, değerini hızlı bir şekilde kaybediyor. Sadece Kuzey Kıbrıs’ ta değil, bütün dünyada insanların isyan edeceğine inanmak istiyorum. Yunanistan’da her gün ne olduğuna bakın,halk öfkesini birisinden çıkmak istiyor ve bu ekonomik sorunlardan kaynaklanıyor. Şimdi kuzey Kıbrıs’ta, öğrencilerle başladı ama ekonomi kötüleşerek çok problem ortaya çıkaracak.

 z9

 

Mihalakis Sofokleus, özel çalışan.

Kıbrıs Sorunu konusunda artık bir şey yapılmalı.Kıbrıs’ta şimdiki durum sürdürülmemeli.Bu adayla ilgilenen hem Yunanistan hem de başka ülkeler uygun bir şekilde hareket etmeli.Şimdiki durum kalırsa ben bile geleceğimizin nasıl olacağını bilmiyorum. Artık insanlar,Kıbrıs’ta hangi durumlar altında yaşayabileceğinden  emin olmayacak. Ancak, bu dönemde yapılan müzakerelerden bir sonuç çıkacağını bekliyorum. Önemli adımlar atılıyor.

z4

 

Antreas Ksidas, 19 yaşında, asker

Benim görüşüm,Kıbrıslı Rumlar Kıbrıs  sorununda haritalar üzerinde çalışmaya çalışıyor,diğer yandan Kıbrıslı Türk tarafı harita sunmaya, bir adım atmaya söz verdi. Buna rağmen müzakerelerin yapıldığı Mont Peleren’ de, sonuç hiç iyi değildi. Gerekli derecede ilerlemedi. Ancak. Optimistim çünkü geçen beş yıllıkla kıyaslarsak bir ilerleme başarıldı. İki toplum birbirine daha yakın oldu, müzakereler ilerledi. Haritalardan bahsedince gelişme olduğunu görünüyor. Ama Kıbrıs sorununun ne zaman çözüleceği, Türkiye ile alakalıdır.Kıbrıs Türk toplumunun Türkiye’ye bağlığı kesilmeyecekse, çözüm çok zor. Fakat bu konu gelecek yıllara ilerleyebilir, optimistim.

 

z2

 

Zaharias Kavelı, 22 yaşında, öğrenci

İlk olarak, televizyonda da söylendiği gibi iyimserli  ihtiyatlı. Yine ortaya çıkabilecek anlaşmazlığın yüzünden zor olacak. Ama genellikle iyi gidiyor, süreç ilerliyor.Türkiye Akıncı’dan önce olan Türkiye değil. Kıbrıslı Türk toplumu hep çözümü istiyordu. Önemli olan, lideri.Kıbrıslı Türklerin Lideri olarak Akıncı’nın olması çözüme yardımcı. Anastasiadis da nihayet görüşmeler başlattı, çünkü Cumhurbaşkanlığı süresi ilk yıllarında Türk gemileriyle ilgili gelişmelerin yüzünden görüşmeleri başlatamadı.Umarım ki her şey iyi gidecek, ihtiyatlıyız, geleceği bilemiyoruz. Konular da biraz karmaşık olduğu için zor. Önce, bir karar çıksın, biz de öğrenelim.

Kuzey’de yaşanan protesto ve gelişmeleri haberim var. Çünkü yıllardır baskı yapılan Kıbrıslı Türkler.Ben Kuzey’e gidince niyetim insanlarla tanışmak, nasıl yaşadığını görmektir. Hem babam hem de annem mülteci olsa da, hiçbir zaman benim yerim, babamın yerini görmek için gitmedim. Çok kere bazı kulüpleri ziyaret ettim, bazı çiftçi veya rençper olan insanları tanıdım, nasıl yaşadığını öğrendim. Gerçekten, biz, Kıbrıslı Rumlar olarak bu insanlar hakkında çok az şey biliyoruz.

 

 

Haber: Georgiana Neokleous

 

Fotoğraflar:Mete Azizoğlu


Benzer Haberler

“Πρέπει επιτέλους να ανοίξουμε τα μάτια μας και να δούμε που είμαστε”

Voice Kıbrıs Haber

“Δεν υπάρχει διάθεση να αγγίξουμε το κυπριακό…”

Voice Kıbrıs Haber

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το Cyprus Forum

Voice Kıbrıs Haber

Η απειλή αφανισμού της Τ/κ κοινότητας

Voice Kıbrıs Haber

“«Ελάτε να λύσουμε το πολιτικό μας πρόβλημα”

Voice Kıbrıs Haber

Yolsuzluk siyasete karşı güvensizliğin büyüklüğünü gösteriyor

Voice Kıbrıs Haber