Ebru ÇorbacıYazarlar

Daha mutlu olmak

mutlu

Mutluluk

Kelime anlamına bakıldığında mutluluk: Bir ihtiyacın tatmini sağladığında ya da istenilen hedefe ulaşıldığında duyulan hoş bir duygu olarak açıklanmaktadır. Sözlüklerde bu kadar kolay anlatılan mutluluk insan hayatı için o kadar kolay anlatılabilecek bir kelime değildir. Mutluluk insan hayatı için önemli ve derin bir konudur.

Nasıl Mutlu Oluruz?

Aslında mutlu olmanın nedenleri ve ölçütleri kişiye göre sürekli değişmektedir. Yani mutluluk ilerleyen yaşla birlikte, yeni ihtiyaç ve amaçların ortaya çıkması veya sürekli değişmesi nedeniyle dinamiktir. Bu yüzden bireyin bu gün mutlu olması hayatının sonuna kadar mutlu olacağının garantisini vermez. Çünkü değişen ihtiyaçlar, hedefler sayesinde mutlu olma durumu veya seviyesi de sürekli değişmektedir.  Mutluluk ve mutlu olmayı sağlayan koşulların ne olduğu genel olarak her kesimden insanın ilgisini çeken, merak uyandıran konulardan biridir.

Mutsuzluğu Mutluluğa Çevirmek

1-Mutsuzsanız içinde bulunduğunuz durumu değiştirebilmek için var olan seçeneklerinizi değerlendirin.

Mutlu olmak veya kalmak için öncelikle bireyin içinde bulunduğu durumdan memnun olması gerekmektedir. Eğer birey içinde bulunduğu durumdan memnun değilse, ilk olarak şartlarını tekrardan değerlendirip içinde bulunduğu memnun olmadığı durum her ne ise onu daha memnun olabilecek şekle nasıl değiştirebileceği konusunda sahip olduğu seçenekleri değerlendirmelidir.

2-Mutsuzluğunuza neden olan sebepleri araştırın.

Daha mutlu olmak için denenecek başka bir yöntem ise bireyin mutsuzluğunun nedenini adlandırmasıdır. Yani kişiyi neyin mutsuz ettiğini açık ve net üzerinde çalışılır bir şekilde su yüzüne çıkarmasıdır. Eğer sizi tam olarak mutsuz eden şeyleri ortaya çıkarırsanız onlardan uzak durabilir veya onları daha kolay değiştirebilirsiniz.

Neden Mutsuz Oluruz?

Neler mutsuz olmamıza sebep olur? Mutlu olmanın nedenlerinin ve ölçütlerinin her bireye göre farklılıklar gösterdiği gibi mutsuz olmanın nedenleri ve ölçütleri de kişiden kişiye değişiklikler göstermektedir.

Fakat genel olarak insanları neyin mutsuz ettiğini sıralayacak olursak;

*İçe kapanık, kendini suçlama ve değer vermeme eğilimi olan insanlar genelde mutsuzdur.

Yapılan araştırmalara göre içe kapanık, sürekli kendini suçlama eğilimi içinde olan, kendini değersiz hisseden, kendini sevme hakkını kendine vermeyen, sadece başkalarının isteklerini önemseyen, insanlarla iletişim halinde olmaktan kaçınan bireyler genelde diğer bireylere oranla daha mutsuzdurlar.

Yukarıda bahsettiğim gibi düşünce ve yaşam şekli olan bireylerin mutlu olmak için ilk olarak davranış ve düşünce şekillerinin kendilerini mutsuz ettiğini kabullenmeleri gerekmektedir. Bu durumu sadece kabullenmek onları mutlu etmeyecektir. Bahsi geçen özellikleri değiştirmek için çaba göstermeleri gerekmektedir.

*Kendinizi aşırı yormayın.

Genel olarak insanları mutsuz eden başka bir durum ise aşırı yorgunluk durumudur. Aşırı olmayan yorgunluklar bireyi nasıl mutlu kılarsa aşırı yorgunluk da kişide keyifsizlik haline neden olmaktadır.

*Duyguları paylaşmaktan kaçınmayın.

Çoğunlukla insanların mutsuz olmasına neden olan başka bir durum ise; yaşanılan ve bireye ağır gelen duyguların paylaşılmaması, kişinin hayatında bir yük gibi kalmasıdır. Bu gibi durumlarda birey yoğun duygu karmaşası yaşar. Buna ek olarak kişinin kendisi ile ilgili beklentilerin çok yüksek olması veya beklentilere takılması bireyin mutlu olmasını engeller.

Daha Mutlu Olmak İçin Neler Yapabiliriz?

  • Kendinizi kabul Kendinizle barışık olun. Kendinize başkalarına değer verdiğinizden daha az değer vermeyin.
  • Bireyin hem kendini hem de hayatında olan diğer bireyleri affetmesi daha mutlu olmasını sağlar.
  • İyi kişiler arası ilişkiler kurmak bireyi mutlu eden başka bir durumdur. İnsanın sosyal olma ihtiyacı göz ardı edilebilecek bir ihtiyaç değildir.
  • İlişkilerinizde daha fazla hoşgörü ve daha az beklentili olmaya özen gösterin.
  • Düzenli spor yapmayı alışkanlık haline getirin. Özellikle açık havada yapılan egzersizler sizin daha huzurlu ve mutlu olmanıza yardımcı olacaktır.
  • Kendinize başkalarına bağlı olmayan hedefler
  • Sahip olmadıklarınıza değil sahip olduklarınıza odaklanmayı deneyin.
  • Umut etmekten vazgeçmeyin.

Uzm. Klinik-Adli Psk. Ebru ÇORBACI


Benzer Haberler

Demokrasi, irade, özgürlük … itaatkarlığa hayır

Voice Kıbrıs Haber

Ülkemizin bir geleceği olması için…

Voice Kıbrıs Haber

Yunanistan sandık başına gidiyor

Voice Kıbrıs Haber

Ötekiler

Voice Kıbrıs Haber

Önce insan, önce dayanışma…

Voice Kıbrıs Haber

Aynı dili konuşmak

Voice Kıbrıs Haber