FeaturedTünay MertekciYazarlar

Önce insan, önce dayanışma…

Özelde Gönyeli’de genelde ise Kıbrıs’ın genelinde, özellikle yaz aylarında oluşan bir sorunumuz var. Bu sorun hakkında yıllardır hemen hemen herkes şikayet ediyor fakat kimi kime şikayet edeceğini bir türlü bulamıyor… Nedir bu sorun? Atık suların derelere akması, özellikle yaz aylarında çevre halkına dayanılamayacak derecede koku salgılaması ve sivrisinek… Aslında bakarsanız insan sağlığını doğrudan etkileyecek ve günlük hayatınızda zorluk yaratacak derecede önemli bir konu.

Günümüzde bu sorunlardan en çok etkilenen bölgenin Gönyeli olduğu görülüyor. Tabii ki bu sorunun meydana gelmesinin en baştaki sebebi plansız yapılaşma ve artan nüfus. Gönyeli’nin çok hızlı bir şekilde göç alan bir yer olması ve her gün yeni binaların yapılması nedeniyle doğal olarak alt yapısı da yetersiz kalıyor. Gönyeli’nin bu durumda olmasından, hemen yanındaki Lefkoşa ve Lefkoşalılar da etkileniyor…

Lefkoşa Belediye Başkanı Mehmet Harmancı konuyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Belediye yetkilileri ise durumu çok iyi şekilde özetleyen bir sunum gerçekleştirdi.  “Lefkoşa’da Dere Yataklarındaki Problemler, Sebepleri ve Çözümü” konulu sunumda, 2000’li yıllardan itibaren Lefkoşa Türk Belediyesi hemşehrileri, Gönyeli Belediyesi’nin LTB Kermiya pompa istasyonuna herhangi bir ortaklaşma yaşanmadan kanalizasyon sistemini bağlaması ve o tarihten bugüne nüfus artışı ile birlikte genişleyen hacimden kaynaklanan ciddi problemler yaşandığı vurgulandı.

Sunumda, 2000’li yılların başında Gönyeli Belediyesi’nin, Lefkoşa Türk Belediyesi kanalizasyon altyapı şebekesine bağlantı için müracaat ettiği, bağlanacak nüfusun 3 bin kişiyi geçmemesi ve belediyeler arasında iş birliği protokolü imzalanması koşuluyla bağlantının uygun olacağı kendilerine belirtildiği de söylendi. Bunun devamında LTB ile Gönyeli Belediyesi arasında herhangi bir protokol da imzalanmadı.

Günümüzde de 3 bin kişilik nüfus kriteri 20 binlere ulaşırken tüm atık su LTB şebekelerine veriliyor…

3 bin kişilik nüfus kriterinin 20 binlere ulaşması sonucu LTB’nin önlemleri ve ek yatırımlarına rağmen Lefkoşalının mağduriyeti devam ediyor…

Geçmişte alt yapısı birbirlerinden farklı yapılmış, dip dibe iki belediye. Fakat geçmişte yaşanan iletişimsizliğin ve plansızlığın bedelini halk ödüyor. Sorunun giderilmesi için bu güne kadar konu ile ilgili Çevre Dairesi’ne, İçişleri Bakanlığı’na, Lefkoşa Kaymakamlığı’na ve sivil toplum örgütlerine defalarca yazı yazılmış LTB tarafından. Fakat ne merkez idare ne de diğer kuruluşlar tarafından bu sorunun çözümü yönünde kararlı bir iradenin ortaya koyulmadığını görüyoruz.

Yan yana iki ev düşünün. Su boruları, alt yapısı aynı yerden geliyor. Bir ev sahibi komşusuna sormadan tüm boruları ve alt yapıyı kendi istediği gibi düzenliyor. Diğer ev de bundan etkileniyor tabii. Harmancı da buna benzer bir örnek veriyor basın toplantısında.

Gerek İçişleri Bakanlığı, gerek Çevre Dairesi gerekse diğer sorumlular özelde Lefkoşa Belediye Başkanı Mehmet Harmancı’nın genelde ise Lefkoşalıların sesine kulak versin ve bu sorunun en erken zamanda çözülebilmesi için elinden gelenin fazlasını bir an önce yapsın…

Derede oluşan kirlenmeler nedeniyle halk sağlığı tehdit altında bulunuyor, hayat kalitemiz düşüyor ve sivrisinekle mücadeleye bir türlü çözüm alınamıyor.

Öncelikle Lefkoşa’da kalan bir vatandaş olarak gayretleri ve çabası için Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı’ya teşekkür etmek istiyorum. Tüm yetkililerin bu sorunların bir an önce çözülmesi için bir birleriyle iletişim halinde çalışması gerektiğini düşünüyorum.

Sunumda da belirtildiği gibi; Önce insan, önce dayanışma…

[email protected]

Tünay MERTEKCİ


Benzer Haberler

Rusya’nın 2 gezici konsolosluk birimi KKTC’de hizmet vermeye başladı

TAK

Hanehalkı İşgücü Anketi alan çalışması 16 – 29 Ekim’de

TAK

Direksiyon hakimiyetini kaybedip kayalıklara çarptı!

Voice Kıbrıs Haber

Meclis AB Uyum Yasaları Komitesi, Kimyasallar Yasa Tasarısı’nı görüştü

TAK

Bugün hava nasıl olacak? (2 Ocak 2021 Cumartesi hava durumu tahminleri)

Voice Kıbrıs Haber

Türkiye ve KKTC temsilcilikleri devrede

Voice Kıbrıs Haber