FeaturedTünay MertekciYazarlar

Aynı dili konuşmak

‘Aynı dili konuşmak’, belirli bir konu hakkında benzer düşüncelere sahip olmak anlamına gelir.

‘Aynı dili konuşmuyoruz’ dediğimiz zaman ne anlıyoruz? Genelde bu deyimi, biriyle anlaşamadığımız zaman ya da farklı düşüncelere sahip olduğumuz zaman kullanıyoruz. Bunları söylerken dolaylı yoldan aynı dili konuşmanın önemine vurgu yapıyoruz aslında.

Şimdi ‘aynı dili konuşmanın’ gerçek anlamına gelelim. Gerçek anlamı derken, öğrenilen ikinci, üçüncü dillerden bahsediyorum. Türkçe, Yunanca, İngilizce, Fransızca vs.

Aynı dili konuşan toplumlar şüphesiz bir birine daha yakın olurlar. Bu ister istemez, kendiliğinden olur.

Söz konusu durum için Kıbrıs yıllar öncesinde çok güzel bir örnek teşkil ediyordu. Bölünmüşlük öncesi Kıbrıs’ta yaşamış her büyüğümüz sanırım Yunan Dili’ni hatta İngiliz Dili’ni de biliyor ve konuşuyordu. Tüm bunların üzerinden yıllar geçti tabii…

Peki şimdi?

Kıbrıslı Türkler ile Kıbrıslı Rumlar ‘Aynı dili’ konuşuyor mu? Konuşabilecek mi? En azından bir umut var…

Kıbrıs’ın kuzeyinde birçok kişi Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olmuş durumda. Geçtiğimiz aylarda da Kıbrıs’ın kuzeyinde Yunan Dili Derneği kuruldu. Umarım söz konusu dili Kıbrıs’ın kuzeyinde bilenlerin sayısı git gide çoğalır.

Geçtiğimiz günlerde Kıbrıs’ın güneyinde de ‘Kıbrıs İki Dillilik Derneği’ kuruldu. Hem Yunan Dili’ni hem de Türk Dili’ni bilenlerin oluşturduğu dernek, toplumlararası iletişimde büyük rol oynayacağa benziyor.

Çok uzun yıllar hem Kıbrıs Rum hem de Kıbrıs Türk toplumu yanı başında olan olaylardan haber alamadı, kimse ne olup bittiğini tam olarak öğrenemedi. Diğer toplumda gençler nerelere gidiyor? Nasıl kaygıları var? Sorunlarımız ortak mı? Tüm bunları öğrenmenin ve tekrardan ‘aynı dili konuşmanın’ temel noktası iletişim yani gerçekten aynı dili konuşmak.

Umarım hem Kıbrıs’ın kuzeyinde hem de Kıbrıs’ın güneyinde iki dilli insanlar çoğalır. Kıbrıs’ın güneyindeki okullara Türk Dili, Kıbrıs’ın kuzeyindeki okullara da Yunan Dili tam olarak yerleşir ve ileride ‘aynı dili konuşacak’ insanlar yetişebilir….

[email protected]

Tünay MERTEKCİ


Benzer Haberler

Lefkoşa’da trafik kazası… Yaya yaralandı!

Voice Kıbrıs Haber

Rusya’dan Türkiye’ye uçak seferleri yeniden başladı

Voice Kıbrıs Haber

Gazimağusa İlçe Emniyet Kurulu’ndan covid 19 ile ilgili “sıkı denetim” kararı!

Voice Kıbrıs Haber

TC’den gelen suyun dağıtımı devam ediyor…

Güneyde 1 kişi yaşamını yitirdi, 200’ün üzerinde vaka

Voice Kıbrıs Haber

ABD’de 3 kripto para şirketine dava açıldı

AA