Uncategorised

Dayanışma ve Omada Kıbrıs Etkinliği ”Hep Birlikte Yeni Yılın Gelişini Kutluyoruz”.

a14

Dayanışma evinde,Omada Kıbrıs Ve Dayanışma tarafından organize edilen ‘’Hep Birlikte Yeni Yılın Gelişini Kutluyoruz’’ etkinliğini Voice of the Island olarak sizler için takip ettik.Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumların yoğun katılımıyla gerçekleşen etkinlik Festival havasında geçti.Etkinlikte Barış Ağacı kurulması,müzik gruplarının dinletileri ve çocuklar için farklı aktiviteler oldu.Ekibimizin yaptığı özel röportajları sizlerle paylaşıyoruz.

a3

 

Sizi daha yakından tanıyabilir miyiz?

Merhaba, adım Rena Hoplaru, DISI’nin iki toplumlu dayanışmasının sorumlusuyum ve aynı partinin Politbüro üyesiyim. İki toplumlu ilişkilerle çok eskiden beri ilgileniyordum, hatta daha parti üyesi olmadan önce ilgileniyordum. Ayrıca Dayanışma Evini kuran Dialog ve Araştırma tarih derneğinin üyesiyim. Barış olacağına çok inanıyorum ve bence hepimiz el ele tutup çoçuklarımıza daha güvenli ve yaratıcı Kıbrıs sunmalıyız.

Bu etkinlik hakkında ne düşünüyor sunuz?

Bugün ki düzenlenen etkinlik gibi insanları bir araya getirecek etkinliklerin daha da çoğalması lazım. Bu tür etkinlikler başka şehirlere de yayılmalıdır. Hepimiz nerede olursa olsun, onları desteklemeliyiz ve her zaman böyle bir organizasyona daha önce katılmayan inslanları davet etmeliyiz.

Sizce iki toplumlu dayanışma etkinlikleri olumlu bir sonuç getirecek mi?

Bu sefer çözüm olacağına dahil büyük bir ihtimal var. Umarım ki öyle olur. Recep Tayyip Erdoğan’ın müzakerelere kendisinin katılması Türkiye’nin konuyu ciddiye aldığını gösteriyor. 12 Ocak’ta olacak Uluslararası Konferans’ta olumlu bir sonuç çıkacağına inanıyorum.

a2

Kendinizden biraz bahsedebilir misiniz?

İsmim Okan Dağlı, Mağusa’da yaşıyorum. Mağusa inisiyatif aktivistlerindenim. Ayrıca bu son dönemde Kıbrıs sorununun bütünlüklü bir çözüm noktasında son aşamaya gelmesi nedeniyle oluşturduğumuz çözüm ve barış platformunda aktivistiyim. Yaklaşık 52 örgütle beraber hareket ediyoruz. Bu örgütlerin içinden bir taneside biliyorsunuz ki Dayanışmadır. Dayanışma evinde bugün, “Omada Kıbrıs” ile birlikte bu etkinliği düzenlediler.

a8

Bu etkinliğin amacı nedir?

Bu etkinliğin amacı iki toplumun bir araya gelmesi ve yılbaşı arifesini birlikte kutlaması içindir. Aynı zamanda böyle bir dönemde birde mesaj vermek, Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların çözüme hazır olduğunu ve destek verdiğidini belirtmek için böyle bir etkinlik düzenlendi.

Böyle bir etkinliği yararlı buluyor musunuz?

Elbette, eğer Kıbrıs’ta çözüm olmasını hedefliyorsak ve önümüzdeki ayda artık Cenevre’de yapılacak zirveden bir sonuç çıkmasını ve iki toplumun referandumda bir çözüme “Evet” demesini istiyorsak bu tür birliktelikler önemlidir. İki toplumun “Evet” demesine ihtiyacımız var, iki toplumun birbirine güvenmesine ve bir araya gelmesine ihtiyacımız var. Bu gibi etkinlikler iki toplumu bir araya getiriyor, ortak eğlence ve yemeklerle beraber ortak sohbet etmelerde bunlara vesile oluyor.

Başka birşey eklemek ister misiniz?

Çok önemli bir süreçten geçiyoruz. Ocak’ın 9’unda başlayacak olan Cenevre’deki konferans 12’sinde garantör ülkelerin katılmasıyla birlikte sonuçlanacak. Biz bunun olumlu sonuçlanmasını istiyoruz bu açıdan sizin aracılığınızla birde mesaj vermek istiyoruz. Bu kadar sene olmayan çözümsüzlüğün artık son bulmasını ve Kıbrıs’ta federal çözümün bir şekilde bu konferansla beraber, katılımcı ülkelerle birlikte  bir şekilde referanduma götürülmesini istiyoruz. Bu çözümün referanduma götürülmesi durumunda artık iki toplumun edineceği bazı görevler olacak. Kıbrıs’ta yarım asırdan fazla sürmekte olan çözümsüzlüğün sona ermesi için bütün var gücümüzle çalışacağız.

a9

HABER :Buğçe Dalbay & Fotini Tontikidou.

Fotoğraflar : Mete Azizoğlu


Benzer Haberler

“Πρέπει επιτέλους να ανοίξουμε τα μάτια μας και να δούμε που είμαστε”

Voice Kıbrıs Haber

“Δεν υπάρχει διάθεση να αγγίξουμε το κυπριακό…”

Voice Kıbrıs Haber

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το Cyprus Forum

Voice Kıbrıs Haber

Η απειλή αφανισμού της Τ/κ κοινότητας

Voice Kıbrıs Haber

“«Ελάτε να λύσουμε το πολιτικό μας πρόβλημα”

Voice Kıbrıs Haber

Yolsuzluk siyasete karşı güvensizliğin büyüklüğünü gösteriyor

Voice Kıbrıs Haber