KIBRISVOI Özel Haber

Tüm içtenliği ile cevap verdi!

 Sosyal medyada plajın açılışından çok vekilin şort giymesi konuşuldu. Zeki Çeler, voiceoftheisland.com’un davetini kırmadı ve Girne Pascucci’de buluşmak için anlaştık.

Halk plajına davetli olduğu için mi katıldı? Davetli değilse neden gitti? Plajlar halkın değil mi? Neden  “Halk Plajı” açmaya ihtiyaç duyuyoruz? Tesettürlü plajı açılsa açılışına gider mi? gibi sorularla çıktığım ofise bambaşka cevaplarla döndüm.

Zeki Çeler’e hayranlık duyan, kendisini sempatik ya da doğal bulan kişilerden değilim. Meclise rengârenk çantası ile gitmesi gibi siyasilerin arasında dikkat çekmek için şort giyerek gittiğini düşünüyorum. Onunla ilgili düşüncelerimi yazının sonuna sakladım.

Eleştirilere açık kişiliği ve gençlerin desteğini almış vekilin Başbakan olmak istediğini söylediği an ikimiz de kahkahalarla güldük. Striptiz yapar mısınız? diye sordum, cevaplamaz kaçamak cevap verir diye düşündüm, soruya şaşırdı ama tüm içtenliğiyle cevap verdi.

Halk plajının açılışına neden şort giyip gittiniz?

“Şort giyip açılışa gitmemim haber olacağını düşünmedim. Benim için haber niteliği taşımıyor çünkü yaz ayındayız ve plajın açılışına giderken uygun bir kıyafet seçtim ve giydim. Abes olan benim şort ile açılışa gitmem değil,  halk plajının açılışının hükümet yetkililerinin çağrılarak yapılmasıdır.”

Davetli olduğunuz için mi gittiniz?

“Hayır, davetli olduğum için gitmedim. Ayorgiliyim ve çocukluğumda gittiğim bir plajdı. Nenem ve dedem şemsiyeyi de alır ve götürürdü bizi. Atar peşkirleri yıkanırdık orda ve çocukluk anılarım var o plajda. Toplum yararına yapılan bir açılış olduğu için gittim. Gençlerin sosyalleşmesi için yapılan bir alan olduğu, toplum yararına açılan bir alanın açılışı yapılacağı için katıldım. Engellilerin kullanımı için uygun bir plaj ve bölgenin de ihtiyacı vardı, açılışında ilk adımdan itibaren emeği geçen herkesi de tebrik ederim.”

Sosyal medyada açılıştan daha fazla sizin şort giymeniz konuşuldu.

“Takım elbise ile gitmek abes olur diye, keten gömlek şort ile gittim. Başbakan hatta dedi ki “Ben de düşündüm şort giyeyim.” Başka vekil arkadaşlar “En doğrusun sen yaptın böyle giyinip geldin” dedi.  Ben seçimlerden öncede köyleri gezerken de şort ile giderdim, vekil seçildim ve tekrar aynı köylere şort giyip gittim. Beni tanıyan herkes benim doğal hal ve tavrımın bu olduğunu bilir.

İnsanlarımız samimiyeti özledi. Benim için böyle şekilci davranmak, kravat, takım elbise ortamında giyilmelidir. Şekilcilik, toplumla aramıza duvar örer. Ortamıysa giyilebilir, bence plaj takım giymek için uygun bir ortam değildi.”

Plajlar zaten halkındır ve halk plajı açılması yanlıştır diyen bir kesimde var.

“Halk plajına resmi protokol ile açılış yapılması gerekli değildir. Bu tür icraatları bir lütuf gibi hissettirmekte doğru değil. Halk için yapılan bu plajın açılışının duyurulması için bir etkinlik organize etselerdi daha uygun olurdu.”

Siz olsanız nasıl bir plaj açılışı organize ederdiniz?

“Basını oraya çekmek için Başbakanı oraya getirmek gerekiyor ne yazık ki. O yüzden ufak bir mağaza açılışından plaj açılışına kadar siyasiler açılışlarda boy gösteriyor. Ben olsam bölge milletvekillerinden bir takım kurar ve onlarında katıldığı plaj voleybol maçı organize ederdim.”

Dikkat çekmek için mi şort giydiniz?

“Beni tanıyanlar, nasıl biri olduğumu çok iyi bilir, tanıyanlar “Zeki hep böyle giyinir, tarzı budur.” der. Eleştirilere açığım, duymak ister ve yanlışsam yanlışlarımı düzeltmek isterim. Sosyal medya hesaplarımda vekil olmadan önce çekilen pek çok fotoğrafım var. Havai gömlekli resimlerim de var, yüzüm boyalı fotoğraflarım da. Hiçbirini kaldırmadım, hepsi hala duruyor. Ben neysem oyum, vekil olmadan önce nasıl davranır ve yaşarsam vekil olduktan sonra da aynını devam ettirdim.

Vekiller içinde giyiminizle farklısınız, dikkat çekiyorsunuz.

“Önemli olan bir vekilin giydiği değil yaptığı icraatlardır. İçim rahattır, her ay maaşını alıp hiçbir konuda tek kelime etmeyen, bir köşede oturan vekil değilim. Elimden geldiği ve partimin gücünün yettiği kadar ben de gerek meclis içinde gerekse dışında birçok toplumsal konuya parmak bastığımı biliyorum ve tüm gücümle elimden geleni yapıyorum. İçimden geldiği gibi ortama uygun giyinmeye çalışıyorum ve doğal davranıyorum, vekil oldum diye kendimi kalıplara sokmuyorum.”

Gündemde yer alan tesettür oteli ile ilgili ne düşünüyorsunuz?

“Demokrasi anlayışı altında alışık olduğumuz yaşam tarzımızın değiştirilmesi kabul edilebilir birşey değildir. Bu otel ile ilgili yapılan haberlerde gazeteci arkadaşlarımız oyuna mı geldi? Toplumun tepkisini ölçmek için mi yapıldı? Politik bir sebeple mi yapıldı bunlar ayrı konular. Eğer böyle bir otel gerçekten açılacaksa demokrasi çerçevesinde insanların giyimleri ile herkes istediğini yapabilir. Ben şortumu giyerim başkası tesettür takabilir. Burada yaşayan insanları etkilemek, dışlamak ya da bizim yanlış giyindiğimiz algısının yaratılması kabul edilemez. Bu tür işletmelerin burada açılması bizim laiklik anlayışımıza ve kültürel yaşantımıza uygun değildir.”

Pantolon giymemekle devlete saygı göstermediğiniz söylendi.

“Toplumun devlete olan güvensizliği ve saygısızlığı yöneticilerin yasa ve hukuku uygulamaması sonucunda toplum devlete olan saygısını kaybetti. Pantolon giymekle devlete saygı gösterilecekse 43 yıldır üzerinden pantolonu kravatı çıkarmayanlar ne yaptı? Bu güne kadar öyle giyinenler doğruyu yapıyor olsaydı en gelişmiş ülkelerden biri olmamız gerekirdi. Devlete saygı göstermek pantolon giymekle değil. ”

Devlete saygıyı nasıl tekrar sağlayacağız?

“Bunu sağlamak için siyasetçiler samimiyeti topluma gösterecek ve liderler, siyasetçiler, yöneticiler, kurallara ve yasalara uyacak. Zenginin, yanlış yapanın arkasında durmak yerine, yanlış yapanı eleştiren cezai yaptırımları uygulayan liderler, yöneticiler olalım ki toplum da herkese eşit davranıldığını görsün. Anayasanın eşitlik ilkesine yakışır davranmalıyız.”

Partinizdeki sizden yaşça büyükler “Bu çantayı takma Zeki” yada “Şort giyme Zeki” demiyorlar mı?

“Partimde, arkadaşlarımda “Zeki budur…” diyorlar. Sosyal demokraside önemli olan insanların giyimleri değil düşünceleridir. Dini, dili, ırkı, cinsel yönelimi ne isterse olabilir önemli olan sosyal demokrat düşüncede olmak vetolumun geneline hitap etmek ve bir kesim yada bireysek çıkarlar için değil de toplumsal çıkarlar için fikirler üretmek ve bunları uygulamaya koymaktır. Partim bana hiç kıyafetim ile ilgili tek bir şey söylemediler. Tam tersi partim ve arkadaşlarım beni destekler.”

Meclis’te hangi kesimi temsil ediyorsunuz?

“Daha çok gençleri temsil ettiğim düşünülse de ben toplumun genelini temsil ettiğimi düşünüyorum.”

Önümüzdeki seçimlerde aday mısınız ve Girne ile ilgili öngörünüz nedir?

Evet, aday olacağım ve Girne’den üç milletvekili çıkaracağımıza inanıyorum. Anketler yükselen bir oy potansiyelimiz olduğunu gösteriyor. Giderek güçleniyoruz.  

Seçim kampanyasındaki fotoğraflarınızda kravatlıydınız, önümüzdeki seçim kampanyasında bu çantanız ile poz verir miydiniz?

Çantamı seçim kampanyasında bir unsur olarak hiç düşünmedim. Arabamı servise vermiştim ve o gün çantama doldurdum arabadaki eşyalarımı, çantamın içine topladım ve Meclise gittim. Meclis’te bana herkes “Bu çanta ile mi geldiniz.” diye sordukça bende astım omzuma çantamı ve resim çektim sonrada sosyal medya hesabımda yayınladım. Çantamı çok beğenerek aldım ve kullanıyorum. Önümüzdeki seçim kampanyasında geçen seferki gibi ceket ve kravatlı bir fotoğraf kullanılmasını istemem. Beni daha çok ifade eden bir konsept belirleriz diye düşünüyorum.

Seçimdeki hedefiniz nedir?

Ciddi bir vekil sayısı ile meclise girmek. Sürekli büyüyen bir kitleye sahibiz. Daha fazla sayıda vekil ile Meclis’te olacağız.

Sayın Akıncı’nın Cumhurbaşkanı olmasının partinizin büyümesinde etkisi var mı?

Mutlaka etkisi var ama Sayın Akıncı’nın gerek Kıbrıs konusu ve iç meselelerde müdahil olması bence daha etkilidir. Halkımız Akıncı ile sosyal demokrat anlayışın hükümete geldiğinde nasıl davranacağının örneklerini görüyor. TDP ve adayları, Akıncı’nın icraatlarıyla aynı geleneğini taşıyor. Akıncı’nın misyonu ile partimizin misyonu aynı köklerden geliyor. Akıncı’nın başkanımız olmasından gurur duyuyoruz aynı zamanda Harmancı’nın başkanlığı da yükselişimizde etkilidir. Partili arkadaşlarımın çalışmaları da yükselişimizde büyük önem taşımaktadır.

Seçimde sürpriz olur ve kaybedersen ne yaparsın?

“Milletvekili bir defa seçilince ömür boyu maaş alıyoruz zannedenler var,  2011 sonrası seçilenlerden olduğum için ben ömür boyu vekil maşı almayacağım. Ben eğer seçilmezsem, halkım beni seçmezse, vekil olmadan önce ne iseydim, sonrasında da o olmaya devam edeceğim. Aynı Zeki sadece görevini iade etmiş olacak.”

Hükümette ortak olsanız, hangi bakanlıkta olmak istersiniz?

“Aslında başbakan olmayı tercih ederim. Gençken başbakan olmayı istiyorum. Başbakan olduğumda da neler yapılabileceğimi göstermek için, gençken başbakan olmayı istiyorum.” dedikten sonra gülüyoruz, nasıl bir başbakan olurdu diye konuşuyoruz. Sonrasında bakanlığa konu geliyor ve

“Ben sırf bakan olmak için bakan olamam. Mesela maliye bakanı, eğitim bakanı ya da sağlık bakanı olmamam. Siyaset Bilimi Kamu Yönetimi mezunuyum ama o bakanlıkları yönetebilecek bir tecrübem yok. Ben“Turizm Çevre ve Gençlik Bakanı” olmayı isterim. Üçü nasıl birleştirilir diyenler var ama bununla ilgili aklımda projelerim var. Üçünün birbirine sağlayacağı olanaklar konusunda düşüncelerim var.”

Bakanlıklar ile ilgili projeleri hakkında konuşurken “Macron Cumhurbaşkanı oldu benden ne fazlası var.” esprisine ikimizde gülüyoruz. Genç yaşta Fransa’nın yeni Cumhurbaşkanı olan Emmanuel Macron hakkında konuşuyoruz. Bundan yaklaşık 2 yıl öncesine kadar Fransa’da kimsenin tanımadığı bir isim olan Macron’a hayranlık duyuyormusunuz? diye soruyorum, gayet net bir şekilde cevap veriyor.

“Hayır, kimseye siyasi bir hayranlığım yok.”

İdolünüz olan siyasi var mı?

İdolüm yok ama olmak istediğim tarzı kendi ülkesinde yaşayan Kanada Başbakanı, Justin Trudeau var. Bisikletle işe gider, eylemlere katılır hatta yardım etkinliği için striptiz bile yaptı.

İçinde milyon dolarlık bir yardım kampanyası olsa sizde striptiz yapar mıydınız?

“Yaparım ama önce göbeğimi biraz eritip, vücudumu toparlamam lazım yoksa striptiz yapmamam için bana üstünden para verecekler.”

Çeler sözlerini kahkahalarıyla birlikte tamamladığında uzun zamandır gülmediğim kadar gülüyorum. Bir vekilin toplum yararına yapılacak bir etkinlik için bile olsa striptiz yapmasının mümkün olmadığı bir toplumda yaşadığımızı düşünüyorum. Bu içten sözlerin sonrasındaysa gerçekten yapabileceğine sanırım inanıyorum. Kahkahaların sonunda gayet kendinden emin bir ses ile devam ediyor:

“Çevre, hayvanların yada toplumum yararına düzenlenecek olan iyi bir proje için yapmam gerekirse tabi ki yapardım. Yeter ki ülkem ve toplumun faydasına olacak bir şey olsun.”

Kıyafetlerinizi siz mi seçiyorsunuz?

“Kendim seçerim ama resmini çekip atıp fikrini sorduğum sitil danışmanı pozisyonunda arkadaşlarım var.” dedi.

Girne’deki tüm eylemlere sanırım katıldınız, Ayorgi’de otel inşaatı için düzenlenenden Girne İnisiyatifinin düzenlediklerine kadar,  sizden başka her eyleme giden vekil var mı?

“Fazilet’te var. Başka partiden olabiliriz ama Fazilet de çok duyarlıdır.”

Mecliste kendinize Angolemli haricinde en yakın bulduğunuz vekiller kimdir?

Toplumcu Demokrasi Partisi Milletvekili Hüseyin Angolemli ile çok iyi anlaşıyoruz. Kendisinden çok şey öğrendim ve öğrenmeye de devam edeceğim. Meclis’te bana “Küçük Angolemli” diyenler var.  Tarz olarak onun dışında ise Armağan, Doğuş ve Fazilet’i kendime yakın buluyorum.”

Ananas desenli t-shirt, kot şort ve parmak arası terlikleri ile alışkın olduğumuz vekil çizgisinin dışındaki Çeler’le buluştuğumuz Pascucci’den ayrılmamız epey uzun sürdü. Pascucci’de onu tanımayan neredeyse kimse yoktu. Gelişinde olduğu gibi ayrılırken de tanıdığı herkesle selamlaştı, hal hatır sordu, sarıldı yada kucaklaştı.

Herkesin kendisine sempati duymasına neden olan tavır ve davranışlarını açıkçası ben dikkat çekmek için yaptığını düşünüyordum. Kendisi ile tanışmadan önce ondan hoşlanmadığımı ona da itiraf ettim, bunu dinleyecek ve nedenleri konuşacak kadar alçak gönüllü. Zeki Çeler’e karşı çok önyargılı yaklaşmışım, bu kadar içten ve doğal olabileceğini sanırım düşünemedim.

Vekil olduktan sonra kendini halktan ayrı bir yere koyan tüm siyasilere yetecek kadar içtenliğe sahip. Bir sonraki seçimlerde tekrar vekil olacağına eminim, ama hayalinde bakanlığa sahip olur mu? Genç yaşta Başbakan olacağına inanmak çok zor belki ama bu yazıdan sonra bir yardım kampanyası için striptiz teklifi alır mı? Teklifi kabul eder mi? Bunları zamanla göreceğiz.

Parmak arası terlik yerine, kol saatine uygun kahverengi sandalet giyse bence daha şık olurdu ama sanırım bunu da stil danışmanı arkadaşlarına söylememiz gerekli.

voiceoftheisland.com – Derya Atamer



Benzer Haberler

LTB’nin 20.’sini düzenlediği Kıbrıs Tiyatro Festivali perdelerini açtı

Voice Kıbrıs Haber

Düşürülen cüzdanı çalan şahıs tutuklandı

Voice Kıbrıs Haber

Hesap tartışması bıçaklı saldırıyla bitti

Voice Kıbrıs Haber

Yük asansörüyle yaklaşık 1.5 metre düştü

Voice Kıbrıs Haber

Lapta’da restoranda yangın!

Voice Kıbrıs Haber

Girne-Değirmenlik Anayolu ve Gemikonağı’nda kaza!

Voice Kıbrıs Haber