FeaturedKIBRISVOI Özel Haber

Yurt dışında sıkıntı yaşıyorlar

Tünay MERTEKCİ

Yurt dışına daha iyi bir eğitim almak için giden Kıbrıslı Türk öğrenciler, gittikleri ülkelerde bir takım zorluklar yaşamakta. Öğrenciler, gittikleri ülkelerde bazı sıkıntılar yaşasa da ortak sıkıntıları maddiyat. Burs konusunda bir düzenleme gerektiğini ifade eden öğrenciler, Voice Of The Island’a yaşadıkları sıkıntıları ve taleplerini dile getirdi.

Öğrenciler ne dedi?

Arda Çileker

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde son sınıfta öğrencisi Arda Çileker: “Kıbrıslı Türk bir öğrenci olarak Türkiye’de çok nadiren de olsa Türk vatandaşlığımın olmamasına bağlı olarak dönemsel üniversite kayıtlarında sorunlar yaşayabiliyorum. Neyse ki yabancı uyruklu numarası ile e-devlet üzerinden işlem yapabileceğimiz bir sistem geliştirilmesi bizler açısından çok olumlu. Yurt dışında öğrenim gören bir Kıbrıslı Türk öğrenci olarak bakanlıktan beklentim burs tüzüğünün yeniden güncellenmesi yönündedir. Gerek burs miktarlarının azaltılması gerekse bursların halen gecikmeli olarak yatırılması, her ikisi de yurt dışında yaşayan öğrenciler açısından ciddi sorunlardır. Bu kadar küçük nüfuslu bir devletin kendi öğrencisine elinin ulaşmadığı, burslar üzerinden ilerleyen bir ilişkiden bahsediyoruz. En yakın örneği daha geçen hafta, her dönem başında olduğu gibi askerlik ertelemesi ile uğraşıyoruz.  Biliyorum, bunlar basit şeyler diyorsunuz ama yıl 2018 devletimizin bu basit işlemleri bile sistemleştirme ihtiyacı vardır. Sanki devletimiz bizi unutmuş, bizlerden bir haber. Devletin vatandaşını unutmak gibi bir lüksü olmamalı. Akademik kariyerim için yaklaşık 5 yıl daha yurt dışında kalmayı düşünüyorum. Sonrasında ülkeme döneceğim.”

Berk Öztürk Kemaloğulları

Berk Öztürk Kemaloğulları, Hacettepe Üniversitesi, Polimer Bilimi ve Teknolojisi Ana Bilim Dalında yüksek lisans öğrencisi: “Bulunduğum bölgede genel olarak büyük bir sorun yaşamıyorum. Ankara’da 6’ncı yılıma girmiş bulunuyorum. Terör olayları dışında büyük bir sorun yaşamadım. Genel olarak devletimizden beklediğimiz, yurt dışında okuyan öğrencilerin ülkelerine istekli bir şekilde geri dönmesi için teşvik etmesidir. Kendi adıma konuşmak gerekirse ülkemin daha iyi bir konuma gelmesi için elimden geleni yapmak istediğimi söyleyebilirim. Öğrenim gördüğüm alanda, ülkemde, kendimi geliştirmek isterdim fakat yeterli donanımın olduğunu düşünmüyorum. Buna ek olarak burs konusuna da değinmek isterim; burs alan öğrencilerin burslarının düzenli olarak yatırılması benim öğretim hayatım boyunca yaşadığım bir sorundu. Okulun ilk aylarında burslarımızı alamadığımız için maddi anlamda güçlük çektiğimiz ortadadır. Son olarak, eğitimim bitince ülkeme dönmek istiyorum. Ama yakın bir zamanda olacağını düşünmüyorum. Ben bir kimya mezunuyum ve kendimce hedeflerim var fakat kendi ülkemde kendimi daha da geliştirebileceğimi düşünmüyorum. Herkes ülkesine dönmek ister.”

Nejlan Eratam

Ankara’da Diş Hekimliği üzerine doktora öğrenimi gören Nejlan Eratam, şunları kaydetti: “Ankara’da doktora öğrenimi görmekteyim. Genel olarak sorunlar kazandığınız okula kayıt yaptırırken başlıyor. KKTC kimlik kartı numarasıyla hiçbir resmi devlet kurumunda işlem yapamıyoruz. TC vatandaşı olmadığımız için okuduğumuz üniversite hastanesinde dahi paralı sağlık hizmeti almak zorunda kalıyoruz, acil durumlarda herhangi bir müdahaleye karşılık devlet hastanelerinde depozit olarak belli bir miktar para talep ediliyor. KKTC Milli Eğitim Bakanlığı’ndan öncelikle beklentim burs başvurularını değerlendirirken burs tüzüğünü subjektif şekilde uygulamaktan kaçınılması (örneğin yüksek gelir düzeyindeki ailelerin çocukları gelir tespit yetersizliğinden/ihmal yüzünden burs alabiliyorken, 3-4 kardeşli memur anne babanın çocukları burs hakkı elde edemiyor), başarı burslarının 3.50’den 3.75’e çıkarılması ile mağdur olan öğrencilere burs hakkı tanınması, ilgili bakanlığın ihtiyaç dahilinde verdiği kontenjanla eğitim gören öğrencilere kontenjan bursu haklarının geri verilmesi olabilir. Eğitimimi tamamladıktan sonra Kıbrıs’a dönmeyi tüm olumsuzluklara rağmen düşünüyorum.”

Mert Özyürekliler

İngiltere’de güzel sanatlar 2. Sınıf öğrencisi olan Mert Özyürekliler, Kıbrıs’ta doğup büyüdüğünü söyledi ve şunları kaydetti: “Kolej sınavlarına girip ortaokul, liseyi kolejde okudum ve yurt dışına hazırlanarak 2016 yılında İngiltere/Kent’e UCA üniversitesinde okumaya geldim. Okuduğum ülkede her öğrencinin her yerde yaşadığı gibi, yapısı biraz daha geniş olsa da sorunlar yaşıyorum. Ana sorun maddiyata dayalı, İngiltere’de yaşamaya başladıktan 6 ay sonra iş bulmak zorunda kaldım çünkü devletimiz yurt dışında okuyan öğrencileri yeteri kadar desteklemiyor. Aradaki kur farkına rağmen bin bir zorluklarla alınan burs bir işe yaramıyor. (Hazırlık sınıfına burs verilmemesinden bahsetmiyorum bile) Yaklaşık 2 buçuk yıldır buradayım ve 2 yıldır hem çalışıp hem okumaktayım. Bakanlıktan beklentilerimi yazmak isterdim fakat o kadar umutsuz bir jenerasyondan geliyorum ki, içimden gelmiyor. Ülkemizdeki eğitimin paraya dayalı olmamasını dilerdim. Okumanın ve biri olmak istemenin tamamen ailenin gelirine bağlı olmamasını dilerdim. Bu sadece üniversite ile alakalı bir problem değil, potansiyel sahibi birçok küçük çocuğun ailesinin durumu olmamasından dolayı okuyamaması/okurken ezik hissetmesi adil değil ve bu duruma bir çözüm getirilmesini isterdim. Bu bahsettiğim sıkıntıları toplumu gözlemleyerek söylemiyorum, ben bizzat o seviyede büyümüş bir insan olarak, ilk ağızdan duyup ilk gözden gören biri olarak yazıyorum. Eğitimimi tamamlayıp Kıbrıs’a dönmeyi düşünmüyorum. Milliyetçi bir insan değilim, ülkem için değil dünya için yaşayan biri olarak hayatımda devam etmek istiyorum; ama tabii ki Kıbrıs kısa aralıklarla ziyaret edeceğim bir yer, sevdiğim insanların çoğunun orda yaşamasından ötürü. Dönmek isteyen, bu savaşı vermek isteyen arkadaşlarıma saygı duyuyorum fakat ben dönmek yerine yapabileceklerimi düşünüyorum, ve dönmemek beni çok daha karlı bırakıyor.”

Voice of the Island 2018



Benzer Haberler

LTB’nin 20.’sini düzenlediği Kıbrıs Tiyatro Festivali perdelerini açtı

Voice Kıbrıs Haber

Düşürülen cüzdanı çalan şahıs tutuklandı

Voice Kıbrıs Haber

Hesap tartışması bıçaklı saldırıyla bitti

Voice Kıbrıs Haber

Yük asansörüyle yaklaşık 1.5 metre düştü

Voice Kıbrıs Haber

Lapta’da restoranda yangın!

Voice Kıbrıs Haber

Girne-Değirmenlik Anayolu ve Gemikonağı’nda kaza!

Voice Kıbrıs Haber