FeaturedKIBRIS

Yunanistan Büyükelçisi: Kıbrıs sorunun çözümü en önemli önceliktir

Yunanistan`ın Kıbrıs Büyükelçisi İlias Fotopoulos, Kıbrıs sorunun çözümünün Yunanistan`ın dış politikasının en önemli önceliği arasında yer aldığını belirterek, Yunanistan`ın daima Kıbrıs halkının yanında olduğunu, Kıbrıs Cumhuriyetinin Türk işgalinin sona ermesi ve soruna çözüm bulunması yönündeki çabalarını desteklediğini vurguladı.

25 Mart 1821 yıl dönümü vesilesiyle yaptığı konuşmasında, Fotopoulos, Yunanistan`ın, Kıbrıs`ın yeniden birleşmesi ve mevcut tarihi fırsatın değerlendirilerek Kıbrıs sorununa adil, çalışabilir ve kalıcı bir çözüm bulunmasına yardımcı olmaya hazır olduğunu söyledi.

“İşgal askerleri ve garantiler olmayan, tüm bölgede istikrar ve güveni sağlayan bir çözüm aracılığıyla, tüm Kıbrıs halkına, refah ve yaşayabilir bir ülke sunmak için mücadele etmeye devam edeceğiz”.

Büyükelçi, 43 yıldır, BM kararlarına rağmen, Kıbrıs`ın hala Türk istilası ve topraklarının %37`sin işgali sonuçlarını yaşamaya devam ettiğini, Türk askerlerinin adada bulunduğunu ve ülkenin hala bölünmüş olmaya devam ettiğini kaydetti.

Büyükelçi devamla, istila, işgal ve Kıbrıs`ın bölünmüşlüğüne çözümün şimdi her zamankinden çok ihtiyaç duyulduğunu, hemen hemen iki yıldır, BM himayesinde, iki toplum arasında müzakerelerin devam ettiğini ifade etti. Bulunacak çözümün, yaşayabilir, ortak kabul edilebilir, güvenliği garanti altına alan, insan haklarına dayalı, üçüncü ülkelerin garantörlük haklarından uzak, Kıbrıs`ın tek bir egemen kimliğinin koruyacak bir çözüm olması gerektiğini dile getirdi.

Uluslararası siyasi duruma da değinen Yunanistan Büyükelçisi, Kıbrıs ve Yunanistan`ın, Güney-Doğu Avrupa ve Doğu Akdeniz gibi çok duyarlı bölgelerde, bir istikrar, güvenlik, barış ve kalkınma kutbu olmaya davet edildiklerini ifade etti.

Fotopoulos, üçlü ilişkilere de değinerek, örnek olarak, Yunanistan, Kıbrıs, Mısır, İsrail, Lübnan ve Ürdün arasındaki üçlü işbirliklerini göstererek, bunların hiç bir ülkenin çıkarlarına karşı olmadığını vurguladı.

KHA/NS/KBI/2017
Kıbrıs Haber Ajansı



Benzer Haberler

LTB’nin 20.’sini düzenlediği Kıbrıs Tiyatro Festivali perdelerini açtı

Voice Kıbrıs Haber

Düşürülen cüzdanı çalan şahıs tutuklandı

Voice Kıbrıs Haber

Hesap tartışması bıçaklı saldırıyla bitti

Voice Kıbrıs Haber

Yük asansörüyle yaklaşık 1.5 metre düştü

Voice Kıbrıs Haber

Lapta’da restoranda yangın!

Voice Kıbrıs Haber

Girne-Değirmenlik Anayolu ve Gemikonağı’nda kaza!

Voice Kıbrıs Haber