FeaturedKIBRIS

“Yeni yılın yurdumuza barış, sağılık ve umut getirmesini dilerim”

Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis, yeni yıl dolasıyla mesaj yayınladı.

Anastasiadis mesajında şunları kaydetti:

“Sevgili yurttaşlar,

Birkaç saat sonra, barış zamanında insanlığın çağdaş tarihinde en yıkıcı yıllarından biri olarak kaydedilecek bir yıla veda ediyoruz.

Görünmez düşman olarak adlandırılan koronavirüs pandemisi, 2 milyon insanın hayatlarını kaybetmesine sebep oldu, sağlık alanında en gelişmiş sayılan ülkelerin sağlık sistemine bile darbe vurdu, dünya ekonomisini benzeri görülmemiş bir krize götürdü, milyarlarca vatandaşı insan özgürlüklerinden mahrum etti, milyonlarca işletme ve çalışanı iflasa ve iş kayıplarına götürdü.

İlk dalganın alıkoyulmasının zorluklara son vereceği ile ilgili umutlar, maalesef, gerçekleşmedi. Virüsün daha öldürücü olan ikinci yayılması, devletleri vatandaşların genel kapanması ile ilgili sıkı önlemler almaya mecbur etti.

Değerli vatandaşlar,

Pandeminin bizim yurdumuzu da etkilememesi mümkün değildi. Bilindiği gibi, ilk andan itibaren, Hükümet, bir dizi önlem alarak ilk dalgayı başarı ile göğüsleyebildi.

Bugün de, tüm Avrupa ülkeleri dâhil olmak üzere birçok ülkenin benimsediği daha sıkı önlemlerden kaçınarak, pandeminin en saldırgan aşamasını göğüslemek için bu mücadeleyi veriyoruz.

Önceliğimiz, vatandaşların sağlığı ve hayatı, ülkenin sağlık sisteminin güvence altına alınması, ama elbette işletmelerin yaşayabilir olmasını ihmal etmemesi, iş yerlerinin kurtarılması ve toplumun en zayıf kesimlerinin de korunmasıdır.

Aynı zamanda, önlemlerin neden olduğu zorluklara maruz kalan vicdanlı vatandaşların çoğunluğunu tamamen anlıyorum.

Bu akşam, bazılarınızın yalnız, anne ve babanızdan, çocuklarınızdan veya torunlarınızdan ve/veya sevdiğiniz kişilerden uzak olacağını biliyorum.

Hoşnutsuzluğunuzu tamamen hissediyorum. Çünkü ben de aynı zorluktan geçiyorum.

Aynı anda, önlemlerin sonucu olarak, bazılarının yükü ve fedalarının daha büyük olduğunu biliyorum.

Bunun için, Hükümetin kendilerine cömertçe destek vermeye devam edeceği konusunda temin etmek ihtiyacını hissediyorum.

Önümüzdeki günlerde, Çalışma, İhtiyat ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının programları bir yana, Maliye Bakanı yeni ekonomik destek önlemleri açıklayacaktır.

Sevgili dostlar,

Zorluklara sorumluluk ve dayanışma hissi ile maruz kalan vicdanlı vatandaşların çoğunluğuna derin minnettarlığımı ve şükranlarımı ifade etmek istiyorum.

Hepimiz tarafından ön safta bulunan kahramanlara en derin minnettarlığımızı ifade etmek ihtiyacını mutlak bir biçimde hissediyorum. Bize umut vermek için, hepimizin yanında olmak için mücadele edenlere. Hepsine içtenlikle teşekkür ederim ve minnettarım.

Aynı zamanda, liderlik eden ve kararları alma sorumluluğunu taşıyan kişi olarak, hoşgörünüzü ve anlayışınızı istemek ihtiyacını hissediyorum. Ancak, maalesef, sizin de anladığınız gibi, başka seçenekler yok.

Aylar süren zorlukların, sabrın tükenmesine neden olduğunu, hoşnutsuzluk yarattığını ve yorduğunu biliyorum.

Ancak, maalesef kaydedilen epidemiyolojik durum, yumuşamaya izin vermiyor. Çünkü böyle bir şey, diğer ülkelerin benimsediği daha sıkı önlemlere sebep olurdu.

Bunun için, sizden boyun eğmemenizi rica etmek istiyorum. Tüm insanlığın verdiği mücadele, bir hayat mücadelesidir.

Zor anlarda söyleneni hatırlayın: Gecenin en karanlık anı, şafağa en yakın anıdır.

Bunu, bilim sayesinde pandeminin etkili biçimde üstesinden gelmemiz için geri sayımın başladığından söylüyorum. Bu, mahrum olduğumuz yaşam tarzını tekrar yaşamamıza izin verecek.

Ancak, oraya varıncaya kadar önemli olan, önlemlere uyarak can kayıplarını en aza indirgemektir.

Değerli vatandaşlar,

Varlığımızı sadece görünmez düşman değil, Türkiye’nin askeri işgali, tehditleri ve yasadışı faaliyetlerinden meydana gelen görünür tehlike de tehdit ediyor.

Pandemiyi idare etmeye yönelik çabalarımızdan öte, Kıbrıs sorununun kapsamlı biçimde halledilmesi, en önemli önceliklerimizden biri olmaya devam ediyor. Bu uzlaşma, Kıbrıs Türk toplumunun endişelerinden öte, Kıbrıslı Rumların makul endişelerini de dikkate almalıdır.

Öncelikle işlevselliği ve dolaysıyla devletin yaşayabilir olmasını güvence altına alacak, karşılıklı saygı ile ve yabancılara bağımlı olmadan barış, güvenlik, istikrar ve gelişim şartlarında bir arada yaşamaya izin verecek bir uzlaşma.

Bu vizyonu, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin bugüne kadar varılanlar anlaşmalar temelinde alacağı yeni bir inisiyatif çerçevesinde yaratıcı yeni bir diyaloga katılmakla ilgili kararlığımı ve siyasi irademi açık ve net biçimde göstererek, Birleşmiş Milletler Genel Sekreterine ve yeni seçilen Kıbrıslı Türk lidere ilettim.

Bu inisiyatifte tüm siyasi güçlerin desteğini alacağıma inanmak istiyorum.

Aynı zamanda temin etmek istediğim şudur: Herhangi bir anlaşma için nihai kararı alacak olan hesap verdiğim Kıbrıs vatandaşlarının olduğunu unutmam.

Başka bir önceliğimiz, ülkenin çağdaşlaştırılması ile ilgili reformların devamıdır.

Saygı gösterdiğimiz ideolojik farklara rağmen, siyasi güçlerin yeni yılda toplumun yararına olacak önemli reformların gerçekleşmesi amacıyla bizimle işbirliği içinde olacaklarından eminim.

Reformlar, diğerleri arasında, aşağıdaki konularla ilgilidir:

– Yolsuzluklarla etkili biçimde mücadele etmek amacıyla askıda olan yasa tasarılarını onaylamak.

– Kamu Hizmeti.

– Yerel Yönetim.

– Adalet dağıtım sistemi.

– Eğitim sisteminin reformu.

– Ulusal Sağlık Sistemi’nin reformunu tamamlamak.

– İlgili Müsteşarlık kurarak, Kültür için özerk bir idari yapıyı yaratmak.

– Sosyal İhtiyat Müsteşarlığı yaratarak, sosyal devletin yeniden düzenlenmesi, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi.

Bu reformları, devlet olarak, Hükümet ve Meclis, bizi seçen vatandaşlara borçluyuz.

Değerli vatandaşlar,

Bir kez daha hepinize en derin takdir ve saygı duygularımı iletmek istiyorum. Yeni yılın herkese emin ve güvenli bir gelecek için yurdumuza barış, sağılık ve umut getirmesini dilerim.

Yeni yılınız kutlu olsun.”

Voice of the Island



Benzer Haberler

LTB’nin 20.’sini düzenlediği Kıbrıs Tiyatro Festivali perdelerini açtı

Voice Kıbrıs Haber

Düşürülen cüzdanı çalan şahıs tutuklandı

Voice Kıbrıs Haber

Hesap tartışması bıçaklı saldırıyla bitti

Voice Kıbrıs Haber

Yük asansörüyle yaklaşık 1.5 metre düştü

Voice Kıbrıs Haber

Lapta’da restoranda yangın!

Voice Kıbrıs Haber

Girne-Değirmenlik Anayolu ve Gemikonağı’nda kaza!

Voice Kıbrıs Haber