KIBRISVOI Özel Haber

Voice Of The Island Özel Haberi,Güney Lefkoşa Pontus Rum ve Dostları Gençlik Merkezi ‘’AKRİTES’’.

Voice Of The Island Özel Haberi,Güney Lefkoşa Pontus Rum ve Dostları Gençlik Merkezi ‘’AKRİTES’’.

Sizi daha yakından tanıyabilir miyiz?

Merhaba, Lefkoşa Pontus Rum ve Dostları Gençlik Merkezi ‘’Akrites’’ e hoş geldiniz. Adım Yorgos Kareliadis, 26 yaşındayım İnşaat Mühendisliği öğrencisiyim Aynı zamanda da bir muhasebe bürosunda çalışıyorum. İş, dersler ve Gençlik Merkezi nedeniyle başka bir işle uğraşacak pek boş vaktim kalmıyor.

Aileniz aslen nereli ve Kıbrıs’a gelme nedeniniz nedir?

Ailem Gürcistan göçmeni Pontus Rum’u, Gürcistan’nın Tsalka bölgesindeki (Rum bölgesi)  Avranlo adlı bir bölgeden geliyoruz Kıbrıs’a. Biz de her Pontus-Rum gibi maddi sebepler yüzünden Kıbrıs’a yerleştik. Ama daha sonra gördüm ki Kıbrıs bir Pontuslular için çok iyi biri ülke, Yunanistan’la çok benzerlikleri var.

g9

 

Böyle bir Gençlik Merkezi açmanızın nedeni nedir?

Bu fikir Selanik’te gittiğim ‘’Pontus Gençliği Dünya Konferansından’’ sonra doğdu.Orada bütün dünyadan, ABD’den, Kanada’dan, Avustralya’dan binlerce Pontus insanı vardı. Kökenlerinden o kadar uzak olmalarına rağmen adetlerini ve soylarını unutmayan insanlardı. Bu benim icin büyüleyici bir yolculuktu, çok şeyi yeniden gözden geçirmemi sağladı. Kıbrıs’a geri dönüşümde biraz hayal kırıklığına uğramıştım. Kıbrıs’ta bu kadar küçük bir adada bu kadar çok Pontus’lu olmasına rağmen, hepimizin beraber olup ortak birşeyler yapacağı bir Pontus Gençlik Merkezi yoktu. Bunu arkadaşlarım Yorgo Fotiadi ve Yanni Stafilidi ile konuştuk ve dedik ki niçin başkalarının yapmasını bekliyoruzda biz böyle bir şey yapmıyoruz.  Böylece, biraz birikmiş parayla ve çok gönüllü arkadaşın yardımıyla (Savva Konosidi, Yanni Vardikidi, Vladimiro Hatzidi Alexandro Kareliadi, Papidi Yanni, Sofia Askalidi, Hristina Fotiadi, Veronika Orfanidi, Alkiviadous Yeorgia, Kaletzidi Klimi, Kaloyeridi Femi, Vahtaridou Athina, Kaouslidi Kosma, Hristoforou Artemi, Eva Grigoriadou, Trifona Xatzidi, Sonia Kalaytzidou, beklediğimizden daha da güzel bir yer açtık. Hiç kimseden yardım almadık, ne devletten ne de başka birinden. Gençlerimizin sayesinde burası çalısmaya devam ediyor ve bunun icin gurur duyuyoruz.

g11

 

Neden buranın adını Akrites koydunuz ve ambleminizin anlmamı nedir? 

Kıbrıs ve Pontus faktörlerini birleştirmek için bu ismi koyduk. Pontus’da kahraman olan Digenis Akritas (Akrites), Kıbrıs’ta da kahramandı. Amblemimizde Kıbrısa saygımızı göstermek için Pontus kartalı ve Lefkoşa duvarları görülmektedir.

Katılmak isteyen insanlar icin bize kısaca Gençlik Merkezinizin faaliyetlerini anlatabilir misiniz? 

Gençlik merkezimizde Pontus dansları ve kemençesi öğretiliyor ve her yaş için spor faaliyetleri sunuluyor. Yeni yıldan sonra Pontus dil, tarih ve kültür dersleri verilecek. Faaliyetler odamız herkese acıktır. Yani, mesela birisi Kıbrıs dansları, başka danslar, boyama veya başka her hangi sanat bilip ve onu başkalarına da öğretmek istiyorsa memnuniyetle faaliyetler odamızı kullanabilir. Burası hepsinin keyifini karşılayacak bir şekilde kurulmuştur. İsteyen kahve içmek, isteyen bir şeyler yaratmak, isteyen sergi odamızda ki Pontus tarihini okumak için gelir. Artı ders çalışmak isteyenler için okuma odası, fotokopi makinesi ve bilgisayar var. Ayrıca Gençlik Merkezimiz, kıyafet, plastik kapak ve kan bağışı gibi bazı hayırsever aktivitelerde bulunuyor. Yardımda bulunmak isteyenler bize seslenebilir.

g14

 

Pontus Rum ve Dostları Gençlik Merkezi Akrites’e  gelen insanların çoğu kaç yaşındadır? Sizce Pontus gençleri örf ve adetlerine yakındırlar mı?

Faaliyetlerimizden dolayı herksez gelebilir Gençlik Merkezimize, genellikle 20-30 yaş arasi insanlar geliyor. Hepsinin burada kendilerini rahat hissetmelerini istiyoruz ve sadece Pontusları değil herkesi bekliyoruz. Gençlerin örf ve adetlerine yakın olduklarını söyleyebilirim. Tabiki göçmenlik ve çok seneler boyunca ülkelerimizden uzak kaldığımız için bazı şeyler kayboldu. Amacımız geleçek senede yeni dersler ile bu unutulan şeyleri yeniden aydınlatmak.

g10

 

 

Sizce bir gün çoğu ülke Pontus kırımını “Soykırım” olarak tanıyacak mı?

Öncelikle biz kendimiz kişisel olarak bu soykırımı anlamak, tanımak ve konunun hassasiyetini hissetmeliyiz. Umuyorum ve inanıyorum ki çoğu ülke tanıyacak. Ülkelerin bu kadar sene sonra böyle bir şeyi kabul etmesi biraz zor. Soykırımın tanınması binlerce ölen insanın ve vatanımızdan uzak yaşamak zorunda kalan bizim hakkımızdır.

 

İletişim ; Facebook  https://www.facebook.com/AKRITES19/?pnref=story

 

Haber :Fotini Tontikidou

Fotoğraflar:Mete Azizoğlu


Benzer Haberler

Evinde ölü olarak bulundu!

Voice Kıbrıs Haber

Trafik ekiplerinin kontrol maksatlı durdurduğu araçta uyuşturucu çıktı!

Voice Kıbrıs Haber

Hasipoğlu “İsias Davası’nın olası kasta dönmesi gerektiğini bir kez daha gözlemledik”

TAK

Güneyden kuzeye atılan uyuşturucuyu alırken yakalandı!

Voice Kıbrıs Haber

Tatar “KKTC Doğu Akdeniz’de huzur ve güvenin anahtarı”

TAK

Hekimler Sendikası’ndan 28 Nisan “Sağlıkçıya Şiddete Hayır Günü” mesajı

Voice Kıbrıs Haber