FeaturedSerkan Soyalan

Terör İngiltere’yi vurdu

Serkan Soyalan

“Terör İngiltere’yi vurdu”, “Avrupa teröre ağladı”, “Bu kez Manchester” şeklindeki başlıkları son yıllarda ne kadar da sık okuduk.  Hafta geçmiyor ki bir yerlerde terör saldırılarının gerçekleştiğini okumayalım. Bu saldırılar sadece Avrupa şehirlerini vurmuyor, Ortadoğu’da her gün, her saat bir yerlerde saldırılar gerçekleşiyor. Sadece kapitalizm ve ana akım medyanın daha bir yakınında olan Avrupa şehirlerindeki saldırılar günlerce konuşuluyor, taziyeler yayınlanıyor. Peki ya Ortadoğu’daki saldırılar? Gazetelerde küçük bir haberle üç-beş satırla geçiştirilirken, televizyonların haber bültenlerinde yer bulmuyor bile. Ancak bu saldırılar Avrupa şehirlerinde olunca gazetelerin manşetlerini süslerken, televizyon kanalları ‘Son Dakika’ kj’si ile bu saldırıları izleyicilerine aktarıyorlar.  Halbuki Ortadoğu’daki acı bilançonun büyük sorumlusu da Avrupa devletleri değil mi?

Gelelim İngiltere’deki saldırıya…

Manchester kentindeki saldırı sevilen yıldız Ariana Grande’nin konserinin sonunda gerçekleşti. Ünlü şarkıcının “Güle güle Manchester” demesiyle, patlatıldı bomba. Konser alanında patlatılan bomba 22 canı aldı (ilk belirlemelere göre), 60’a yakın kişi de yaralandı. Ne acı ki hayatını kaybedenlerin ve yaralananların çoğunluğu çocuk. İlk açıklama konserinde bomba patlatılan Amerikalı şarkıcıdan geldi, “YIKILDIM!”.

İngiliz kaynakları bir canlı bomba üzerinde duruyor. Zaten daha önceden de bir tweet üzerine İngiliz polisi harekete geçmişti. Ancak polis araştırmalarını sürdürürken, canlı bomba beklemedi ve kendini patlattı.  Yani bu saldırı da önceden çağırarak geldi.

Son yıllara baktığımızda belleklere kazınan terör saldırıları bize yaşadığımız çağın nasıl geçeceğini net bir şekilde gözler önüne seriyor. Artık elimizi kolumuzu sallayarak gittiğimiz yurt dışı seyahatlerinde dikkatli olmalıyız, çünkü hiçbir yerde güvende değiliz. İşte Avrupa şehirlerinde son yıllarda meydana gelen o saldırılardan bazıları:

Mart 2004, Madrid: İspanya’nın başkentinde yolcu trenlerine yerleştirilen bombaların patlaması sonucu 191 kişi hayatını kaybetti, bin 500 kişi de yaralandı.

Temmuz 2005, Londra: İngiliz pasaportlu dört radikal dinci, metro ve bir otobüste patlayıcıları ateşledi: 56 ölü, 700 yaralı.

Mayıs 2014, Brüksel: Bir Fransız İslamcı, Brüksel’de bir Yahudi Müzesi’nde dört kişiyi vurarak öldürdü.

Ocak 2015, Paris: Charlie Hebdo mizah dergisi binası ve bir markete düzenlenen saldırılarda 17 kişi hayatını kaybetti. İki saldırgan daha sonra polisle girdikleri çatışmada öldürüldü. Saldırıyı terör örgütü El Kaide üstlendi.

Şubat 2015, Kopenhag: Arap kökenli 22 yaşındaki bir genç, Danimarka’nın başkentinde bir kültür kafeyi ateşe verdi. Bir kişi öldü.

Kasım 2015, Paris: Stade de France, çok sayıda restoran ve Bataclan gece kulübüne düzenlenen eş zamanlı saldırılarda, IŞİD militanları 130 kişinin ölümüne yol açtı. Saldırılarda yüzlerce kişi de yaralandı.

Ocak 2016, İstanbul: Sultanahmet Meydanı’nda bir IŞİD saldırganının bir turist kafilesinin ortasında intihar saldırısı düzenlemesi sonucu 12 Alman turist hayatını kaybetti.

Mart 2016, Brüksel: Brüksel Havaalanı’nda ve bir metro istasyonunda İslamcı saldırganların düzenlediği bombalı saldırılarda 32 kişi yaşamını yitirdi.

Temmuz 2016, Nice: Fransa’nın ünlü liman kenti Nice’te düzenlenen saldırıda, saldırgan yüksek hızla kullandığı kamyonu kutlamalara katılan kalabalığın üzerine sürdü. Saldırıda 86 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi de yaralandı. Saldırıyı IŞİD üstlendi.

Aralık 2016, Berlin: Almanya’nın başkenti Berlin’de Noel’den kısa bir süre önce bir Noel pazarı saldırıların hedefi oldu. Bir IŞİD militanı, kaçırdığı bir TIR’ı Noel pazarındaki insanların üzerine sürmüş ve 12 kişi hayatını kaybetmişti.

Ocak 2017, İstanbul: Yeni yıl gecesi Reina gece kulübüne düzenlenen silahlı saldırıda 39 kişi hayatını kaybetti.

Şubat/Mart 2017, Paris: Orly Havaalanı‘nda bir kişi devriye gezen polisin silahını almaya çalışırken vuruldu. Şubat ayı başında ise Louvre Müzesi yakınlarında bir Mısırlı elinde palayla bir askeri devriyeye saldırmaya kalkınca vuruldu.

Mart 2017, Londra: Bir saldırgan, Londra’nın merkezindeki köprüde bir otomobili yayaların üzerine sürdü ve bir polisi bıçakladı. Dört kişi hayatını kaybetti. İngiliz güvenlik güçleri saldırganı vurdu.

Nisan 2017, Stockholm: İsveç’in başkenti Stockholm’de bir saldırgan kullandığı kamyoneti önce insan kalabalığı üzerine, daha sonra da bir alışveriş merkezine sürdü. Beş kişinin öldüğü saldırıda 15 kişi de yaralandı. Polis, aynı gün 39 yaşındaki bir Özbek’i saldırı şüphelisi olarak tutukladı.

Yukarıda saydıklarımız son yıllarda Avrupa şehirlerinde meydana gelen bazı terör olayları. Bilançoyu hesapladığımızda ise ortaya çıkan rakamlar çok ürkünç.  590 ölü, binlerce yaralı…

Şimdi kendi çıkarları için bu terör örgütlerini yaratan devletler de, kontrolden çıkan terör karşısında büyük bir korku içerisinde. Ortadoğu’nun tarih boyunca yaşadığı saldırılar, şimdi Avrupa’nın gözbebeği şehirlerde de boy göstermeye başladı. Acıyı derinlerde hissediyoruz. Temennim bu terör olaylarının ve savaşların bir an önce sonlanması ve yerini yaşanabilir bir dünya düzenine bırakması. Halkların kardeşliğine inanmaktan başka çıkış yolumuz yok.


Benzer Haberler

Sterlin ve Euro bugün ne kadar? (18 Aralık 2018 döviz fiyatları)

Voice Kıbrıs Haber

“Gelin hep birlikte ülkemiz için katkı koyalım”

TAK

ÖSYM üniversite tercih tarihlerini açıkladı

Voice Kıbrıs Haber

“Ataoğlu konuyu geçiştiriyor”

TAK

Sterlin ve Euro’da son rakamlar (16 Kasım 2020 döviz kurları)

Voice Kıbrıs Haber

“Uluslararası toplumun vicdanında ön yargıların hakikatlerin önüne geçmesi kabul edilemez”