FeaturedKIBRIS

Spitfire ve yeni geçiş noktasının açılışı için imza toplanıyor

Bir grup vatandaş, Avaaz.org çevrimiçi platformu aracılığıyla efsanevi Spitfire kafesini yeniden inşa etmek için imza topluyor.

Bu talep daha sonra, iki lider Nikos Anastasiadis ve Mustafa Akıncı, iki belediye başkanı Konstantinos Yiorkaçis ve Mehmet Harmancı ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs’a Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar’a iletilecektir.

Efsanevi kafe, Yeşil Hatta Baf Kapısı’nın hemen yanında yer alıyor ve 46 yıldır terk edilmiş bir durumda. Yakın zamanda Lefkoşa Belediyesi tarafından yenilenme çabaları, askeri alanda bulunması nedeniyle UNFICYP tarafından askıya alma sorunda kaldı.

Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΤΟΥ ΧΤΕΣ – YESTERYEARS OF NICOSIA (Facebook)

Spitfire, Kıbrıslı Rumlar, Kıbrıslı Türkler, Ermeniler ve Maronitlerin haftada 7 gün 24 saat sıkça karşılaştığı bir yer olduğu için tüm Kıbrıslılar için bir toplanma noktasıydı. 1963 olayları sonrasında bile tüm topluluklardan insanlar kahve içmek, nargile içmek, müzik dinlemek, konuşmak ve birlikte eğlenmek için orda buluşuyordu. Ancak, 1974’ten sonra terk edildi.

Bugün bir grup vatandaş, tüm Kıbrıslıların eskisi gibi bir araya gelmesi için Spitfire’ın tekrar canlanmasını talep ediyor. Ayrıca, adanın her iki tarafına da yeni bir geçiş noktasının açılmasını istiyorlar. Belirttikleri gibi, Kıbrıs’ın güneyine giden bir kavşağa bitişik olan Spitfire binasının yakınındaki köşe yolunun bir kısmı açılabilir.

UNFICYP’in projeyi bina sahipleri, iki toplum ve yerel yetkililerle iş birliği içinde izleme rolünü üstlenmesi önerilmektedir. Kafenin alanı günümüze kadar hala Ermeniler, Latinler ve Maronitlerin dini merkezlerine ev sahipliği yapıyor. Ayrıca, Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk tüccarlar ve vatandaşlar tarafından ayrıcalıklı bir ticari alan olarak kullanılmıştır. Bugün, onlarca yıl önce de olduğu gibi, alan çok kültürlü bir sosyal merkez sağladığından dolayı ortak bir yer kurmak için idealdir.

Çeviri: Voice Türkçe Haberler

 


Benzer Haberler

Havayolu şirketi, binlerce kişinin kişisel bilgilerini yanlışlıkla açıkladı

AA

Aynı yöntemle daha önce de uyuşturucu temin etti!

Voice Kıbrıs Haber

“Sus payı” davasında para cezası

AA

Nöbetçi eczaneler (1 Mayıs 2024)

Voice Kıbrıs Haber

Elektronik sigara kullanan gençler, kurşun ve uranyuma maruz kalıyor olabilir

Voice Kıbrıs Haber

Tatar “Güney Kıbrıs’ın AB üyeliği Kıbrıs adasındaki üçüncü darbedir”

TAK