FeaturedKIBRISVOI Özel Haber

Kültürel Miras’ın Genç Elçileri

Fotini TONTIKIDOU

İki Toplumlu Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin iki başkanı Takis Hacidimitriu ve Ali Tuncay ile yaptığımız röportajların ardından, Genç Elçilerle de sohbet etme şansımız oldu. Teknik Komite’nin iki Genç Elçisi Deniz Özdiren ve Markos Haralambus, bize Genç Elçiler programının etkinlikleri, bu programa katılmalarının nedenleri ve programın KMTK’ye katkısı hakkında konuştular.

Genç Elçiler, KMTK’nin gençlik sesi olarak hareket ediyorlar. Gençlere kültürel miras alanlarını tanıtarak, gençleri komitenin etkinliklerine dahil ederek ve sosyal medyada adanın kültürel mirasının fotoğraflarını paylaşarak Teknik Komite’nin koruma çalışmalarını destekliyorlar. Bu program Avrupa Birliği tarafından finanse edilmekte ve UNDP tarafından desteklenmektedir. Esas olarak geçtiğimiz Kasım ayında aktif olarak çalışmaya başlayan Genç Elçiler, 18-35 yaş arası Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum olmak üzere toplam 40 gençten oluşuyor. Deniz ve Markos, programın sosyal medya aracılığıyla insanlar tarafından büyük bir ilgi gördüğünü ifade ettiler.

Deniz: ‘’Geçmişi bilerek, geleceği daha güzel, daha konforlu yaratabileceğimize inanıyorum.’’

Deniz mimarlıkla uğraşıyor ve şu anda Kültürel Mirasın Korunması üzerine yüksek lisansını sürdürüyor. Bu nedenle, programı ilk duyduğunda artı bir heyecanla katılmak istedi. Deniz, programa katılmasını teşvik eden nedenlerden bir tanesine de değinirken bunun programın amacı olduğunu, yani kültürel mirası önemli ölçüde korumak ve sosyal farkındalığın artırmak olmasından ötürü olduğunu belirtti.

‘’Genç neslin bir üyesi olarak her zaman adamızın kültürel mirası ve muhteşem eserleri hep ilgimi çekmiştir ve bunları günümüzün kullanıcıları olarak bizim gelecek nesillere aktarmak için sorumlu olduğumuzu düşünmekteyim. Kıbrıs’ın aslında geçmişten başlayarak günümüze kadar ulaşan zengin bir tarihi geçmişi vardır ve burada yaşamış birçok toplumun adamıza bıraktığı eserler bugün bizim kültürümüzün bir parçası olarak yansımaktadır. Bizim de bu eserlerin sadece Kıbrıs toplumuna değil bütün dünyaya ait olduğunu kanıtlamak için bunları korumamız gerektiğine inanmaktayım.’’

Diğer yandan Markos’un, programla hiçbir profesyonel alakası olmamasına rağmen ve kendisi bilgisayar bilimcisi olmasına rağmen, programa katılmasına neden olan şey Kıbrıs tarihine ve doğasına olan sevgisi olduğunu ifade ediyor. Boş zamanlarında Kıbrıs’ın doğasının yollarını inceliyor ve drone ile adanın güzelliğini vurgulayan çeşitli fotoğraf ve videolar çektiğini ifade eden Markos, “KMTK programını ilk duyduğumda, hemen ilgimi çekti, ülkemizin doğasını ve kültürel mirasını daha fazla araştırmak, uzmanlardan öğrenmek ve bildiklerimi sunmak için güzel bir fırsattı” dedi.

‘’Miras Günleri Serisi’’

Aynı zamanda, bu programa paralel olarak ‘‘Miras Günleri Serisi’’ başlığında bir program gerçekleşti. Bu program teori ile uygulamayı birleştiriyor ve böylece gençlerin edindiği bilgileri uygulayarak pekiştirmelerini sağlıyor.

Deniz ve Markos’un, program çerçevesinde düzenlenen etkinlikler insanlar tarafından büyük ilgi gördüğünü belirtiyorlar. İlk düzenlenen etkinlik Baf’ta Osmanlı hamamında gerçekleşti. İkincisi, Lefkoşa’da surların bitki temizliği ile ilgili gerçekleşti. Son olarak, üçüncüsü Mağusa’da Othello Kalesi’nde gerçekleşen tarihi eserlerin dijital olarak belgelenmesi ile alakalı bir atölye çalışmasıydı. İlk etkinliklere kıyasla son etkinliğe bakıldığında hem katılımcı sayısı hem de popülerliği artış gösterdi. Bu da aslında bu programın kısa bir sürede ne kadar başarılı olabileceğine işaret eden bir göstergeydi.

Deniz: “Genç Elçiler olarak, adanın kültürel mirasının tarihini ve fotoğraflarını sosyal medyada diğer gençlerle paylaşıyoruz ve böylece sosyal farkındalığı artırmada katkıda bulunuyoruz.’’

Markos: “Gençler durumu farklı algılıyor, birleşmeye çalışıyoruz ve ortak bir hedefle birçok şeyi başarabiliriz.”

Deniz: “Bu program, iki toplumun birlikte çalışabileceğinin ve güzel şeyler başarabileceğinin somut bir kanıtıdır. Bu program çerçevesinde ilk ve en önemli kazanım bence Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların bir arada çalışmasıdır. Bu sayede birbirimize daha fazla yakınlaştık ve Kıbrıs’ın farklı yerlerinden insanlarla tanışma fırsatımız oldu.’’

Bu sene Genç Elçiler programı kapsamında yeni projeler var.

Bazen, KMTK’sı üyeleri tarafından, Danışma Kurulu tarafından veya projelerin yürütüldüğü alandaki sakinler tarafından ziyaretler yapılmaktadır. Artık, Genç Elçiler de bilgi almak, proje uygulamasında deneyim kazanmak ve programa yeni fikirler sunmak için proje denetimlerine katılacaklar. Kıbrıs’ın her yerinden Genç Elçiler olduğu için, projelere katılımları bulundukları bölgelere göre olacak. Örneğin, Limasol’da bir anıtın restorasyon çalışması varsa, Limasol’da ikamet eden elçiler buna katılacaklar.

Son olarak, iki genç, bu küçük adımlar sayesinde adanın geleceği için olumlu düşüncelerin yaratıldığına inandığını söylüyor. Gençlerin sunacağı barış, birlik ve kültürel mirasın korunması ülkenin parlak geleceğine önemli katkı sağlıyor.

(Voice of the Island)


Benzer Haberler

Galatasaray’dan 6 gollü galibiyet: Süper Lig’de yeni rekor

NTV

19’uncu İpek Koza Festivali tamamladı

Voice Kıbrıs Haber

TürkBankası bahar etkinliğinde ana tema yine “ Sürdürülebilir Bir Gelecek ” oldu

Voice Kıbrıs Haber

Zanlı “Kimse para vermedi, 4 gün aç kalınca polise gittim”

Voice Kıbrıs Haber

Tatar İİT Zirvesi’nde konuştu “Kıbrıs Türk Halkının maruz bırakıldığı İnsan Haklarını ihlallerine yönelik somut adımlar atmalıyız”

TAK

Büyükkonuk Eko Gün’deki etkinlikler iptal edildi

TAK