CoronavirüsFeatured

“Restoran ve eğlence yerlerinin açılması doğru olmaz”


Başbakan Ersin Tatar, “ Bilim Kurulu ve Sağlık Bakanlığı’nın görüşleri de dikkate alınarak 4 Mayıs’tan itibaren bazı iş kollarını açmayı planladıklarını ancak henüz dışa açılma için bir tarih vermelerinin mümkün olmadığını” söyledi.

Katıldığı programda soruları yanıtlayan Başbakan Tatar, “hükümetin doğru kararlarla süreci başarı ile yönettiğini şu an hastanede 17 pozitif vakanın kaldığını belirtti “ asıl başarı kararlara uyan halkımızda, sağlık ve diğer çalışanlarımızdadır. Kendilerine bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.

“Bazı iş kollarının açılacak olması dolayısıyla halkın korunması için maskesiz sokağa çıkılmaması kuralını getirdiklerini” ifade eden Başbakan, “ kimsenin bu durumda yararlanarak fahiş fiyata maske satma yoluna gitmemesi gerektiğini, bunu yapacakların cezalandırılması için Ticaret Dairesi’nin denetimlerini sıklaştırması yönünde talimat verdiklerini” açıkladı.

Bir soru üzerine, “ Devlet tarafından yarım kaldığı için Girne Amerikan Üniversitesi’nden alınan 160 yatak kapasiteli hastanenin bitirilmesi için ihaleye çıkılması yönünde talimat verdiğini” açıklayan Başbakan Tatar, “ söz konusu ihale için gereken kaynağın sağlık fonundan alınacağını, fonda bu paranın hazır olduğunu, ihalenin tamamlanmasından 3-4 ay sonra hastanenin devreye girebileceğini” kaydetti.

Başbakan bir başka soru üzerine de, “3 aylık bir program yaptıklarını ancak doğru zamanda ve uygun koşullarda iç borçlanma yoluna gideceklerini” belirtti.

“Cumhurbaşkanlığı ile ilişkileri ve Cumhurbaşkanı Akıncı’nın yaptıkları ile ilgili bir soruya karşılık da Başbakan Tatar, “Cumhurbaşkanlığı paralel bir yapı oluşturmaya çalışır ve aldığı kararları basınla paylaşırsa o zaman tatsızlıklar olur. Halk bunu sevmiyor, gerek de yok” diye konuştu.

Başbakan Tatar’ın sorulara yanıtları şöyledir:

SORU: Kısa değerlendirme alalım. Birkaç gündür pozitif yok, testler fazlalaştı. Ne zaman hayat normale dönecek?

Önümüzdeki günlerde ne zaman sektörlerde açılım olacak değerlendiriyoruz. İlgili 3 bakanımız değerlendirme yapıyor. 4 mayıstan sonra hangi işletmeler açılacak, karar vereceğiz. Elzem hizmetleri kapatmadık.
KKTC bu aşamada geleceğe yönelik planlarını yaparken temkinli olmalı.

Bakanlar Kurulunda tartışıyoruz. İlgili bakanlar aldıkları tavsiyeler doğrultusunda meseleye şekil vermeye çalışıyor. Normal hayat kapıların açılmasıyla başlayacak. Ama tarih vermek mümkün değildir. Türkiye ve Güney Kıbrıs’ı izliyoruz, belki bayramdan sonra tarih verilecektir.

SORU: Hangi sektörler açılacak ? Okullarla ilgili hassasiyet var. Tam tarih vermesiniz de sıralama verme şansınız var mı?

BAŞBAKAN TATAR: Bunun cevabını net olarak vermek istemiyorum. Bilim kurulundan gelecek tavsiyeler değerlendirecek. Bugün bir bakanımızın ifade ettiği gibi fazla temas gerektirmeyen işletmeler. Garaj, küçük mağazalar olabilir.

İnşaat sektörüne gelince doğru koşullar oluşturulursa, eğer uzaktaysa, işçiler orada yatıp kalkıyorsa, o zaman hırdavatçılar da dahil o sektörde de açılmalar olabilir.

Okullar daha sonraya kalacak. Son sınıflar için ise bakan çalışma yapıyor. Kolej sınavları Eylül ayına ertelenebilir. Acele edilmemeli ve hata yapılmamalıdır.

Restoran ve eğlence yerleri kalabalıklar oluşturuyor, bunların açılması da doğru olmaz.

Gece sokağa çıkma yasağı da bir süre daha devam etmeli.

Havaların ısınmasıyla bu tarz yerlerde bulaşma riski var. Gece yasak devam edecek, gündüz saatlerinde temasın az olduğu yerler açılabilir.

SORU: Mayıs’ta vaka sayısı yükselirse, hastanenin durumu ne olacak?

BAŞBAKAN TATAR: Devlet hastanemizde Ayaktan Tanı Merkezi’nin üst kısmında 50’ye yakın yatak hazır durumdadır. Son 45 günde yoğun bakımda yatan hasta sayısı 4-5’i geçmedi. Büyük bir felaket beklemiyoruz. İlk olarak bi defada 30 Alman turist gelince bir sıkıntı yaşandı ve Kolan Hastanesi gündeme geldi. Şimdi durumun rahatlamasıyla, hastane normal fonksiyonlarına geri döndü.

Kolan hastanesinin kiralanmasıyla ilgili bazı rakamlar da ortada dolaştı ama bunlara bizim onay vermemiz söz konusu değildir. Anlaşma olursa diye pazarlıklar sürdürülmüştü ama artık gerek kalmadı.

SORU: Vaka sayılarının doğruluğu noktasında eleştiri var. Şu anki durum KKTC’nin avantajlı olduğunu gösteriyor. DSÖ’nün açıkladığı rakamlar ve bilgiler arasında KKTC yok. Yine KKTC dünyadan tecrit noktasında…

BAŞBAKAN TATAR: Bu bilgiler kendilerine gidiyor. KKTC’deki durum DSÖ’ye bildiriliyor.

SORU: Maske takılması zorunlu. Ancak piyasada maskeler konusunda fiyat artışı ve kıtlık var.

BAŞBAKAN TATAR: Bu ülkede çok daha ucuza imal eden firmalar var. Devlet ihaleye çıkıyor. Bu maskeler çeşitli yerlerde dağıtılacak. Piyasaya sürülecek, fiyatlar da düşecek.

SORU: 4 Mayıs sonrası için kamu görevlileri soruyor. Bir takım işletmelerin açılması uygulanacak diyorsunuz. Kamu görevlileri gidecek işe gidecek mi?

BAŞBAKAN TATAR: Sendikalarla görüşmek suretiyle bir çalışma başlamıştır. Önemli olan hizmetlerin halka gitmesidir. Önümüzde yaz mesaisi geliyor. Bunları da dikkate alarak dönüşümlü bir şekilde hizmetlerin devamı için düzenleme yapılmalıdır.

(BRT)



Benzer Haberler

Çevre Koruma Dairesi personelinden çevre temizliği

TAK

Buse ‘Balkan Şampiyonu’

BRT

Şampiyon Galatasaray

Voice Kıbrıs Haber

Mersin’de katliam gibi kaza: 10 ölü

NTV

Bodrum açıklarında deprem

AA

Ursula von der Leyen ile Hristodulidis Euromed Rights ve Avrupa milletvekillerinin hedef tahtası

TAK