DÜNYA

İngiltere’de enfekte kan skandalı: Kurbanlar dava açtı


İngiltere‘de kontamine kanla tedavi edilen yüzlerce kişi ve yakınları hükümetin tazminat duyurusundan memnun olmayarak sağlık bakanına tazminat davası açma planlarını sürdürüyor.

İngiltere’de 1970-1991 yılları arasında 30 bin kişinin sağlık hizmetleri aldığı sırada HIV ve hepatit virüsü taşıyan enfekte kan verilmesi nedeniyle rahatsızlandı veya hayatını kaybetti.

Yaklaşık 500 kişinin hükümete karşı açtığı, kamu görevinde suistimal anlamına gelen dava 2017’de başladı ancak skandalla ilgili soruşturma tamamlanana kadar durduruldu.

Dava gerekçesi olarak, hükümetin kişisel yaralanma veya kayıpları önlemek için makul özen gösterme yükümlülüğünü ihlal ettiği iddiası öne sürüldü.

Halihazırda 3 bin olan ölüm sayısı, 1970’lerden 90’ların başlarına kadar hepatit C, HIV veya her ikisi ile enfekte olan yaklaşık 30 bin kişi arasında her hafta giderek artıyor.

ÇOCUKLAR “ARAŞTIRMA NESNESİ” OLDU

Enfekte kan skandalında hayatta kalanlar ve ölen kişilerin yakınları, rıza olmadan deneysel tedavi uygulandıktan sonra hepatit ve HIV’e yakalandıkları için bir okula dava açıyor.

Yeni bir rapor, hemofili hastaları için özel bir okul olan Treloar Koleji’ndeki çocukların “araştırma nesneleri” olarak kullanıldığını, ancak enfeksiyon risklerinin göz ardı edildiğini ortaya çıkardı. Okula devam eden 122’den sadece 30 öğrenci kaldı.

Treloar’a karşı dava 2022’de açıldı, ancak sağlık bakanına karşı açılan dava gibi soruşturma sonuçlanıncaya kadar durduruldu.






Benzer Haberler

Los Angeles’ta büyük yangında bin 200 kişi tahliye edildi

Voice Kıbrıs Haber

Peru’da şiddetli deprem!

AA

Japonya’da “et yiyen” bakteri vaka sayısı en yüksek seviyesinde

NTV

Ukrayna konferansının sonuç bildirisi açıklandı “Barışa ulaşmak tüm tarafların katılımını gerektirir”

NTV

Ukrayna Barış Zirvesi sona erdi

AA

Saldırılar bayramda da devam etti, Gazze’de can kaybı 37 bini aştı

AA