FeaturedKIBRISUncategorised

Pamir: Kıbrıslı Rumlar’ın çalışmaları uluslararası hukuka aykırı

Uluslararası Enerji Politikaları Uzmanı Necdet Pamir, Türkiye’nin Münhasır Ekonomik Bölge olarak kabul ettiği alanda Kıbrıslı Rumların hukuksuz bir şekilde tek taraflı olarak faaliyetlerde bulunduğunu belirtti.

Adada çözüm isteniyorsa, Güney Kıbrıs tarafının çıktığı ihaleleri iptal etmesi gerektiğini kaydeden Pamir, ” Türkiye’nin Münhasır Ekonomik Bölge olarak kabul ettiği alan Kıbrıslı Rumlar’ın 6. Blok diye adlandırdıkları ruhsatı içeriyor. Dolayısıyla 6. Blok yeni olarak keşif yaptık dedikleri kuyu bu bölgenin içine kısmen düşüyor. Türkiye’nin Münhasır Ekonomik Bölgesini Güney Kıbrıs tarafı tanısın tanımasın o ayrı bir konudur. Türk donanması bu nedenle Kıbrıslı Rumlar’ın 3. Bloğa gemi getirmelerine izin vermedi.” Diye konuştu.

Kuzey Kıbrıs’ın kendi hükümranlık haklarını kullanarak 2011 yılında Türkiye’nin ulusal kuruluşu olan Türkiye Petrollerine ruhsat verdiğini hatırlatan Pamir, tek taraflı olarak adanın etrafının Kıbrıslı Rumlar’ın tasarrufuna bırakılmasının söz konusu olmayacağına vurgu yaptı.

Pamir ” Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin de adanın  etrafında hakları var. Kıbrıslı Rumlar’ın 13 tane ruhsatı var. KKTC’nin Türkiye Petrollerine A B C D E F G diye 7 tane alan tanımladı dolayısıyla burada Türkiye Petrollerinin yani Türkiye’nin hakları var. 3. Blok bu alanın içine düşüyor bir tarafında 6. blok dediğimiz zaman Türkiye’nin Münhasır Ekonomik Bölgesi nedeniyle bizim haklarımız var. 3.blok dediğimiz yerde de MEB’nin dışında olsa bile KKTC’nin Türkiye Petrollerine verdiği ruhsatlar söz konusu dolayısıyla her ikisi içinde Türkiye’nin KKTC’nin hakları var bunlar korunmaya çalışılıyor buna da izin verilmeyecek işin özeti budur.” Dedi.

Afrodit diye adlandırılan saha ve Kıbrıs Adasının etrafındaki herhangi bir noktada Kuzey Kıbrıs ile Güney Kıbrıs Yönetiminin eşit hakları olduğunu belirten Pamir, Kıbrıslı Rumlar’ın tek başına arama yapmasının yahut buldukları gazın nasıl ihraç edileceği konusunda tek taraflı tasarrufta bulunmalarının uluslararası hukuka; ayrıca Kıbrısın hukukuna da aykırı olduğunun altının çizilmesi gerektiğini vurguladı.


Benzer Haberler

24. Büyükkonuk Eko Günü yarın yapılıyor

TAK

“Çatı Operasyonunda” 4 tutuklu!

Voice Kıbrıs Haber

19’uncu İpek Koza Festivali’nde ilk gün tamamlandı

Voice Kıbrıs Haber

“Masal Atölyesi”ne çocuklardan büyük ilgi

Voice Kıbrıs Haber

Gazze’ye havadan yardımlar can aldı

NTV

Zanlı ilk etapta 3 gün tutuklu kalacak!

Voice Kıbrıs Haber