FeaturedKIBRISVOI Özel Haber

‘Kıbrıslı Türkler başkanlık sistemine sıcak bakmıyor…’

Tünay MERTEKCİ

2018 Haziran ayı içerisinde Kıbrıs’ın Kuzey’inde, “Göç, Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi”nin 500 kişiyle yaptığı ankete göre, Kıbrıslı Türklerin başkanlık sistemine karşı olduğu sonucu çıktı.

Anket sonucuna göre Kıbrıslı Türklerin toplamda yüzde 30,58’i başkanlık sistemine geçilmesine sıcak bakarken, yüzde 69, 42’si ise sıcak bakmıyor.

Göç, Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi Direktörü Mine Yücel, Kıbrıslı Türklerin birçoğunun yapılan ankete göre başkanlık sistemine karşı olduğunu belirtti ve aynı ankete bakıldığında cumhurbaşkanlığının en güvenilir kurum olduğunun görüldüğünü kaydetti.

Erkekler başkanlık sistemine daha sıcak bakıyor

Çıkan anket sonucuna göre Kıbrıslı Türklerin yüzde 9,2’si başkanlık sistemine geçilmesine çok sıcak bakarım derken, yüzde 21,38’i ise oldukça sıcak bakarım dedi.

Yüzde 35,63’lük bir kesim başkanlık sistemine geçilmesine “pek sıcak bakmam” yanıtını verirken, yüzde 33, 79’u ise “hiç sıcak bakmam” yanıtını verdi.

Anket sonuçlarına göre Kıbrıslı Türklerin toplamda yüzde 30,58’i başkanlık sistemine geçilmesine sıcak bakarken, yüzde 69.42’si ise sıcak bakmıyor.

Anket sonuçlarına göre, erkekler kadınlara kıyasla Kıbrıs’ın kuzeyinde başkanlık sistemine daha sıcak bakıyor.
Sol görüşlü olduğunu belirten katılımcılar Kıbrıs’ın kuzeyinde başkanlık sistemine sıcak bakmamaya daha meyilliyken, Demokrat Parti, Halkın Partisi ve Yeniden Doğuş Partisi’ne oy vermeye meyilli olan kişiler başkanlık sistemine sıcak bakmaya daha meyilli.

Yücel: Kıbrıslı Türklerin esas korktuğu, Türkiye’deki model

Göç, Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi Direktörü Mine Yücel, Kıbrıslı Türklerin birçoğunun yapılan ankete göre başkanlık sistemine karşı olduğunu belirtti ve aynı ankete bakıldığında cumhurbaşkanlığının en güvenilir kurum olduğunun görüldüğünü kaydetti.

Çıkan sonucun, Kıbrıslı Türklerin güvendiği bir cumhurbaşkanına rağmen başkanlık sistemine karşı çıktığını gösterdiğini dile getiren Yücel, “bu da herhalde Türkiye’deki kötü örneğinden kaynaklanıyordur” şeklinde konuştu.
Kıbrıslı Türklerin korktuğu durumun bu olduğuna dikkat çeken Yücel, “buranın dönüşmesini istemediği şekil odur” dedi.

Bu yüzden Kıbrıslı Türklerin başkanlık sistemine karşı çıktığını vurgulayan Yücel, güneyde de bir başkanlık sisteminin olduğunu fakat Kıbrıslı Türklerin güneydeki modeli örnek almadığını söyledi. “Kıbrıslı Türklerin esas korktuğunun Türkiye’deki modeldir diye düşünüyorum” şeklinde konuşan Yücel, Kıbrıslı Türklerin başkanlık sistemine daha az sıcak baktığını ifade etti.

Olumlu ve olumsuz yanları var

Aynı ankete bakıldığı zaman Kıbrıslı Türklerin, ifade özgürlüğü ve hukukun üstünlüğü gibi konularda ülke yönetimine geçer not verdiğine dikkat çeken Yücel, burada, ülkedeki hukukun üstünlüğü ve ifade üstünlüğü gibi özgürlükleri yitirmemek adına başkanlık sistemine karşı olan bir toplum var” dedi. 7

Başkanlık sistemi deyince akla gelen ilk örneğin anket sonucundan anlaşılabileceği gibi Türkiye olduğuna dikkat çeken Yücel, toplumun ondan korktuğu için de buradaki sistemin ona dönüşmesini istemediğini söyledi.

Başkanlık sisteminin olumlu yanlarının, istikrar, koalisyonlarla çalışma zorunda kalmama, daha güçlü bir icraat olasılığı sağlaması olduğuna dikkat çeken Yücel, olumsuz yönlerinin veya tehditlerinin ise özellikle bizim coğrafyamızda diktatörlüğe dönüşme olasılığının çok yüksek olması olduğunu ekledi.

Voice of the Island


Benzer Haberler

Sahte diplomadan tutuklanan Remziye Seven’in evinde gizli ibareli belgeler bulundu!

Voice Kıbrıs Haber

Ege Denizi’nde deprem!

AA

Nöbetçi eczaneler (29 Nisan 2024)

Voice Kıbrıs Haber

Limasol’daki eylemde 10 genç tutuklandı

Voice Kıbrıs Haber

Aşdod Limanı’na Larnaka üzerinden 400 tonluk yardım sevkiyatı yapıldı

KHA

Cinayet girişimiyle ilgili 10 kişi tutuklandı

Voice Kıbrıs Haber