FeaturedKIBRIS

Kıbrıs İki Dillilik Derneği Türkçe’nin resmi dil olması için harekete geçti (VİDEOLU)

Hatice KERLO (BRÜKSEL)
Kıbrıs İki Dillilik Derneği, Avrupa Parlamentosu’nda Kıbrıs’ta Türkçe ve Yunanca’nın adanın iki tarafında da eğitimi konusunda fikir alışverişinde bulunuldu.

Adanın iki resmi dillinden biri olan Türkçe’nin artık AB’nin de resmi dili olması yönünde çalışmalar başlatan Dernek üyeleri, bugün AB parlamentosu önünde Türkçe ve Yunanca yazılmış “Barış için herkes iki dilli”, “Hedefimiz Kıbrıs’ta iki dillilik”, “Yunanca benim ikinci dilimdir”, “Ülkemin resmi iki dilini de konuşuyorum” yazan pankartlar açarak, sloganlar attı. Dernek üyeleri, Türkçe’nin AB dili olması yönündeki talebini dile getirdi.

GÖKÇEBAĞ “TALEPLERİMİZİ İLETTİK”
Voice Kıbrıs Haber’e konuşan Dernek Başkanı Düriye Gökçebağ, Kıbrıs’ta yıllardır iki dillilik politikasının uygulanması için yıllardır çalışmalar yürüttüklerini anlatarak, Türkçe’nin de Kıbrıs’ın resmi dili olarak AB tarafından tanınması gerektiğini söyledi.
Gökçebağ, eğitimde reformlarının bir an önce hayata geçirilmesi ve Türkçe’nin resmi dil olarak tanınması yönünde taleplerini içeren mektubu, AP yetkililerine ilettiklerini kaydetti.

DERNEK ÜYELERİ AP MİLLETVEKİLİ KIZILYÜREK İLE GÖRÜŞTÜ
Dernek, 30 Mayıs-2 Haziran 2022 tarihleri arasında AKEL- SOL- Yeni Güçler’in davetlisi olarak iki toplumlu bir grupla Brüksel’e ziyaret gerçekleştiriyor.
Brüksel ziyareti esnasında, Avrupa Parlamentosunu ziyaret eden dernek üyeleri, AKEL’in parlamento üyesi Prof. Dr. Niyazi Kızılyürek ile biraraya geldi.

“ÇAĞDAŞ BİR DİL EĞİTİMİ İÇİN ALTYAPI SAĞLANMALI”

Toplantıda, derneğin faaliyetleri ve gelecekte hedeflenen etkinliklerin yanı sıra, Kıbrıs’ta Türkçe ve Yunanca’nın adanın iki tarafında da eğitimi konusunda fikir alışverişinde bulunuldu. Çağdaş bir dil eğitimi için gerekli altyapının sağlanması gerektiği de vurgulandı.

Üyeler, Avrupa Parlamentosu Eğitim ve Kültür Komitesinde yer alan Niyazi Kızılyürek tarafından Türkçe’nin Avrupa Birliği’nin resmi dili olması konusunda yürüttüğü kampanya konusunda bilgi edindi.

Türkçe’nin Avrupa dil ailesine katılmasının Kıbrıs’ta iki dilliliğin ivme kazanmasına katkı sağlayacağını vurgulayan üyeler, iki toplumun yakınlaşması için dil bariyerlerinin ortadan kalkmasının önemine değindi. Üyeler, bunun Kıbrıs’taki barış sürecine çok olumlu bir katkı sağlayacağını kaydetti.

Voice Kıbrıs Haber 2022

 


Benzer Haberler

2 zanlının ifadeleri teyit edilecek!

Voice Kıbrıs Haber

Hristodulidis Guterres’in 3’lü ya da 5’li görüşme önerdiğini savundu

TAK

ABD’de Republic First Bank kapatıldı

Voice Kıbrıs Haber

Savaşan, “Health Tourism Expo-Bakü” açılışında KKTC’yi temsilen konuşma yaptı

Voice Kıbrıs Haber

Güney Kıbrıs ile Kırgızistan arasında çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması imzalanacak

Voice Kıbrıs Haber

“Timsah Ateşi” seyirciyle buluştu

Voice Kıbrıs Haber