FeaturedKIBRIS

“Halkın dövizin dalgalanmasından daha az etkilenmesi için yeni kararlara imza atacağız”

Başbakan Ünal Üstel, BRT’de katıldığı ‘Burası Önemli’ programında Ankara temaslarını değerlendirdi.

Temasları çerçevesinde Türkiye ile arasında oluşturulacak çift yönlü elektrik projesine yönelik devletler arası mutabakat metninin imzalanmasını tarihi bir adım olarak nitelendiren Başbakan, KKTC’nin kurulduğu yıldan bu yana bir çok metine giren projeyi ’nin 40’ıncı yılının kutlanacağı bu dönemde gerçekleştirmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Üstel, “1 yıllık fizibilite raporları çalışılacak ve ardından da kablo ile elektrik 3-4 sene içinde gelecek. Böylece ülkenin bu yönde yaşadığı sıkıntılar son bulacak” dedi.

Atılan imzanın sadece tarihi değil stratejik öneme sahip olduğunu vurgulayan Başbakan, “Kıbrıs Cumhuriyeti de İsrail ve Yunanistan ile bu yönde bir anlaşma ama kendilerinin imzaladığı anlaşmanın daha rantabl olduğunun ortada olduğunu ifade etti.

Başbakan Üstel, asrın projesi olarak nitelendirdiği ilk proje olan suyun geldiğini; 2’nci büyük proje olan Ercan Havalimanı’nın yarın TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı törenle açılacağını, 3’üncü büyük projenin de imzasının atıldığını belirtti.

Ercan Havalimanı’nın bu özel günde açılmasının da çok anlamlı olduğunu ifade eden Başbakan, modern yapısıyla yeni Ercan’nın KKTC’nin dünyaya açılan penceresi olacağını belirtti.

Başbakan Üstel, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla yapılacak açılışın hemen ardından artık eski Ercan’a geçişin olmayacağını söyledi.

Üstel, “su projesiyle birlikte enerji projesinin de imzalanması düşünülüyordu ama Ercan Havalimanı’nın daha acil olması üzerine öncelik oraya verildi. 2012’de konuştuğumuz 3 dev proje bugün hayata geçiyor.

TC Cumhurbaşkanı Körfez’den 2 uçakla Ercan Havalimanı’mıza gelecekler. Açılışını yapacak ve 18.00’de 20 Temmuz etkinliklerine katılıp ayrılacak. Yeni havalimanı geçmişte yapılan sözleşmeden ve hükümetin üzerine düşenleri zamanında yerine getirmediği için uzadı. Geldiğimiz noktada artık bu havalimanı açılmazsa ülkenin önü açılamayacak. Çünkü gelen yolcu kapasitesi ve büyük uçakların inememesi nedeniyle sıkıntı yaşıyorduk. Artık açılışla birlikte geri dönüş yok” dedi.

Başbakan Üstel, yeni Ercan Havalimanı’nın detaylarını da anlattı.

Üstel, “Eski Ercan’ın kapalı mekanı 20 bin metrekare, yenisi 128 bin metre kare, Otopark eski Ercan’da 34 bin metrekare iken, yenisi 51 bin 594 metrekare. Eski Ercan’da 26 kontuar vardı yenide 60. Pasaport kontrol kabinleri 20’den 44’e. Yolcu çıkışları 4 kapıdan 13 kapıya yükseldi. Bagaj alım 3’ten 5’e. Hiç körükten 9 körüğe ulaştık.

Eski ercan 800 bin yolcuya, yeni Ercan ise 8 milyon yolcuya hizmet verecek. Eski Ercan’da 11 uçak park edebilirdi. Şimdi 30 uçak park edebilir. Ercan Havalimanı 450 milyon ya mal oldu” dedi.

Başbakan , güvenlik konusunda da güçlü bir yapı oluşturulduğunu, özellikle Londra’ya gidişlerde Türkiye’de yolcuların uçakta bekletilme noktasında güvenlik açısından hiçbir mazaret kalmadığını belirterek, açılışın ardından İngiltere’de bu yönde hukuki girişimlere başlayacaklarını söyledi.

Başbakan Üstel, yeni havayolu şirketlerinin de Ercan’a gelmesini de zorlayacaklarını ifade etti. İnsanımızın alım gücünü hayat pahalılığı oranında çalışan  yansıttıklarını belirten Başbakan, sosyal sigorta prim desteğine de devam edileceğini söyledi.

Dövizde büyük dalgalanma olmasına rağmen insanımızın rahat olabilmesi için hükümet olarak ellerinden geleni yapacaklarını belirten Başbakan, halkın dövizin dalgalanmasından daha az etkilenmesi için önümüzdeki günlerde yeni kararlara da imza atacaklarını kaydetti


Benzer Haberler

12. Uluslararası Kıbrıs İşçi Filmleri Festivali başlıyor

Voice Kıbrıs Haber

Sahte pasaporttan tutuklanan karı koca mahkemeye çıkarıldı!

Voice Kıbrıs Haber

ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararını açıkladı

AA

Kıbrıs’ın Kanatları sergisi YDÜ’de yarın ziyarete açılacak

Voice Kıbrıs Haber

Lefke Polis Karakolu telefon hatları devre dışı kaldı

Voice Kıbrıs Haber

Güney Kıbrıs mahkemelerinde ABD-Rusya gerilimi

TAK