FeaturedKIBRIS

“Gerçekleşmeyecek tablolar yaratmak Kıbrıs Türk halkına hizmet etmez”

Çağatay’ın konuşmasının üzerine söz alan Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, gerçekleşmeyecek tablolar yaratmanın Kıbrıs Türk halkına hizmet etmediğini belirtti.

Koşulların değiştiğine işaret ederek, alışılagelmiş yaklaşım, argüman, parametre ve müzakerelerle bir yere varılamayacağını söyleyen Ertuğruloğlu, “Bu başarısızlığın nedeni uluslararası camiada Rum tarafının ‘devlet’, bizim ‘toplum’ muamelesi görmemizdir. Bizim açtığımız yeni sayfada, Rum ‘devlet’, biz ‘toplum’ muamelesi gördüğümüz sürece resmi müzakereler hayata geçmeyecek” dedi.

Müzakerelerin başarısızlığının sebebinin statü meselesi olduğunu yineleyen Ertuğruloğlu, ortaya koyulan siyasetin ise, başarısızlığın sebebini ortadan kaldırmaya yönelik bir hamle olduğunu vurguladı.

Federasyon tezinin bir alışkanlık olduğunu ve yeni sürece alışamamayı anlayışla karşıladığını belirten Ertuğruloğlu, “İki devletin müzakeresine kapılarımız açıktır. Federasyonda devlet sahibi olamazsınız” dedi.

Hiçbir eksiklik ve hiçbir yanlışlığın devleti inkar etmenin gerekçesi olamayacağını ifade eden Ertuğruloğlu, yanlış ve eksikleri tespit edilip, düzeltilerek devletin güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Halkın, hükümetlerin performansından mutlu olmadığı için başka yollara saptığını ve bu nedenle Annan Planı’na “evet” dendiğini belirten Ertuğruloğlu, adada iki devlet olduğunu ve iki devlet olarak geleceğin şekillendirilmesine olanak sağlanması gerektiğini vurguladı.

Ertuğruloğlu, Kıbrıs Rum tarafının dünyada tanınmışlığı olduğu sürece Türk tarafıyla bir şey paylaşmayacağını kaydetti

Federasyonun gerçekleşmeyeceğini yineleyen Ertuğruloğlu, “Siyasi eşitlik 1960 Cumhuriyeti’nde de vardı. Ne oldu? Hepsi bir gecede gitti. Ortaklık olacaksa, daha sağlam zeminde olmalıdır. Bu sağlam zemin de egemen eşitliktir” ifadelerini kullandı

ANGOLEMLİ: “İLKEL METOTLARLA KURAKLIK ÖLÇÜLÜYOR”

“Kuraklık tespitleri”yle ilgili konuşma istemiyle söz alan TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, konuşmasına, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nu federayon tezine ilişkin sözlerini eleştirerek başladı.

Dilekkaya köyünde kuraklıktan dolayı hasat yapılmadığını ancak bu köyün kuraklık haritası kapsamı dışında tutulduğunu söyleyen Angolemli, Genel Tarım Sigortası Fonu yönetiminin ilkel metotlarla kuraklık ölçtüğünü savundu. “Bu tespitlerde art niyet vardır” diyen Angolemli, kısa süre içerisinde, en azından Dilekkaya köyünde araştırma yapılmazsa Meclis araştırması talep edeceğini belirtti.

En az 500 dönümün kuraklık kapsamına girmesi gerektiğini kaydeden Angolemli, 350 dönümün kuraklık kapsamına alındığını ve bunun tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Hellim konusuna da değinen Angolemli, kıstaslara uyulursa üretilen hellimleri Avrupa Birliği’nin alacağını kaydederek, kullanılan hayvan yeminin yerli olmasının kıstaslardan olduğunu ancak ülkede hayvan yeminin ithal edildiğini belirtti.

Voice Kıbrıs Haber/TAK


Benzer Haberler

Lefkoşa Türk Belediyesi’nden 3 önemli ihale imzası

Voice Kıbrıs Haber

“Kendi tarafımızdaki genişletme işini önümüzdeki haftadan itibaren başlatacağız”

TAK

ABD’de TikTok anketi: Halk yasaklanmasını istiyor

NTV

Kıb-Tek’e 675 TL üzeri borcu olan abonelere uyarı

Voice Kıbrıs Haber

Küresel piyasalar Fed’in faizi sabit bırakma kararı sonrası karışık seyrediyor

Voice Kıbrıs Haber

Öfke patlamalarının damar işlevini bozabileceği uyarısı

Voice Kıbrıs Haber