Ekonomi

“Finansal alanın korunması kritik önemde”

Kıbrıs Rum Merkez Bankası Başkanı Konstantinos İrodotu varlık (likidite) unsurlarının kötüleşmesi ve özellikle bireysel borcu daha da üst seviyeye çıkarması riskinin engellenmesi için bütün düzeylerde teyakkuz seviyesinin artırılmasını istedi.

Alihtia haberi “Devlet Müdahalesi İçin Artırılmış Teyakkuz… Merkez Bankası Başkanı’nın Uyarısı: Resesyon Halinde Finansal Alanın Korunması Kritik Önemde” başlığıyla manşete çekti.

Habere göre “Küresel Borç Tuzağı: Kalkınma Komplikasyonları ve Başa Çıkma Yöntemleri” konulu bir etkinlikte konuşan İrodotu 2012-2013 ekonomik krizinin ardından Güney Kıbrıs’ın kamu borcunun -2018 yılı, eski kooperatif bankasıyla ilgili önlemlerin etkileri ve yeni tip koronavirüs nedenliyle 2020 hariç- düşüş eğilimi izlediğini söyledi. 2022’de, borcun Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYİH) yüzde 90’ların altına düşmüş olmasına karşın Ukrayna savaşı ve dünya ekonomik çevresindeki kötüleşme sebebiyle risklerin yüksek seviyede seyrettiğine işaret etti. Mevcut konjonktürde finans alanının korunmasının kritik önemde olduğuna işaret eden İrodotudijital ve yeşil dönüşüm, rekabet ortamının iyileştirilmesi ve sosyal uyumun ileri götürülmesine devlet tarafından destek müdahalesinin önemli olduğuna dikkat çekti.

Konstantinos İrodotu hane halkı ve işletmelerin aldığı kredilerin tamamını oluşturan şahsi borçların 2015’te GSYİH’nin yüzde 353’ü kadarken 2022’nin ikinci çeyreğinde yüzde 236’sına gerilediğini ancak bu gerilemeye rağmen yerli borcun, yüzde 140 düzeyindeki Euro Bölgesi’ne göre çok yüksek seviyede seyretmeye devam ettiğine işaret etti.


Benzer Haberler

Sterlin ve Euro’da son rakamlar (20 Ağustos 2020 döviz kurları)

Voice Kıbrıs Haber

TC Merkez Bankası’ndan döviz kuruna müdahale

Voice Kıbrıs Haber

Döviz piyasalarında son rakamlar

Voice Kıbrıs Haber

Brent petrolün varil fiyatı ne kadar oldu?

Voice Kıbrıs Haber

Sterlin ve Euro’da son rakamlar (14 Aralık 2021 döviz kurları)

Voice Kıbrıs Haber

Sterlin ve Euro’da son rakamlar (19 Ocak 2022 döviz kurları)