Hazar Çoli

Eğer Şiddete Maruz Kalıyorsanız…

kadına şiddet

Uz. Adli Psk. Hazar Çoli, bu haftaki yazısında kadına yönelik şiddeti ele aldı. Çoli, şiddete maruz kalma ve mağdur olma durumunun birçok psikolojik ve fiziksel sonuçlar doğuracağını kaydetti. Şiddete maruz kalanlar bunu yaşamaya mecbur değildir diyen Hazar Çoli, “bunu yaşamaya mecbur değilsiniz, mutlaka biriyle paylaşın veya destek alın” ifadelerini kullandı

Toplumda kadına yönelik şiddet denildiği zaman ilk olarak düşünülen fiziksel şiddettir yani genel olarak kadını yaralama, dayak atma ve kadın cinayetleri gibi durumlar akla gelmektedir. Fakat maalesef kadına yönelik şiddet konusu bu kadarla sınırlı değildir.

ŞİDDET ÇEŞİTLERİ

Fiziksel Şiddet: Kişinin bedenine yönelik yapılan ve zarar verici olan her türlü saldırı, fiziksel şiddettir. Tokat, tekme ve yumruk atmak, sarsmak, hırpalamak, boğaz sıkmak, bağlamak, saç çekmek, herhangi bir cisim atmak, aletler ya da ateşli silahlarla yaralamak, işkence yapmak, sağlıksız koşullarda yaşamaya zorlamak ve öldürmek gibi eylemler fiziksel şiddet tanımına dahildir.

Psikolojik (Duygusal) Şiddet: Kişinin ruh ve akıl sağlığını hedef alan şiddet türüdür. Psikolojik şiddet genellikle bir defaya mahsus değil, sürekliliği olan eylemler olarak tanımlanır. Bağırmak, hakaret-küfür etmek, başkalarıyla görüşmesine kısıtlılık getirmek, giyim tarzıyla ilgili baskı yapmak, eve hapsetmek, çocuklardan uzaklaştırmak, sürekli kontrol altında tutmak, başkalarıyla kıyaslamak, sevdiği eşya ve hayvanlara zarar vermek, tehdit etmek, şantaj yapmak, başkalarının yanında küçük düşürmek, aşağılamak gibi eylemler psikolojik şiddet tanımının içerisinde yer almaktadır.

Ekonomik Şiddet: Para ve ekonomik durumla, kadın üzerinde bir yaptırım, tehdit ve kontrol yapma durumudur. İmkan varken evin giderlerini karşılamamak, kısıtlı para vermek yada hiç vermemek, aileyi ilgilendiren maddi konularda fikir almadan tek başına karar vermek, kişinin gelirine-parasına-malına el koymak, çalışmasına engel olmak veya zorla çalıştırmak gibi davranışlar ekonomik şiddettin içerisinde yer almaktadır.

Cinsel Şiddet: Kadını rıza göstermediği herhangi bir cinsel içerikli davranışa zorlamaktır. Genellikle eşler arasında görülen; tecavüz yani kişinin istemediği zamanda, istemediği şekilde, cinsel birleşmeye zorlanması ya da yabancı cisimlerle cinsel organa saldırı, cinsel taciz, sözlü ya da yazılı cinsel içerikli rahatsızlık verici davranışlar, cinsel organlara zarar vermek, zorla cinsel içerikli yayın izletmek, cinsel organları rahatsızlık verici şekilde teşhir etmek, çocuk doğurmaya veya doğurmamaya zorlamak, zorla kürtaj yaptırtmak, fuhşa zorlamak, zorla evlendirmek, bekâret kontrolü ve benzeri eylemler cinsel şiddet olarak Tanımlanmaktadır.

Şiddet Ne Sonuçlar Doğuracaktır?

Şiddete maruz kalma ve mağdur olma durumu birçok psikolojik ve fiziksel sonuçlar doğuracaktır. Yaşayabileceğiniz psikolojik ve fiziksel veya sosyal durumlar şunlar olabilir:

Şiddetin fiziksel olarak; kronik ağrılar ve kalıcı sakatlanmalar, yaralanma, mide ve baş ağrısı gibi somatik bozukluklar, birçok sağlık problemi ve ölüm gibi çok kötü sonuçları olabilmektedir.

Şiddetin psikolojik olarak; kaygı-endişe hali, depresyon, panik atak, travma sonrası stres bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluk (takıntı-OKB), uyku ve yeme bozuklukları, alkol ve madde bağımlılığı, cinsel işlev bozuklukları, kendine zarar verme, intihar düşünceleri ve teşebbüsleri gibi birçok ciddi ve çok önemsenmesi gereken sonuçları bulunmaktadır.

Şiddetin sosyal olarak; mağdur olan kişinin diğer insanlarla ilişkilerini kesmesi, işsizlik, erken evlilik veya erken anne/baba olma, aileyle olan ilişkilerde bozulma ve kişinin sosyal anlamda eski halinde olmaması gibi birçok sonucu vardır.

Eğer Şiddete Maruz Kalıyorsanız: En kısa zamanda her anlamda ama özellikle psikolojik açıdan destek almanız gerekmektedir. Fiziksel açıdan problemler yaşayabileceğiniz ve tıbbi yardıma ihtiyacınız olabileceği gibi, diğer yandan yaşadığınız zedeleyici olaylar ruh sağlığınızda da kalıcı hasarlar bırakabilmektedir. Psikolojik şiddetin etkileri çoğunlukla gözle görülür olmadığı için hafife alınır, ama bu tür şiddet kişide ağır yaralar açabilmektedir. Hatta çoğu zaman fiziksel şiddetin yaraları iyileşmekte fakat psikolojik hasarın düzelmesi seneler sürebilmektedir.

Şiddete maruz kalmak ayıp ve utanç verici bir durum değildir, bu durumu herkes yaşayabilir. Ayrıca kimse yalnız değildir, şiddete maruz kalıyorsanız bunu yaşamaya mecbur değilsiniz, mutlaka biriyle paylaşın veya destek alın. Şiddet bir suçtur ve kimsenin biz izin vermediğimiz sürece bizim vücudumuza zarar verme hakkı yoktur.

 

 

 

 

 

 

 


Benzer Haberler

Bonzai hakkında bilmedikleriniz

‘Suç Korkusu’ Nedir?

Uzman Adli Pskikolog Hazar Çoli: Gardiyanlar mutlaka psikolojik destek görmeli

Suçlular ve psikolojik tedavileri

Depresyon nedir?

Madde Kullanan Bireylere Karşı Toplum Tutumu ve Bakış Açısı