Hazar Çoli

Madde Kullanan Bireylere Karşı Toplum Tutumu ve Bakış Açısı

Uzman Adli Psikolog Hazar Çoli, bu haftaki Voice of the İsland yazısında toplumun madde kullanan gençlere karşı olan tutumuna ve bakış açısına değindi.

Madde kullanımının ve bağımlığının bilindik üzere psikolojik ve fizyolojik etkileri çok fazladır. Ve her yazıda vurguladığımız üzere bağımlılık bir hastalıktır. Bu durumun bir hastalık olduğu ve bu kişilerin tedavi edilip topluma kazandırılması gerektiği maalesef çok sık unutulmaktadır. Bağımlı kişilerin ciddi anlamda psikolojik, sosyal ve fizyolojik desteğe ihtiyaçları vardır. Bu durumu kendi ailelerinde, çocuklarında veya çevrelerinde yaşayan insanlar genellikle bu zorlu ve yıpratan sürecin nasıl ilerlediğini bilmektedirler. Fakat bu durum dışarıdan, genellikle bu süreci yaşamayanlar tarafından çok farklı algılanıp yorumlanabilmektedir. Unutulmamalıdır ki; bu toplumun da problemidir.

Uyuşturucu  madde kullanımının sorun yaratan en önemli ve en büyük boyutu, bağımlılık yapan madde ile kullanıcı arasında gerçekleşen vazgeçilemez ilişkidir. Bu vazgeçilemez ilişki kendisini, kullanıcının özgürlüğünü (veya benliğini) kısmen veya tamamen ortadan kaldırması ile gösterir. Kişi ister yetişkin ister ergen veya çocuk olsun, bireysel yeterliliğini, iradesini veya başka bir deyişle kontrolünü yitirerek sosyal veya psikolojik davranış tercihlerinde iradesini kaybetmesi ve egemenliğinin maddeye geçmesi ile bireysel bağımsızlığını kaybetmektedir. Bu durum dışarıya çok yansımasa da kişinin yaşadığı çok zorlu bir süreç anlamına gelmekte ve söz konusu durum bağımlılık olduğu için, bu durumdan kurtulmak hiç de kolay olmamaktadır.

Bir bireyin madde kullanımı ve tedavisi sürecinde en çok ailenin, ardından çevre ve toplumun çok büyük etkisi bulunmaktadır. Madde bağımlısı olan bireyler asla dışlanmamalıdır, tam aksine onların desteğe ve yardıma ihtiyaçları vardır. Onların neler yaşadıklarını ve hissettiklerini bilmeden onları asla yargılayamayız, bu durumu herkes yaşayabilir, fakat toplumda çoğu insan bunları hiç düşünmeden konuşmakta, bağımlı kişileri yargılamaktadır. Veya toplumda madde bağımlısına (kullanıcısına) karşı genellikle “hepsi kötü insanlardır” gibi bir bakış açısı vardır. Maalesef bu durumu bizimde yaşayabileceğimizi çoğu kişi unutmaktadır.

Toplumun ve yakın çevrenin, bağımlı kişiye karşı olan yanlış tutumu, kötü algısı ve onları dışlaması, maalesef bireyin psikolojik durumunu olumsuz yönde etkileyecek ve madde kullanımını daha da artırmasına neden olacaktır. Kişi bağımlılık yetmezmiş gibi birde bu gibi bakış açıları altında ezilecek, yıpranacak, psikolojik olarak zedelenecek ve daha da içinden çıkılmaz bir duruma girecektir. Bu yüzden kişiler veya toplum; madde bağımlılarına yaklaşırken ve konuşurken çok iyi düşünmeli ve empati yapmalıdırlar.

Toplumun ve her bireyin amacı; bağımlı bir kişiyi yargılamak yada incitmek değil onlara yardım ederek topluma kazandırmak olmalıdır.

 

 Kişinin madde kullanımı veya bağımlılığından dolayı; toplumun, çevrenin veya ailenin verdiği sorumlulukları yerine getirememesi, maddenin verdiği bir etkidir. Bu durumun oluşması, madde bağımlısı olan bireyin kötü biri olduğu anlamına gelmemektedir. Tam aksine bu durum kişinin yardıma ihtiyacı olduğunu ifade etmektedir.

Madde bağımlısı bir kişiye yaklaşırken, bir gün onun yerinde kendinizin de olabileceğini asla unutmayın. Madde bağımlısı kişileri dışlamayın, onların tedaviye ve yardıma ihtiyaçları vardır. Onlara kötü etiketler yapıştırırken, kendinizi onların yerine koyun ve neler yaşayabileceğini anlamaya çalışın.

“Benim başıma gelmez, benim çocuğum, eşim, akrabam, arkadaşım yapmaz” demeyin.

Unutmayın ki; bir gün dışlanan ve yargılanan kişi siz, sizin çocuğunuz yada eşiniz dostunuz olabilir. Her zaman bunu düşünerek madde bağımlılarına yaklaşın ve asla benim başıma gelmez demeyin.

Madde bağımlılığı toplumun kabullenmesi ve destek olması gereken ciddi bir hastalıktır. Toplum olarak yadırgamak ve dışlamak yerine onlara mutlaka destek olun. Madde bağımlısı bireylerin tedaviye ihtiyacı vardır, tedavi için onları gönüllendirmeye çalışın ve asla dışlamayın. Önyargılarınızı ortadan kaldırın ve diğer hastalıklar gibi bağımlılığında bir hastalık olduğunu asla unutmayın.

  • Unutmayın; bir gün bağımlılıktan dolayı dışlanan o kişi, siz olabilirsiniz..

 

 

     Uz.Psk.Hazar Çoli

 

 

 

 

 

 


Benzer Haberler

Çocuklarınıza alkol ve uyuşturucu madde hakkında nasıl bilgi verebilirsiniz?

‘Suç Korkusu’ Nedir?

Çocuğu uyuşturucu kullanan ailelere öneriler

Depresyon nedir?

Suçlular ve psikolojik tedavileri

Çocuğunuz Bonzai Kullanıyorsa Nasıl Anlarsınız?