FeaturedKIBRISKıbrıs Sorunu

EastMed ile ilgili anlaşmanın 2019’da imzalanması bekleniyor

Kıbrıs Cumhuriyeti Nikos Anastasiades Üçlü Zirve Toplantısından sonra yaptığı açıklamalarda, bu işbirliklerinin sağladığı önemli yararlar diğer ülkelerin de bu mekanizmaya gayri resmi katılım için ilgi göstermelerine neden olduğunu ve bunun en iyi kanıtının ABD Elçisi Friedman’ın da zirveye katılımı olduğunu söyledi.

ABD’nin katılımı, “işbirliklerimizin geniş bölgede ilgi çektiğini” belirterek aynı kaygı ve endişelere sahip olan ülkelerin güçlerini birleştirmesi durumunda başarabilecekleri ve avantajların büyük olduğunu gösterdiğini kaydetti.

Anastasiadis merkezi Lefkoşa’da bulunacak olan daimi bir sekreteryanın 1 Haziran’dan itibaren üçlü işbirliklerinin koordinasyonundan yetkili olacağını ve bunun daha sonraki bir aşamada bölgesel bir işbirliği örgütü olarak gelişmesini umduklarını dile getirdi.

Son olarak, BM ve AB ile işbirliği içinde Kıbrıs’ta bölgede merkezi yapılandırma, Doğu Akdeniz ve Orta Doğu’da, iklim değişiklikleri konusunda siyasi koordinasyon sağlayacak bir merkeze dönüşme yönünde bir girişim üstlenme hedefini dile getirdi.

EastMed boru hattını “refah borusu” olarak niteleyen İsrail Başbakanı, anlaşma imzalayarak Avrupa’ya doğru yeni yol ve işbirlikleri açmaya hazır olduklarını belirterek anlaşmanın 2019’da Yunanistan’da imzalanacağını dile getirdi.

ABD Elçisi David Friedman’ın da zirvede hazır bulunmasının ABD’nin bu eylemlere desteğini gösterdiğini söyledi.

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras ise hedefin gelecekte kaynakları olan diğer ülkelerin de bu işbirliklerine katılımı olduğunu söyledi. Ekonomik, ticari ve jeopolitik değere sahip işbirliklerini ilerletmeye kararlı olduklarını söyledi ve yolun inşası için ne kadar çalışırsak bölgede istikrar ve barışın yolunu da o kadar açmış oluruz, dedi.

Alınan bilgilere göre, EastMed anlaşması enerji altyapılarının güvenliği konusunda önemli noktalara değinmektedir.

Üç lider Kıbrıs Cumhuriyeti, Yunanistan ve İsrail arasındaki bir sonraki Üçlü Zirvenin Şubat 2019’da Girit’te Knossos yakınlarında yapılacağını açıkladılar. Tsipras’a göre, bu görüşmeye muhtemelen üç ülke arasındaki işbirliğini destekleyen ABD yetkilileri de katılacak.

Açıklamada bulunan İsrail’deki ABD Elçisi David Friedman, EastMed’in, Orta Doğu ve Avrupa’nın istikrarı için önemli bir proje olduğunu söyledi ve “İsrail, Kıbrıs ve Yunan halkını bu önemli beklentiden dolayı tebrik ederim” dedi.

Aynı zamanda ABD’nin bu üçlü işbirliğine desteğini dile getirerek bunun Doğu Akdeniz’de istikrar çıpası olduğunu söyledi.

Kıbrıs sorununa yaşayabilir ve çalışabilir bir çözüm bulunmasının getireceği yararlara değinen Anastasiades, Kıbrıs’ın, Hristiyanlar ile Müslümanlar arasında, kültürel, dini ve dil işbirliğinin en iyi örneğini oluşturacağını ve onlara, tam bağımsız ve yabancı ordulardan arındırılmış bir Avrupa ülkesinde barış ve refah içinde birlikte yaşama fırsatı sunacağını söyledi.

Anastasiadis iki başbakana, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin doğal kaynaklarını araştırma ve değerlendirmesinde egemenlik hakları konusunda izledikleri istikrarlı ilkeli pozisyonlarından dolayı teşekkürlerini sundu.
Anastasiadis ayrıca Orta Doğu’da Barış Sürecinin yeniden başlaması yönünde olumlu koşulların oluşturulması için yapılan uluslararası çabalara da değindi.

Yunanistan ile birlikte, İsrail-AB kurumsal ilişkilerin güçlendirilmesi yönünde çalışmaya devam edecekleri güvencesi verdi ve terör saldırıları ama aynı zamanda İsrail devletine karşı yapılan her türlü tehdit konusunda Netanyahu’ya dayanışma ve desteklerini sundu.

Kıbrıs konusuna değinen Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras soruna adil ve yaşayabilir bir çözüm bulunması gerektiğini bunun da garanti sisteminin lağvedilmesi ve yabancı orduların gitmesiyle mümkün olacağını söyledi. Doğu Akdeniz ve Ege’de uluslararası hukuka ama aynı zamanda Münhasır Ekonomik Bölgede egemenlik haklarına saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Alexis Tsipras, ABD kararlarıyla ilgili Suriye’deki gelişmelerden ve aynı zamanda Türkiye ve İran’ın bölgede gelecekteki rollerinden dolayı duyduğu endişeyi de dile getirdi.

Anastasiades, Üçlü Zirve’nin Beersheba’da yapılmasının seçiminin şans eseri olmadığını, çünkü burasının bir siber güvenlik, araştırma ve yenilikçi merkezi olduğunu vurguladı.

Araştırma ve yenilikçilik alanında İsrail’in uzman bir ülke olduğunu söyledi. Yeni başlayan işletmelerin desteklenmesi amacıyla uzmanlık alanında İsrail ile işbirliği hedeflerinin ve yenilikçi işletmelerin güçlendirilmesinin gelecek nesiller için bir yatırım olduğunu vurguladı.

(CNA – Kıbrıs Haber Ajansı)


Benzer Haberler

Elektrik tellerinin birbirine temas etmesi sonucu yangın çıktı

Voice Kıbrıs Haber

Gönyeli ve Güzelyurt-Girne Anayolu’nda kaza!

Voice Kıbrıs Haber

Girne ve Güzelyurt’ta uyuşturucu: 4 kişi tutuklandı

Voice Kıbrıs Haber

E-fidan kampanyası, “sendebirfidanbağışla” Challenge’ı ile ağaç dikimini teşvik ediyor

TAK

“İki Tekerlek Üzerinde Uzun Bir Zaman” etkinliği 17 Mayıs Cuma günü düzenlenecek

TAK

Katılımcıların yüzde 65’i sınav sürecinin adil olduğunu düşünüyor

TAK