Sağlık

Bahar yorgunluğu nasıl geçer?

Uzun ve zorlu bir kıştan çıkarken üzerinizde hala kışın ağırlığı varsa, bahar yorgunluğundan kurtulma yöntemlerini anlatan bu haber tam size göre. Bahar yorgunluğu nasıl geçer? Bahar yorgunluğu ile mücadelede bitkisel tedavi. Bahar yorgunluğuna iyi gelen bitkiler nelerdir?

İşte Bahar yorgunluğundan kurtulma yöntemleri 

Bahar yorgunluğundan kurtulmak için en önemli yöntemlerden birisi stresten kurtulmayı becerebilmek.

Peki Stres seviyenizi nasıl aşağıya çekersiniz? 

Bulunduğunuz ortamın ısısını ve nemini sizin için uygun olan seviyeye ayarlayın.

Günlük ve haftalık rutinlerinizi belirleyin. Önceden belirlenmiş aktiviteler vücudunuzun göreceli olarak sürekli olumlu yönde gelişimine katkıda bulunur. Limitlerinizi bir anda zorlamaktan kaçının. Ani değişikliklikler vücudunuzu zorlayarak strese sokar. Dolayısıyla bir fitness salonuna yazılıp bir anda vücudunuza aşırı bir biçimde yüklenmek yerine tai chi gibi vücudu strese sokmayan sporlarla başlamanız daha doğru olacaktır. Fiziksel aktivitenizi ve gücünüzü tai chi gibi nefes ağırlıklı sporlarla yavaş yavaş arttırmanız vücudunuzu ek bir stresten korumanızı sağlar ve sizi yaklaşan yaz aktivitelerine daha iyi bir şekilde hazırlar. Vücudunuzu iyi dinlemeyi öğrenirseniz, gerek işinizde ve gerekse fiziksel aktivitelerinizde enerjinizi arttırmayı başarabilirsiniz.

Dinlenmeye düzenli olarak zaman ayırın. Sevdiğiniz aktivitelere, yorucu aktivitelere ayırdığınız zamandan daha fazlasını ayırın.

Enerjinizi nasıl arttırırsınız? 

Bol bol su için. Su vücudunuzdaki toksinleri temizleyerek metabolizmanızı yükseltmenize yardımcı olur. Dehidrasyon baş ağrılarına ve yorgunluğa neden olur. Su içmek, bahar yorgunluğu ile mücadele etmek için kullanabileceğiniz en basit fakat en etkili yöntem olacaktır.

Küçük miktarlarda fakat sıklıkla besleyici yiyecekler tüketin. Beslenme planınızın üçte birinin taze meyze  ve sebzelerden oluşmasına özen gösterin ki yeterli C vitamini alabilesiniz. Sinir ve dolaşım sistemlerimiz için temel vitamin kabul edilen B1 Vitamini için ise baklagiller, kuruyemişler, tohumlar, balık, kırmızı et, ıspanak ve tam tahıllar tüketebilirisiniz.

Yeterli Oksijen Alın: Günde 3 kez 10’ar defa derin nefes alıp verin. 

Dışarı çıkın ve egzersiz yapın

Teninizin günde 15 dakikalık güneş ile teması bile günlük D vitamini ihtiyacınızın karşılanmasını sağlar. Egzersiz ve D vitamini sizi güçlendirir ve enerji seviyenizi arttırır.  Vücudunuza fazla yormadan oksijen almanızı sağlayacak şekilde yürüme, hafif koşu (jogging), bisiklete binmek veya açık havada tai chiyapmak kanınızdaki oksijen seviyesini ve enerjinizi arttırmakla kalmaz aynı zamanda aldığınız güneş ışınları da günlük D vitamini ihtiyacınızın karşılanmasına yardımcı olur.

Dumbıl ve halter gibi ağırlık çalışmaları da enerji seviyenizin artmasını sağlar. Yoga, meditasyon, tai chi gibi farkındalığı arttıran çalışmalar ise içsel enerjinizin artmasını ve zihninizin sakinleşerek stresten arınmanızı sağlarlar dolayısıyla gün içerisinde yapacağınız kısa meditasyon çalışmaları zihninizi sakinleştirmek suretiyle stresten arınmanızı sağlarlar ve içsel enerjinizin artırırlar.

Egzersiz sonrası 5-10 dakika boyunca germe hareketleri yapmanız vücudunuzda biriken laktik asidin atılmasına yardımcı olur ve egzersiz sonrası ağrı yaşamanızı önler.

Duştan sonra vücudunuzu soğuk suyla yıkamanın tazeleyici bir etkisi vardır.

Sauna

Sauna imkanınız varsa, sauna vücudunuzdaki toksinlerden kurtulmak için ideal yöntemlerden biridir.

İyi uyuyun

Uyku uyuduğunuz çevreyi konforlu bir hale getirin.

Duygusal stabilite için düzenli meditasyon veya taichi gibi bir strateji izleyin, kendiniz için bir rahatlama programı hazırlayın.

Bahar yorgunluğu nasıl geçer bitkisel tedavi bahar yorgunluğuna iyi gelen bitkiler

Kahvaltı

Günün en önemli öğünüdür. Kahvaltıyı ihmal etmemek bahar yorgunnluğuna karşı elinizdeki en önemli kozlardan biridir. Yulaf ezmesi, mısır gevreği gibi tahıl gevrekleri yeni çağın vazgeçilmez kahvaltı laışkanlıklarından oldular. Sütle veya yoğurtla tüketildiklerini günlük b vitamini ihtiyacımızı önemli ölçüde karşılamaya yardımcı oluyorlar. Bahar aylarına girerken yapacağınız bu tarz bir kahvaltı, sadece kış aylarının vücudumuzda biriktirdiği toksinlerden arınmamızı ve kilo vermemizi sağlamaz aynı zamanda depresyonla da savaşmaya yardımcı olur.

İşte Bahar yorgunluğuna iyi gelen bitkiler ve besinler 

Ispanak

Demir, kalsiyum, vitamin A ve C zengini olan ıspanak, sadece kemiklerimiz ve beynimiz için mükemmel bir besin maddesi olmakla kalmaz, aynı zamanda bir numaralı bahar yorgunluğu savaşçıdır.

Somon

Omega 3 yağ asitleri sayesinde şüphesiz ki, özellikle içerisindeki omega-3 yağ asitleri sayesinde Somon en besleyici besin maddelerinden birisidir. Kalp hastalıklarından korunmanıza yardımcı olur. İçeriğindeki D vitamini ve omega 3 yağ asitleri sayesinde hem kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar hem de beyninizin daha iyi çalışmasına yardımcı olur.

Yoğurt

Türklerin dünyaya armağanıdır. Evinizde doğal maya ile üreteceğiniz doğal yoğurt içerisindeki faydalı bakteriler, yüksek protein ve faydalı probiyotikler sayesinde, kıştan çıkarken bahar yorgunluğundan kurtulmanıza yardımcı olabilecek en önemli besin maddelerinden biridir.

Turunçgiller

C vitamini deposu olan turunçgiller yani portakal, greyfurt, limon gibi meyveler, mineral ve antioksidan deposudurlar.

Avokado

Vücudunuzdaki kötü kolesterolü azaltmaya yardımcı olan avokado artık ülkemizde de üretiliyor. Avokadoyu salatalarınıza ekleyerek nefis lezzetler elde edebilirsiniz.

Su

Su, birçok hastalığın tedavisinde anahtar rol oynayan bir elementtir. 30 kilo başına bir litre su içilmesi önerilir. Yani 90 kiloluk bir kişinin günde 3 litre su içmesi gerekmektedir. Beslenme uzmanlarına göre kahvaltıdan yarım saat önce yarım su bardağı limon suyunun üzerine su ilave ederek içmeniz güne sağlıklı başlamanıza, vücüdunuzu zorlamadan fazla kilolarınızı atmanıza ve bahar yorgunluğunu kolaylıkla atlatmanıza yardımcı olacaktır. Dikkat etmeniz gereken tek önemli nokta ise limonlu su içmeyi sabahları bir alışkanlık haline getirmeniz ve bir düzene oturtmanız olacaktır.


Benzer Haberler

Kişiye özel ilk cilt kanseri aşısı test ediliyor

AA

Uzmanından “endokrin bozucu kimyasallar” uyarısı

AA

Nöbetçi eczaneler (27 Nisan 2024)

Voice Kıbrıs Haber

Nöbetçi eczaneler (26 Nisan 2024)

Voice Kıbrıs Haber

Toz taşınımında mümkün olduğunca dışarı çıkılmaması uyarısı

Voice Kıbrıs Haber

Nöbetçi eczaneler (25 Nisan 2024)

Voice Kıbrıs Haber