FeaturedKIBRISVOI Özel Haber

‘Avrupa’da, popülizmin sağın en aşırı yönüne doğru yükseldiğini görüyoruz’

Fotini TONTIKIDOU

Pile’de bulunan UCLan (University of Central Lancashire – Cyprus) Üniversitesi Kıbrıs’ta popülizm üzerine yeni Avrupa programı hakkında ilgili olan uzmanlar Voice’a konuştu.

Popülizmin bugünkü aldığı biçimler nelerdir? Olumsuz etkileri nelerdir? Olumlu etkileri nelerdir? Aşırı popülizmle nasıl başa çıkılabilir? Neden daha sonra demokrasinin işleyişini etkileyip anayasal değişiklikler yapan insanlara oy veriyoruz?

Yukarıdaki tüm sorular, Pile’de UCLan Hukuk Fakültesi tarafından, sadece öğrencilere değil, aynı zamanda ilgi duyan bütün insanlara yönelik Jean Monnet adlı Avrupa Programı aracılığıyla cevaplanmaktadır. Program 3 yıl sürecek ve popülizm bağlamında çeşitli faaliyetlerle, çeşitli konuları gündeme getirecek.

Konuyla ilgili olan uzmanlar, UCLan Hukuk Fakültesi Başkanı ve Avrupa Hukuku ve Reform Profesörü Stéphanie Laulhé Shaelou, programın koordinatörü, Aşırı Sağ konusunda uzmanlığını yapan ve Avrupa Hukuku ve İnsan Hakları öğretim görevlisi olan Natali Alkiviadu ve program araştırmacısı ve aynı zamanda Ceza Hukuku ile beraber İnsan Hakları Konusunda özellikle de cinsel istismar biçimlerde UCLan’da doktora araştırmacısı olan Andrea Manoli, programın amacı ve içerdiği faaliyetler hakkında Voice of the Island’a konuştu.

Prof. Stéphanie Laulhé Shaelou’nun aktarmış olduğu gibi, Jean Monnet programı popülizm ve AB üzerindeki etkisi ile ilgileniyor ve aynı zamanda sorunun temelleri, milliyetçiliğin temelleri ve İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra gelişen popülizmin temelleri ile nasıl başa çıkabiliriz önerileri. “Popülizm gibi sosyal zorlukları ciddiye almayı görevimiz olarak görüyoruz. Ayrıca adadaki tüm topluluklara eşit fırsatlar ve eşit erişim sağlıyoruz.”

“UCLan Hukuk Fakültesi’nde, Jean Monnet programları alanında AB finansmanını çekme geleneğimiz gittikçe artıyor. Önceki programımız 2014-2017 yılları arasında Ekonomik Krizin Sosyo-Ekonomik Etkisi ile ilgilendi ve bu program şimdi de popülizmle ilgilenmemizin nedeni, çünkü her türlü kriz, ekonomik, göç, siyaset, kimlik krizi döneminde, genellikle aşırı davranışlarda ve aşırı hareketlerde bir yükselme dikkat ediliyor        .”

Dr. Natali Αlkiviadu’nun, “Aşırı fenomenler var ve çözülmeleri gerekiyor. Bir çok  ülkede popülizmin yükselişini görüyorum, o kadar tehlikeli görünmesede aslında çok tehlikeli.” Programın amacı Kıbrıs halkını popülizm hakkında bilgilendirmek ve popülizm konusundaki araştırmaları daha da geliştirmektir. Bu nedenle, Jean Monnet programı kapsamında yürütülen faaliyetler İngilizce dilinde ve ücretsizdir, böylece popülizm konusuyla ilgilenen herkes katılabilir.

“Avrupa’da, popülizmin sağın en aşırı yönüne doğru yükseldiğini görüyoruz.”

Özellikle, Dr. Alkiviadis, Avrupa’yı ilgilendiren Macaristan ve Polonya örneklerinden bahsetti, çünkü bu fenomenin diğer Avrupa ülkeleri üzerinde de etkisi olabilir. Dediği gibi, “popülizm döneminde, Macaristan ve Polonya gibi ülkelerde olduğu gibi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları için bir tehlike vardır.”

“Popülizm tamamen olumsuz bir şey değildir”

Ançak, ülkedeki ekonomik eşitsizliğe karşı büyük bir ses olan ABD kırsal popülizmi örnek vererek “popülizm tamamen olumsuz bir şey değildir” dedi. “Bugünki aldığı form onu olumsuz kılıyor. Şu anda, bazı sağcı ülkelerde bir popülizm yükselişi görüyoruz ama tabiiki solcu örnekler de var. Son zamanların çok iyi bir solcu örneği, Aleksis Tsipras ve partisidir.”

“Aşırı sağı popülizmle karıştırmamalıyız”

Son olarak, “Yunanistan’daki Altın Şafak ve Kıbrıs’taki ELAM gibi aşırı sağcılığı popülizmle karıştırmayalım. Popülizm terimini faşizm ve ırkçılık gibi diğer fenomenler için kullanmamak da önemlidir. Bu nedenle, bu programda popülizmin ne olduğunu belirlemeye çok dikkat ediyoruz.”

“UCLan’da hedefimiz öğrencilerimizi etraflarında neler olup bittiğinden haberdar etmektir. Popülizmin mevzuatın nasıl kurulduğu ve uygulandığı üzerinde doğrudan bir etkisi olduğunu bilmeleri gerekir. Yani, Macaristan’ın Viktor Orbán veya Polonya’nın PiS’si gibi sağcı bir popülistin yasaları homofobik ve ırkçı olacak. Bu konularda Avrupa düzeyinde sahip olduğumuz güçlü bir araç, Avrupa Birliği Antlaşması Madde 7’dir.”

Jean Monnet programı etkinlikleri hakkında ayrıntılı bilgiyi doktora araştırmacısı Andrea Manoli verdi.

Andrea Manoli’nin belirttiği gibi “Programın hedefi, AB çalışmaları alanında öğretim ve araştırmada mükemmelliği teşvik etmektir. Ayrıca, AB politikalarının yönetişimini güçlendirme amaçıyla, faaliyetler akademisyen ve politika liderleri arasındaki diyalogu teşvik ediyor.”

Program, öğrenciler ve popülizm konusuyla ilgilenen herkes için açık olacak yoğun yaz dersleri sunacak. İlk ders 2 Temmuz’da başlayacak ve katılım ücretsizdir. Ayrıca, bu program çerçevesinde popülizm üzerine akademik bir bilimsel dergi geliştirilmiştir. Ayrıca, videolar, yönergeler, popülizm hakkında tematik literatür ve akademik dergiye bağlantılar içeren bir çevrimiçi platform oluşturulmuştur. Platform https://eupopulism.eu/ adresinde veya Üniversite web sitesinden bulunabilir.

Modül, popülizm ve AB konusunda 3 uzmanı konuk edicek. Etkinlikler ingilizce dilinde ve katılmak isteyen herkese açık olacak.

Birincisi, Mart ayında gerçekleşicek ve konuk Amsterdam Üniversitesi ve Asser Enstitüsü’nden Dr.Belavusau olacak. Etkinlik, hukukun üstünlüğünün tarihsel gelişimi ile ilgilenecektir. İkincisi, Avrupa Parlamentosu Kıbrıs Rum Kesimi Başkanı Andreas Kettis’i ağırlayacak ve popülizm söz konusu olduğunda Avrupa Parlamentosu’nun yaptığı faaliyetler hakkında konuşulacak. Üçüncü etkinlik, Groningen Üniversitesi’nden Profesör Dimitri Koçenov AB’deki hukukun üstünlüğü ve Macaristan ile Polonya durumunu tartışacak. Son olarak, üç uzman seçilen makalelerin sunulacağı ve yayınlanacağı son uluslararası akademisyenler konferansı için Kıbrıs’a dönecek. Konferans, AB’deki popülizmin yükselişini önlemek ve buna karşı koymak için AB araç setinin içeriğini ve uygulanmasını iyileştirmeye yönelik öneriler yayınlayarak sona erecektir.

Üç uzman, öğrencileri, insanları ve özellikle de gençleri topluma katılmaya, Kıbrıs ve dünyadaki gelişmelerden haberdar olmaları için teşvik ediyor. Tam bu nedenden dolayı faaliyetler İngilizce dilinde yapılıyor ve tamamen ücretsizdirler. Özellikle, Dr. Alkiviadu “İnsanlar, onu etkileyebilecek olgular ve demokrasiyi ve hukukun üstünlüğünü destekleyen araçlar hakkında bilgili olmalı ki insan haklarına dayalı bir hukuk sistemi kırılmasın.”

(Voice of the Island)



Benzer Haberler

LTB’nin 20.’sini düzenlediği Kıbrıs Tiyatro Festivali perdelerini açtı

Voice Kıbrıs Haber

Düşürülen cüzdanı çalan şahıs tutuklandı

Voice Kıbrıs Haber

Hesap tartışması bıçaklı saldırıyla bitti

Voice Kıbrıs Haber

Yük asansörüyle yaklaşık 1.5 metre düştü

Voice Kıbrıs Haber

Lapta’da restoranda yangın!

Voice Kıbrıs Haber

Girne-Değirmenlik Anayolu ve Gemikonağı’nda kaza!

Voice Kıbrıs Haber