FeaturedKIBRIS

Anastasidis’ten “EuroAsia Interconnector”a tam destek

Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasidis EuroAsia Interconnector projesine tam destek belirtti.

Alithia’nın haberine göre Güneydoğu Avrupa Enerji Enstitüsü’nün “Financial Media Way” isimli iletişim ve konferans şirketinin işbirliğinde Lefkoşa’nın Rum kesiminde düzenlenen “8’inci Enerji Sempozyumu 2020”de konuşan Anastasiadis Güney Kıbrıs’ın enerji stratejisini özetledi.

Anastasiadis kapsamlı stratejik planlamaya dayanan enerji stratejilerinin Güney Kıbrıs’ın “enerji izolasyonunun bölge ülkeleriyle karşılıklı çıkara dayalı işbirliği aracılığıyla aşmak,  iç enerji piyasasını geliştirmek ve aşamalı olarak yeşil enerjiye ve döngüsel ekonomiye geçmek,  Münhasır Ekonomik Bölge içerisindeki hidrokarbon zenginliğini değerlendirmek” olduğunu anlattı.

İç enerji alanındaki en önemli hedeflerinden birinin de 2021 sonu-2022 başında olması beklenen rekabet edebilir bir elektrik enerjisi piyasası açmak olduğunu anlatan Anastasiadis, enerji izolasyonunu açma hedefi çerçevesinde AB açısından yüksek öneme sahip ortak ilgi projelerinin ileri götürülmesini kendilerine öncelik olarak belirlediklerini söyledi.

Anastasiadis, bu kapsamdaki ilk projenin de İsrail-Güney Kıbrıs-Yunanistan arasında EuroAsia Interconnector adıyla bilinen deniz altı kablo bağlantısı kurulması olduğunu belirtti, “Bunun dışında, Kıbrıs’ı Mısır ve Yunanistan’la bağlayacak EuroAfrica Interconnector elektrik bağlantısı önerisine tam destek veriyoruz” dedi.

EAST MEDITERRANEAN GAS FORUM’A ONAY….

Gazete Rum Bakanlar Kurulu’nun dünkü toplantısında uluslararası “East Mediterranean Gas Forum/EMGF” (Doğu Akdeniz Gaz Forumu) örgütünün kuruluş sözleşmesini onayladığı bilgisini verdi ve aynı sempozyumda konuşan Rum Enerji Bakanı Nataşa Pilidu’nun, EMGF’nin “Doğu Akdeniz’deki doğal gazın en iyi şekilde değerlendirilmesini sağlamayı hedefleyen uluslararası bir örgüt” olduğuna işaret ettiğini yazdı.

Pilidu Filistin, Mısır ve Ürdün’ün halen EMGF kuruluş sözleşmesini onayladığını İsrail’in ve Güney Kıbrıs’ın da çok yakında kuruluş sözleşmesini meclisten geçirerek onaylamasının beklendiğini anlattı. Beş kurucu ülkenin (Filistin, Mısır, Ürdün, İsrail, Güney Kıbrıs) kuruluş sözleşmesini onaylamasının hemen ardından örgütün işleyişine başlayacağını, iki ülkenin daha (Yunanistan ve İtalya) gerekli prosedürleri yürütmekte olduğunu söyledi.

TAK


Benzer Haberler

Kaza sonucu bir kişi yaralandı!

Voice Kıbrıs Haber

İngiltere Merkez Bankası politika faizini artırdı

Voice Kıbrıs Haber

Tatar Meclis’teki partilerin liderleriyle bir araya gelecek

ABD’de su baskını alarmı

Akıncı, Fenerbahçeliler Derneği’ni kabul etti

Voice Kıbrıs Haber

Girne-Alsancak Çevre yolunda kaza!

Voice Kıbrıs Haber