FeaturedKIBRIS

Anastasiadis yemin töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı

Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis, dün Rum Meclisi’nde gerçekleştirilen yemin töreninin ardından, çıkışta ve Başkanlık Sarayı’na gidişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Alithia ve diğer gazeteler, Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’in açıklamasında, “gerekli olan parametreler çerçevesinde hareket ettiğini” öne sürerek soğukkanlı olunması çağrısı yaptığını yazdılar.
Cumhurbaşkanı Akıncı’yla “iletişime geçmeyi isteyip istemediğinin” sorulması üzerine ise Anastasiadis, “Bunun farklı bir konu olduğunu, öze ilişkin olmayan bir görüşmenin başka, zeminin ve talep ettikleri şeyin ne olduğunun izini sürmenin ise başka şey olduğunu” söyledi.

“MENÜSÜZ YEMEK”
Fileleftheros gazetesi ise konuya ilişkin haberini: “Yemek.. Ancak Menü Yok – İki Lider Buluşmak İstiyor Ancak Ne Hakkında Görüşecekleri Konusunda Fikir Ayrılığındalar” başlıkları altında verirken, Akıncı ve Anastasiadis’in “sosyal nitelikli bir yemekle, Kıbrıs sorununda şu anki mevcut durumu ve müzakerelerin yeniden başlayıp başlayamayacağını açıklığa kavuşturmayı arzu ettiklerini” iddia etti.
Gazete, buna karşın iki liderin de, karşı tarafa yardımcı olacak bir adım atmayı istemediğini savundu.
Anastasiadis’in dünkü yemin töreninin ardından meclis binasından ayrılırken yaptığı açıklamada, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun kendisine yönelik “BM Genel Sekreteri’nin çerçevesi dışına çıktığı” eleştirisine “gerekli parametreler çerçevesinde, son olaylar ve özellikle de Kıbrıs Türk tarafının değerlendirmeler ve öne sürdükleri çerçevesinde hareket ettiği” yanıtını verdiğini yazdı.
İki lider arasında soysal içerikli bir görüşme olup olmayacağı sorusuna ise Anastasiadis, “Biri başka şey öteki başka. Öze ilişkin olmayacak görüşme başka şey, zemini ve gerçekleşen olaylar temelinde ne istediklerinin izini sürecek bir görüşme ise başka” yanıtını verdi.
Gazete, Anastasiadis’in soğukkanlı olunması çağrısını ise, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’ın açıklamalarının sorulması üzerine yaptığını belirtti.
Haberde, Rum Dışişleri Bakanlığı görevini üstlenen eski sözcü Nikos Hristodulidis’in de dün Özersay’ın açıklamalarını yorumladığı ve Kıbrıs’ın kuzeyinde yeniden seçim dönemine girildiği için Özersay’ın bu tip açıklamalarda bulunduğu ısrarını sürdürdüğü ifade edildi.
Habere göre Hristodulidis, Özersay ve Özdil Nami’nin Kıbrıs’ın kuzeyindeki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olacaklarını, bu yüzden kamuoyu önünde Kıbrıs Cumhuriyeti ve Güney Kıbrıs’a karşı konuştukları iddiasında bulundu.

KİPRİANU: “ANASTASİADİS BM GENEL SEKRETERİ’NİN ÇERÇEVESİ DIŞINDA”
Gazete bir diğer haberinde, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun dünkü yemin töreninin ardından meclis binası dışında yaptığı ve Anastasiadis tarafından da yanıtlanan açıklamasına da yer verdi.
Kiprianu açıklamasında özetle, Kıbrıs sorununun çözümü diyaloğunun yakın bir gelecekte başlaması konusunda iyimser olmadığını belirterek, Anastasiadis’in meclis kürsüsündeki konuşmasında duyduklarından ötürü de endişeli olduğunu vurguladı.
Kiprianu, Anastasiadis’in, müzakerelerin yeniden başlaması için BM Genel Sekreteri tarafından belirlenen çerçeveyle hemfikir olmadığının açıkça görüldüğünü belirtirken, Anastasiadis’in kendisine farklı bir çerçeve çizdiğini ifade etti.
Kuzey Kıbrıs’ın enerji konusundaki taleplerinin de kabul edilemez olduğunu savunan Kiprianu, Akıncı ve diğer herkesin, tüm bu sorunların Kıbrıs sorununun çözümüyle nihai çözüme ulaşacağını anlamaları gerektiğini sözlerine ekledi.

AKINCI MÜZAKERELERİN BAŞLAMASI İÇİN ŞART KOŞTU İDDİASI
Öte yandan Alithia gazetesi, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar’la gerçekleştirdiği görüşmede, “Kıbrıs Türk tarafının doğal gaza müdahil olmasının önceden garanti edilmemesi durumunda müzakere sürecinin yeniden başlamasına onay vermeyeceği” mesajını verdiğini iddia etti.
Gazete, “Her Şeyi Havaya Uçurdu – Daha Başlamadan Resmi Çıkmaz” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından yer verdiği haberinde, Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinin yeniden başlaması çabalarının Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın söylemleriyle geçici olarak çıkmaza girdiğini iddia etti.
Gazete, geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı Akıncı’yla görüşen BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar’ın, Kıbrıs’ın kuzeyinin “doğal gaz konusunda müdahilliği önceden garanti altına alınmadan çözüm müzakerelerinin yeniden başlamasına onay vermeyeceği” yönündeki mesajını Güney Kıbrıs’a ilettiğini iddia etti.

SPEHAR HRİSTODULİDİS’İ “BİLGİLENDİRDİ”
Gazete, Akıncı’nın “tutumuna” ilişkin açıklamanın,  Rum Hükümet Sözcülüğü görevinden Dışişleri Bakanlığı görevine atanan Nikos Hristodulidis’ten geldiğini, Hristodulidis’in dün Rum Devlet Radyo Televizyon Kurumu RİK’e yaptığı açıklamada, Spehar’ın salı günü Akıncı’yla gerçekleştirdiği görüşme sonrasında kendisine yönelik bilgilendirmesini aktardığını yazdı.
Hristodulidis, Spehar’ın Akıncı’yla görüştükten sonra kendisini bilgilendirdiğini ve Kıbrıs’ın kuzeyinin gönderdiği mesajın “Kıbrıs Türk tarafının, doğal gaza müdahil olmadığı sürece müzakerelerin başlamayacağı” şeklinde olduğunu iddia etti.
“Kıbrıs Türk tarafının müzakerelerin yeniden başlamaya hazır olmamasından dolayı, enerji konusunu olaya dahil ettiğini ve uluslararası faktörün bu tavrı anlamakta olduğu” iddiasında bulunan Hristodulidis, konunun Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’in BM Genel Sekreteri’nin Barış Gücü Operasyonlarından Sorumlu Yardımcısı Jean-Pierre Lacroix’le gerçekleştireceği görüşmede ele alınacağını vurguladı.



Benzer Haberler

LTB’nin 20.’sini düzenlediği Kıbrıs Tiyatro Festivali perdelerini açtı

Voice Kıbrıs Haber

Düşürülen cüzdanı çalan şahıs tutuklandı

Voice Kıbrıs Haber

Hesap tartışması bıçaklı saldırıyla bitti

Voice Kıbrıs Haber

Yük asansörüyle yaklaşık 1.5 metre düştü

Voice Kıbrıs Haber

Lapta’da restoranda yangın!

Voice Kıbrıs Haber

Girne-Değirmenlik Anayolu ve Gemikonağı’nda kaza!

Voice Kıbrıs Haber