FeaturedKIBRIS

‘Anastasiadis Kıbrıs’ta nasıl bir gelecek öngörüyor?’

BRT’de yayınlanan 20 Temmuz konuşmasında, Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı Nikos Anastasiadis ile yakında bir araya geleceğini belirterek, Anastasiadis’ten açıklık istediğini söyleyen Cumhurbaşkanı Akıncı konuşmasına şöyle devam etti:

“Sayın Rum Lider Anastasiadis ile de, geçirdiği talihsiz kaza sonrası iyileşir iyileşmez görüşeceğiz. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’ne yazdığım mektupta 5’li bir gayrı resmi toplantı için girişim üstlenmesini talep etmiş bulunuyorum. Türkiye’nin beklentisi de böylesi bir buluşmanın en erken zamanda gerçekleşmesidir.

Hepimiz sayın Rum liderden açıklık istiyoruz. Gelinen noktada artan sayıda Rum toplum mensuplarının da arzularının bu yönde geliştiğini görmekteyiz. Sayın Rum lider ne istiyor? Amacı ne? Kıbrıs’ta nasıl bir gelecek öngörüyor? Farklı ortamlarda farklı söylemler dönemi artık bitmelidir. Kapalı ortamlarda bazen iki devlet, sırasında konfederasyon, bazen açıktan gevşek federasyon, bir başka gün desentralize federasyon, sonrasında başkanlık sistemi yerine parlamenter sistem, dönüşümlü başkanlık yerine dönüşümlü başbakanlık söylemleriyle bulanıklık yaratmıştır. Bizim istikrarlı duruşumuz karşısında Rum liderliğinin yalpalamaları daha nereye kadar sürecektir? Rum tarafı artık karar vermelidir. Her iki toplumun eşitlik, güvenlik ve özgürlük içinde yaşayacakları, aynı zamanda yetkiyi ve zenginlikleri paylaşacakları, makul bir çözümü içine sindirebilecek mi? Yoksa adanın kalıcı olarak bölünmüşlüğünü tescil etmek mi istiyor? Sayın Guterres’ten talep ettiğimiz 5’li gayrı resmi toplantıda tüm bunların aydınlanması gerekmektedir.”

“TÜM ADA VE BÖLGE HAKLARI İÇİN BARIŞ İSTİYORUZ”

Savaşın ne demek olduğunu yaşayan bir toplum olarak, bölgemizdeki çatışmalardan, serseri füzelerin kendi topraklarımıza da düşmeye başladığı günlerden geçildiğine dikkat çeken Akıncı, “Barış, adalet, huzur, istikrar, gelişme ve refah olsun istiyoruz. Bunu sadece kendimiz için değil, tüm ada ve bölge halkları için de istiyoruz” şeklinde konuştu.

Barışın tesisi için çalışmaya tüm gücümüzle devam edeceğimizi belirten Akıncı, Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta Barış Dünya’da Barış” ilkesinin en önemli ilkemiz olmaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.

(TAK)



Benzer Haberler

Gönyeli’de yaralama!

Voice Kıbrıs Haber

3 kaza: 1 yaya yaralandı, alkollü sürücüler hakkında yasal işlem başlatıldı

Voice Kıbrıs Haber

Neil Edgard Langston dün akşam yaşamını yitirdi

Voice Kıbrıs Haber

AKEL AP adayı Stavri Kalopsidiotou “Adanın yeniden birleşmesi tek seçenek”

Voice Kıbrıs Haber

“Holgiun egemen eşitliğimizin kabulü konusunda bir açılım olamayacağını bize iletti”

TAK

Asgari Ücret Saptama Komisyonu yarın yeniden toplanıyor

Voice Kıbrıs Haber