Ekonomi

Altın fiyatları yükselişte

Altın fiyatları, yatırımcıların ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 2024’ün ilk çeyreğinde faiz indirimi yapılacağı beklentilerini hafif azaltmalarıyla dolar ve tahvil getirilerinde görülen düşüşlerden destek bularak yükseldi.

Altının spot piyasadaki ons fiyatı 2 bin 33 dolar seviyesinde işlem görüyor.

Altının gram fiyatı 1892 lira, çeyrek altın 3 bin 102 liradan satılıyor.

Haftanın son işlem gününde ABD’de açıklanacak istihdam raporu verileri öncesinde temkinli seyir öne çıkarken, söz konusu verilerin ABD’de ekonomik gidişat konusunda sinyal verebileceği ve para politikasının yönü üzerinde etkili olabileceği ifade ediliyor.

Analistler, para piyasalarındaki fiyatlamalarda, Fed’in önümüzdeki iki toplantıda da faizi sabit bırakmasına kesin gözüyle bakıldığını ifade ederek, gelecek yıl sonuna kadar toplamda yaklaşık 125 baz puanlık faiz indiriminin fiyatlamalarda bulunduğunu bildirdi.

Pay piyasalarında güçlü geçen kasım ayının ardından konsolidasyon ihtimalinin olduğunu da anımsatan analistler, yatırımcıların olası aşağı yönlü riskler konusunda dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Dün açıklanan verilere göre, ABD’de fabrika siparişleri, ekimde yüzde 3,6 ile piyasa beklentilerinden fazla azaldı. Analistler, fabrika siparişlerindeki azalışın sanayi sektörünün yüksek faiz oranlarından etkilendiğinin bir göstergesi olduğunu belirtti.

Analistler, ABD’de açıklanan verilerin ekonomideki gidişata ilişkin karışık sinyaller verdiğini kaydederek, haftanın devamında takip edilecek yoğun veri takviminin varlık fiyatlarında oynaklığı artırabileceğini dile getirdi.

Öte yandan, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s dün, küresel ekonominin zayıflaması ve temerrüde düşen krediler ile ABD ve Avrupa’daki gayrimenkul sektörü pozisyonları nedeniyle, 2024 yılında küresel bankaların görünümü üzerinde negatif baskıların artmasının beklendiğini belirtti.



Benzer Haberler

Dünya Bankası, KKTC ekonomisinin bu yıl yüzde 2,7 büyümesini bekliyor

TAK

Euro 35 TL’nin üzerinde! (16 Mayıs 2024 döviz kurları)

Voice Kıbrıs Haber

Euro 35 TL’yi aştı, Sterlin 41 TL’ye yaklaştı!

Voice Kıbrıs Haber

Dünya Bankası’nın raporu: “Kıbrıs Türk Ekonomisi 2023’te beklenenden daha güçlü toparlandı”

TAK

Borsa günü düşüşle tamamladı

AA

Bitcoin ve altında enflasyon yükselişi

NTV