KIBRIS

Eide: Birbirinizi suçlama oyununa katılmayın!

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, İsviçre’nin Crans-Montana kasabasında yer alan Kıbrıs konferansına katılan tüm taraflara suçlama oyununa katılmamaları çağrısında bulundu.

Eide, salı günü BM Güvenlik Konseyi (BMGK) üyelerini konferansla ilgili ayrıntılı bilgilendirdikten sonra basın mensuplarına verdiği demeçte yukarıdaki açıklamayı yaptı.
“Suçlama oyuna katılma zamanı değildir” diyen Eide, Crans- Montana’da bir anlaşmaya varma konusunda birlikte kolektif/ toplu başarısız olduğumuzu kabul etmemiz gerekir” diye vurguladı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıslı liderlerin İsviçre’den sonra “derin düşünce sürecinden” geçmeleriyle ilgili görüşünü tekrarlayan Eide, “liderler acele sonuçlara varmayacaklarını ve Kıbrıs konferansının başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından devamla yapılması gerekenler üzerinde düşüneceklerini umuyoruz” dedi.

“Böyle bir durumda yardımcı olmaya hazırız” diyen Eide, ancak şu an Kıbrıs ile ilgili gelişmelerden dolayı bir sürecin başlayacağına inanmadığını söyledi.

BM Güvenlik Konseyi üyeleriyle yapılan görüşmede ele alınan konular olduğunu ifade eden Eide, tüm üyeler Kıbrıs konferansının başarısız sonuçlanmasından dolayı üzüntülerini ifade ettiklerini açıkladı.

BM Genel Sekreterliği’nin Kıbrıs sorunundaki gelişmeleri özlü bir şekilde kayıt edeceğini açıklayan Eide, liderlerin Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunması amacıyla sürecin ortak bir şekilde devam etmesini kararlaştırmaları durumunda BM’nin yardımcı olmaya hazır olduğunu söyledi.

Müzakerelerin liderler seviyesinde yapılmasının önemine işaret eden Eide, “bundan başka bir şey olamaz” dedi.

Eide, “liderlere yardımcı olmaya, liderlerle işbirliğinde bulunmaya, garantör ülkelerle birlikte çalışmaya, Avrupa Birliği ile ortak çalışmalarda bulunmamız için sürece katılıyoruz” dedi ve Avrupa Birliği’nin gösterdiği destek için teşekkür etti.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Bayan Elizabeth Spehar ise Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi temmuz ayı başkanlığını yürüten Çin Büyükelçisi ve Daimi Temsilcisi Liu Jieyi’nin, Konseyin UNFICYP’in adadaki görev süresini altı ay daha uzatılmasına oybirliğiyle karar verdiği açıklamasını tekrarladı.

Bayan Spehar, UNFICYP’in tampon bölgede istikrarın sağlanmasına önemli bir rol oynadığını vurgulayarak BMGK Kıbrıslılar için daha iyi bir gelecek sağlamak amacıyla iki liderin harcadığı çabalarını desteklemeye devam ettiğini de söyledi.

Bayan Spehar, BMGK’nin bazı üyelerinin UNFICYP misyonu hakkında bir değerlendirme raporunun hazırlanmasını istediklerini de belirtti.

Enerji konusu ve Kıbrıslı Türklerin haklarıyla ilgili bir soruya Eide, şahsen BM Genel Sekreteri’nin Özel Danışmanı olarak iki taraf ve diğerleri arasında müzakereleri kolaylaştırma rolünü üstendiği yanıtını verdi.

Eide, Kıbrıs’ın etrafındaki doğal gaz alanlarında veya doğal gaz keşfedilme bölgesinde artan gerginlikten endişe duyduğunu belirterek, müzakereleri olumsuz bir şekilde etkileyecek gelişmelerin yer almayacağı umudunu ifade etti.

Kaynak: CNA


Benzer Haberler

Evinde ölü olarak bulundu!

Voice Kıbrıs Haber

Trafik ekiplerinin kontrol maksatlı durdurduğu araçta uyuşturucu çıktı!

Voice Kıbrıs Haber

Hasipoğlu “İsias Davası’nın olası kasta dönmesi gerektiğini bir kez daha gözlemledik”

TAK

Güneyden kuzeye atılan uyuşturucuyu alırken yakalandı!

Voice Kıbrıs Haber

Tatar “KKTC Doğu Akdeniz’de huzur ve güvenin anahtarı”

TAK

Hekimler Sendikası’ndan 28 Nisan “Sağlıkçıya Şiddete Hayır Günü” mesajı

Voice Kıbrıs Haber