FeaturedKIBRIS

Kıbrıs’ta bir çözüme ulaşılamamasının sorumlusu olmadığımız açıktır

Kuzey Kıbrıs Meclisi Başkanı Sibel Siber 20 Temmuz Barış Ve Özgürlük Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı.

Siber mesajında;

“Toplumların kendi ülkesinde kendi varlıklarıyla özgür ve güven içinde yaşamaları o toplum bireylerinin en temel hakkıdır. Kıbrıs Türk halkı da kendi ülkesinde kendi toplumsal varlığını korumak için büyük mücadeleler vermiş, büyük acılar çekmiş bir halktır. 20 Temmuz Barış Harekatı’nın gerçekleşmesiyle, Anadolu halkıyla birlikte verdiği mücadele sonucu  toplumsal varlığına olan tehdit ortadan kalkmış ve özgürlüğüne kavuşmuştur.

Geçen 43 yıl içerisinde ise adada bir çözüm bulunması ve iki toplumun barış içinde yaşaması için halkımız  büyük gayret göstermiştir. Kıbrıs müzakerelerinden sonuç alınması için daima yapıcı rol oynamış, 2004 BM planına onay vermiş ve her her platformda çözüm  iradesini ortaya koymuştur.  Son olarak Crans Montana’da  gerçekleşen Kıbrıs Konferansı’nda  da adada yaşayabilir bir çözüme ulaşılması için Türk tarafı aynı yapıcı tutumunu sürdürmüş, çözüm için güçlü bir irade ortaya koymuştur. Ne yazık ki tüm bu çabalar Rum tarafının isteksizliği neticesinde yine sonuçsuz kalmıştır.

Bu aşamada, arzumuz  Birleşmiş Milletler’in her aşamasını takip ettiği müzakere sürecinin  ve son olarak Crans Montana’da yaşananların uluslararası gözlemciler tarafından objektif bir şekilde değerlendirilmesidir.  Ne 2004 yılında gerçekleşen referandumda ve ne de  son konferansta  Kıbrıs’ta  bir çözüme ulaşılamamasının sorumlusu olmadığımız açıktır. Bu nedenle   uluslararası camiaya çağrımız yarım asırdır halkımıza uygulanan ve insani olmayan izolasyon ve ambargoların kaldırılmasıdır.

Sporcularımıza, sanatçılarımıza uygulanan ambargo insan haklarına aykırıdır.  Çözüm iradesi yüksek bir halka çözümsüzlüğün fatura edilmesinin adil olmadığı gerçeğinden hareket edilmesini bekliyoruz.

Büyük mücadeleler vererek, birlik ve beraberlik içinde bugünlere gelen halkımızın  bugün içinde bulunduğu sorunları ise ortak akıl ile  çözme iradesini ve beceresini göstereceğine inanıyorum. En büyük tehlike “öğrenilmiş çaresizlik” psikolojine sürüklenmektir. Bizler toplum olarak en zor şartlarda, en olumsuz koşullarda bile inancımızı hiç yitirmedik, böylebir psikolojiye sürüklenmedik. Bundan sonra  da halkımızı huzursuz eden tüm olumsuzlukların üstesinden gelerek  sorunlarımızı  çözeceğimize ve daha iyiye daha güzele ulaşma yolundaki mücadelemizi sürdüreceğimize inanıyorum.

Tüm halkımızın 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nı kutlar;  dünyadaki tüm uzlaşmazlıkların barışçıl bir yolla çözülmesi ve  göçlerin, savaşların yaşanmaması arzumuzu bir kez daha yineleriz. Bu mücadeleye  emek verenleri , önderlik edenleri,  tüm şehitlerimizi rahmetle ve saygıyla bir kez daha  anar;  gazilerimize sağlıklı bir yaşam dilerim ” dedi.



Benzer Haberler

Maliye Bakanı Berova yarın Ankara’ya gidiyor

TAK

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplandı

TAK

Hız tespit kamerası cezalarının tebliği için ihaleye çıkıldı

Voice Kıbrıs Haber

“Race Fest” Cemsa’da yapıldı

Voice Kıbrıs Haber

Bakanlar Kurulu et ithalatına izin verdi ve vergi muafiyeti kararı aldı

TAK

İsias Otel bilir kişi raporu 9 Eylül Üniversitesi’nde

Voice Kıbrıs Haber