CoronavirüsFeatured

“330-400 milyon TL arasında borçlanmaya gidilecek”

Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) muhabirinin sorularını yanıtlayarak Covid-19 pandemi dönemi ve sonrasına yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, ilk etapta  yaklaşık 330-400 Milyon TL arasında bir borçlanmaya gidileceğini kaydetti.

Taçoy şöyle devam etti:

“Bu borçlanmayla Güzelyurt ve Girne Hastanesi’nin tamamlanması sağlanacak, yarım kalmış yollar tamamlanacak, piyasada beklenti içerisinde bulunan ve bitirilmesi, yapılması gereken okul yatırımları için finans kaynağını sağlanacak. Bunlar, gerek sosyal sorumluluk içeren faaliyetlerle sunulan mali kaynaklardan yapılacak, gerekse kendi kaynaklarımız ön plana çıkarılacak. Daha farklı sektörleri etkileyebilecek sanayi bölgeleri içindeki altyapı yatırımlarının tamamlanması da gerçekleştirilecek.”

Bahsedilen altyapıların tamamlanmasını hızlandırabilme adına borçlanmanın gerek kuponlu bono şeklinde, gerekse bonoların da tahvile dönüşebilmesi şekilde bir çalışma yapıldığını ve bunu tamamladıklarını ifade eden Taçoy, bunların bir tahvil piyasasında yer alabilecek şekilde nasıl hizmet edilebileceği noktasında bir çok karar üretmeye çalıştıklarını ve dizi çalışmanın sonuna geldiklerini kaydetti.

Bunlarının tümünün önümüzdeki dönemde ekonominin daha iyiye gitmesini sağlayacak unsurlardan olduğuna dikkat çeken Taçoy, “Ekonomide tabi ki bunlarla kalınmaz. Çünkü bu tahvil veya bonodan elde edilecek parayla daha farklı paraları jenere edip, piyasada düşük faizli kredi ve daha uzun vadeli kredi olarak iş adamlarına paket olarak sunmak, bir çok işyerinin 2021 yılına kadar sıfır değilse bile çok düşük faizle, özellikle turizm alanında farklı kredi imkanlarını önerebilmek, bu insanların sıkışmadan önümüzdeki dönem içinde borçlarını kapatabilmesini sağlayabilecek yeterli vadeyi kendilerine sunmak adına çalışmalar tamamlandı” dedi.

Bunların Merkez Bankası ve Bankalar Birliği ile görüşüldüğünü belirten Taçoy, öte yandan Avrupa Birliği kaynakları ile gelecek yatırımları da piyasaya sunmak için çalışmaları bulunduğunu anlattı.

Taçoy, öte yandan Anavatan Türkiye’nin gönderdiği Ekonomik Mali ve İktisadi İşbirliği Protokol’ü içinde bulunan kısmi hibe kredilerinin bir an önce kullanılmasını sağlayabilmek, bunların piyasaya gönderdiği miktarın kat kat üzerinde girebilmesinin politikasını yapmak, faiz farkı fonunu ödemek kaydıyla düşük faizli krediden sayılması, çok daha fazla paranın piyasaya sürülmesi ve enjekte edilmesi, enjekte edilen paranın da ekonomiye yansımasının artı bir şekilde devam etmesini sağlayacak projelerin geliştirilmesi noktasında çalışmaların tamamlandığını kaydetti.

Bakan Taçoy, yapılan çalışmaların Başbakan Ersin Tatar’a aktarıldığını, Başbakan’ın bunların değerlendirmesini yaparak uygun gördüğü şekilde detaylarını kamuoyuyla paylaşacağını ifade etti.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, gelecekte ülke ekonomisinin sadece inşaat, turizm ve eğitimle ayakta kalamayacağını, sanayi, tarım sektöründe alım garantisi vermek koşuluyla bazı ürünlerin üretilebileceğini, yurt dışındaki pazarların zorlanabileceğini, özellikle Türkiye pazarında yapılacak anlaşmalarla nasıl daha ileriye gidilebileceği noktasında görüş birliği bulunduğunu söyledi.

Yeni alanlara girilmesi, yazılım sektörünün , teknoloji, inovatif alanların, dijitalleşmenin geliştirilmesi konusundaki çalışmaların devam etiğine de işaret eden Taçoy, arge ve teknoparklarda yapılan çalışmaların desteklenmesinin projeleri arasında bulunduğunu kaydetti.

İLAÇ SANAYİNİN GELİŞTİRİLMESİ PROJELERİMİZ ARASINDA

Bunların yanı sıra en önemli projelerinden birinin de ilaç sanayinin geliştirilmesi olduğuna işaret eden Bakan Taçoy, bunların yanında başka projeleri de bulunduğunu, projelerin Başbakan Ersin Tatar’ın bilgisine getirilerek, fizibilite çalışmalarının tamamlanması ardından kamuoyunun bilgisine getirileceğini söyledi.
Hedeflerinin bu yılı çok az bir kayıpla kapatmak olduğunu vurgulayan Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, başarılabilirse ekonomik daralmayı ödemeler dengesinde sağlanacak balansla en aza indirmeyi ve yılı çok az bir kayıpla kapatmayı hedeflediklerini vurguladı.

Haber: Tuğçe Ülkü Aydın
Fotoğraf:  Hüseyin Sayıl

(TAK)


Benzer Haberler

Türk bilim insanları, KKTC’de de e-sigara ve ısıtılmış ürünlerin yasaklanmasını istiyor

AA

Yangın kontrol altına alındı!

Voice Kıbrıs Haber

Bitcoin’de tarım dışı istihdam yükselişi

NTV

İranlı çift mahkemede gözyaşlarına boğuldu!

Voice Kıbrıs Haber

Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi açık artırma usulüyle satış yapacak

TAK

Çalışma nedeniyle bazı bölgelerde su kesintisi olacak!

TAK