Teknoloji

Yürüyen, zıplayan ve uçan robot: Leonardo

Northwestern Üniversitesi araştırmacıları LEONARDO adında, hem yürüyen hem zıplayan hem de uçan bir robot geliştirdi.

Geleneksel robotlar ya havada uçuyor ya da yerde yürüyor ama her ikisini de yapabilenler çok nadir. Northwestern Üniversitesi araştırmacıları hem yürüyen hem zıplayan hem de uçan bir robot geliştirerek sınırları zorladı. LEONARDO adı verilen robot 80 cm boyunda ve yürürken bir tavuk gibi görünüyor. İki ayağının üzerinde hareket eden robota hem sağlamlık hem de hafiflik verebilmek için karbon fiber malzeme kullanılmış. LEONARDO sadece 2,7 kg ağırlığında.

Robotun asıl yeteneği hafif olması ya da yürürken dengede durabilmesi değil. Her iki yanında bulunan iticiler sayesinde Leo havalanabiliyor. Aslında buna tam olarak uçmak denmez. Robotun asıl amacı, önüne çıkan engellerin üzerinden geçebilecek kadar havada kalmak. Havadayken, bir dron kadar yüksek manevra kabiliyeti bulunmuyor. Ama iki ayağı üzerine iniş yaptığında dengesini kolayca sağlayabiliyor.

Araştırmanın yöneticisi Alireza Ramezani “Amacımız dörtdöner üretmek değil; bacaklarını ve iticilerini kullanarak zıplama kabiliyetini artırabilen bir robot geliştirmek.” diyor.

Dengeyi sağlamak zor iş

İticiler robotun dengesini sağlamasına yardımcı oluyor. Biz insanlar için bu iş çok kolay gelse de iki ayaklı bir robotun yüz üstü düşmemesini sağlamak oldukça zorlu bir görev. Hafif bir rüzgar ya da engebeli bir zemin robotu kötü etkileyebilir. Neticede daha 5 yıl önce Boston Synamics, sarhoş gibi yürüyen robotların videosunu paylaşırken bugün parende atıp ayakları üzerine inebilen robotlar görebiliyoruz. Leo da iticileri sayesinde benzer bir dengeye sahip olabilecek.

Leo hem yürüyüp hem uçabilen ilk robot değil. birkaç yıl önce EPFL’den bir ekip yarasa benzeri bir robot geliştirmişti. Ancak o robot genellikle uçuyor ve bazen yürüyebiliyordu. Yani Leo’nun tam tersi olarak ifade edilebilir.

Şimdilik LEONARDO için erken olsa da araştırmacılar bu robotun bir gün keşif amacıyla kullanılabileceğini hatta uzay araştırmalarında, başka gezegenleri incelemeye yardımcı olabileceğini söylüyor. Ramezani “Asla düşmeyen bir robot düşünün. Engebeli arazide dengeyi sağlayabiliyor, uçabiliyor, zıplayabiliyor… Ultra yetenekli bir sistem. Gelecekte böyle bir makineyi keşif amaçlı kullanabiliriz.

(dunyahalleri)


Benzer Haberler

WhatsApp’a yeni özellik: İnternetsiz kullanılabilecek

NTV

X/Twitter’a erişim problemi yaşanıyor

NTV

DAÜ, “Yapay Zeka Zirvesi”ne ev sahipliği yapacak

TAK

Darbe aldıkça sertleşen malzeme geliştirildi

TRT

Çip savaşı kızışıyor

Voice Kıbrıs Haber

Apple uyardı: 92 ülkede casus yazılım tehlikesi

NTV