FeaturedKIBRIS

YSK, Meriç Erülkü’nün şikayetini değerlendirerek reddetti

Bağımsız aday Meriç Erülkü, Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nun ara seçime katılacak olan adayların tümünün toplu olarak ekran başına çıkacakları bir toplantı düzenlediğini, ancak bu toplantıları bağımsız adaylar ve parti adayları olarak iki bölüme ayırmasını demokratik olmadığı gerekçesiyle YSK’ya başvurarak Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nun uyarılmasını talep etti.

Bağımsız aday Meriç Erülkü’nün şikayeti Yüksek SeçimKurulu’nca değerlendirilerek reddedildi.

YSK kararında, Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nda yapılacak propagandanın 5/1976 sayılı Seçim ve Halkoylaması Yasası 68-71(A). maddelerinde yer aldığı ifade edilerek, Milletvekili seçimleri ile ilgili olarak 5/1976 sayılı Seçim ve Halkoylaması Yasası’nın bu maddelerinin sadece siyasi parti adaylarına BRTK’da program yapma
hakkı tanıdığı, Bağımsız milletvekili adaylarına böyle bir hak
tanınmadığı belirtildi.

Bağımsız adaylar için BRTK’da program yapma hakkının yasada sadece bağımsız Cumhurbaşkanı adaylarına verildiğine dikkat çekilen kararda “Yüksek Seçim Kurulu’nun 138/2020 sayılı kararında fırsat eşitliğinin ne olduğu izah edilmiştir. Bu kararda yer alan ve fırsat eşitliğini izah eden bölüm huzurumuzdaki şikayet maksatları için de aynen geçerlidir ve benimsenir” denildi.

Kararda, Yüksek Seçim Kurulu’nun 138/2020 sayılı kararında yer alan ilgili bölüm de paylaşıldı.

Buna göre; “Bu esaslarla konuya yaklaşıldığında, Devlet Radyo ve Televizyonu sıfatıyla Bayrak Radyo ve Televizyon Kurumunun tek yönlü, taraf tutan yayın yapmaması, adalet ve tarafsızlığa uygun davranması, seçim hukukunun temel ilkeleri olan eşitlik, dürüstlük, serbestlik ilkelerine bağlı kalması ve adaylar arasında fırsat eşitliği sağlaması gerektiği sonucu çıkmaktadır.

Adaylara Seçim ve Halkoylaması Yasası’nda düzenlenen Radyo ve Televizyon konuşmaları dışında katılacakları panel, röportaj veya açık oturumlarda tanınacak fırsat eşitliği, her adayın her programa çağrılması şeklinde değerlendirilemez. Burada önemli olan her adayın Televizyon ve Radyolarda kendisini tanıtacak fırsatı bulmasıdır.

BRTK’nin parti adayları ile tüm bağımsız adaylara Bayrak Radyo Televizyon Kurumu ekranlarında konuşma fırsatı vermiş olması, yukarıdaki kararda bahsedilen fırsat eşitliğinin sağlandığının bir göstergesidir” denilen kararda, “Bayrak Radyo Televizyo Kurumu’nun tüm adaylara, siyasi parti ve bağımsız aday şeklinde iki ayrı tarihe ayırdığı programlar neticesinde yine de fırsat eşitliği bozulmamaktadır. Bu nedenlerle bağımsız aday Meriç Erülkü’nün tüm adaylara bir programda yer verilmesi doğrultusunda Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nun uyarılması için yaptığı şikayet oybirliği ile reddedilir” ifadelerine yer verildi.


Benzer Haberler

Adıyaman’daki aileler bugün dönüyor

TAK

Sahte para zanlılarının suçsuz olduğu ortaya çıktı!

Voice Kıbrıs Haber

Nöbetçi eczaneler (27 Nisan 2024)

Voice Kıbrıs Haber

2 zanlının ifadeleri teyit edilecek!

Voice Kıbrıs Haber

Hristodulidis Guterres’in 3’lü ya da 5’li görüşme önerdiğini savundu

TAK

ABD’de Republic First Bank kapatıldı

Voice Kıbrıs Haber