FeaturedKIBRIS

Yılmaz “Bazı ülkeler teknik gerekçelerle Ercan’a direkt uçamıyor”

TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bazı ülkelerin havayollarının teknik gerekçelerle Ercan’a direkt uçamadıklarını belirterek, “Bu havalimanı ( yeni) teknik alt yapısıyla bu gerekçeleri de ortadan kaldırmış olacak. Dolayısıyla siyasi bağlarını, dünyayla bağlarını Kuzey Kıbrıs’ın güçlendirmiş olacak” dedi.
Yılmaz temasları çerçevesinde, ülkeye geldi.Ercan Havalimanı’nın yeni terminal binasında çalışmaların tamamlanmasının 20 Temmuz’a yetişip yetişmeyeceğinin sorulması üzerine Yılmaz, “Yetişecek inşallah, bütün gayretimizle bu yönde çalışıyoruz. Bugün de terminal binasını inceledik, ben çok etkilendim, çok güzel bir terminal binası. Bağlantı yollarına kadar yapılmış. Sayın Cumhurbaşkanı’mız da 20 Temmuz’da bu havalimanına inmek istediğini söyledi. Biz de Ulaştırma Bakanı’mızla, Devlet Hava Meydanları ve teknik bir ekiple birlikte geldik. İnşallah, gereği neyse, Türkiye’den gelen ekipler ve KKTC’deki ekipler ortaklaşa, yüklenici firmalar hep birlikte gayret edeceğiz.” diye konuştu.
Yılmaz, elektrikle ilgili bir konunun söz konusu olduğunu ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti:
“Bu yoluna girdi gibi görünüyor. Diğer taraftan geçici kabulle ilgili sıkıntılar vardı, uzun bir zaman alması söz konusu olabilecekti. Türkiye’den bu konuda teknik destek verecek ekipleri getirdik. Burada da hükümet bir karar çıkardı. Türkiye’den gelen ekiplerle, Kıbrıs’taki ekipler bir arada bu çalışmaları hızlı bir şekilde yürütecekler. Gerekli birtakım teknik kontroller, kararlar alınacak ve inşallah 20’sine hazır hale getireceğiz, çok boyutlu bir şekilde hazırlanıyoruz.”
Kapasite artırımı olup olmayacağına ilişkin de Yılmaz, “800 binden 8 milyona diyelim, 10 kat büyüklüğünde bir havalimanından bahsediyoruz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yeni vitrini olacak inşallah bu. İlk gelen misafirler hemen bu havalimanını görmüş olacaklar. Bazı ülkeler teknik gerekçelerle direkt uçmuyorlardı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne. Bu havalimanı teknik alt yapısıyla bu gerekçeleri de ortadan kaldırmış olacak. Dolayısıyla siyasi bağlarını, dünyayla bağlarını Kuzey Kıbrıs’ın güçlendirmiş olacak.” değerlendirmesinde bulundu.
Yılmaz, havalimanının turizme de büyük katkı sağlayacağını, istihdamı artıracağını, yatırımlara imkan vereceğini vurgulayarak, “Hangi açıdan bakarsanız bakın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne bu anlamda sınıf atlatacak diyelim. İnşallah, işletilme aşamasına geçildiğini hep birlikte görürüz.” ifadelerini kullandı.
– “Elektrik konusu da su gibi ele alacağımız bir konu olacak”
Türkiye ile KKTC arasında hayata geçirilen önemli projeler hakkında da bilgi veren Yılmaz, denizaltından su getirilmesine olanak sağlayacak Mesarya Ovası Projesi’ne ilişkin şu açıklamalarda bulundu:
“Bu, çok çok önemli bir proje. Ada ekonomisi denilen bir şey var, adalar belli büyüklükte oldukları için ölçek ekonomisi sağlayamıyorlar. O yüzden su, elektrik çok masraflı hizmetler haline geliyor. Daha büyük bir ana karayla irtibat kurduğunuz zaman çok daha uygun şartlarda, ölçek ekonomileriyle, düşük maliyetlerle birtakım hizmetleri verme imkanı oluyor. Bu anlamda çok stratejik bir yatırım. Su geliyor Türkiye’den biliyorsunuz. Bugün Sayın Başbakan ile görüşmemde bana, 3 köy dışında diğer bütün köylere bu suyun ulaştığını ifade etti, onlara da yakın zamanda verilecekmiş. İçme suyu olarak.
Sulama suyuna gelince belli ovalarda sulamalar başlamış durumda. Mesarya Ovası’ndaki sulama için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sadece içme suyu anlamında değil, tarımsal üretimin artması anlamında, dolayısıyla refahın artması anlamında çok önemli.”
KKTC’ye elektrik sağlanmasına ilişkin de açıklamalarda bulunan Yılmaz, “Aynı modeli niçin elektrikte yapmayalım. Bugün, kabloyla Türkiye’ye bağlanma projesini tartışıyoruz. Belli alt yapılar oluşturulmuş durumda. Elektrik konusu da su gibi ele alacağımız bir konu olacak. Önümüzdeki dönemde atacağımız en önemli adımlardan bir tanesi de bu kablo bağlantısı olacaktır. Orta vadede, 3-5 yıl arasında bir takvimden bahsediliyor tamamlanıp hayata geçmesi için. Ciddi bir maliyet söz konusu elbette ama ondan sonraki dönemde maliyetleri işletme anlamında da aşağı çeken çok önemli avantajlar sağlayan bir proje olacak.” dedi.
Yılmaz, bunun yenilenebilir enerjiyle birleşeceğine işaret ederek, bir taraftan kablo bir taraftan yenilebilir enerji yatırımlarının yapılacağını söyledi.
Doğu Akdeniz’e ilişkin soru üzerine Yılmaz, şunları kaydetti:
“Doğu Akdeniz, son derece önemli bir coğrafya ve burada bir ekonomi var. Ülkelerin de çıkarları var. Bir dönem Türkiye’yi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni bu denklemden dışlamaya dönük bir çaba içine girdiler ama Türkiye Cumhuriyeti’nin gücü, burada oyunları bozdu. En önemlisi, Libya ile yapılan anlaşma. O anlaşmayla birlikte bütün oyunlar bozulmuş oldu. Şimdi yeni bir denklem oluşmuş durumda. Biz, Türkiye’nin ve KKTC’nin meşru haklarını, uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını sonuna kadar savunuruz, burada hiçbir geri adım söz konusu değil. Ama bir taraftan da şunu söylüyoruz, ‘Burası ortak bir alan, gelin birilerini dışlamaya kalkmadan bu ortak alanı, ortak menfaatler doğrultusunda hep birlikte değerlendirelim.’ Türkiye, bunun da çağrılarını yapıyor. Uzak coğrafyaların planlarına hiç kimse gelmesin.”


Benzer Haberler

Girne’deki bir evden 47 bin TL’lik hırsızlık!

Voice Kıbrıs Haber

Süper Lig’de sona doğru

BRT

Uyuşturucuyu iç çamaşırına ve çoraba sakladılar

Voice Kıbrıs Haber

‘Herse ve Lokma Günü’ etkinliği yoğun katılım ile tamamlandı

Voice Kıbrıs Haber

Dışişleri Bakanlığı “Kıbrıs Rum liderliğinin basına yalan ve yanlış haber düzenlettiği aşikardır”

TAK

Önce ağaca ardından toprak sete çarpıp durabildi, 3 kişi yaralandı!

Voice Kıbrıs Haber