FeaturedKIBRIS

Yeorgiadis’ten Anastasiadis’e kötü sürpriz

Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis yeni kabine oluşturma çabaları çerçevesinde kötü bir sürprizle karşılaştı. Dün görüştüğü Güney Kıbrıs eski Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis, Maliye Bakanlığı’na devam etmeyeceğini söyledi. 

Yeorgiadis’in Rum Dışişleri Bakanlığı’nı istediği Anastasiadis’in ise kabul etmediği, o makam için Nikos Hristodulidis’i düşündüğü haber verildi. 

Fileleftheros “Maliye Bakanlığı Baş Ağrısı… Haris Yeorgiadis Başkan’a Maliye Bakanlığı Devrini Kapattığını Söyledi” başlığıyla manşete çektiği haberinde, “Anastasiadis’in yakın mesai arkadaşı” diye nitelediği Yeorgiadis’in “Maliye Bakanlığı’ndaki devrim kapandı”  dediğine işaret etti.

Gazete Yeorgiadis’in Güney Kıbrıs Maliye Bakanlığı’na devam etmek ¬istememesinin, kabinesini oluşturmaya çalışan Anastasiadis’in başını ağrıttığını belirterek, takvim uyarınca yeni kabinenin, Anastasiadis’in meclis önünde yemin edeceği 1 Mart’ta görevi devralması gerektiğine vurgu yaptı. 

DİSİ’nin yıl ortalarında kurultaya gideceğini hatırlatan gazeteye göre Yeorgiadis ya Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanlığı’na atanmak veya aktif siyasete dönmek istiyor. 

Haris Yeorgiadis’in, Rum Başkanlık Sarayı’ndaki dünkü görüşmeden sonra Uluslararası Para Fonu’nda (IMF) yer elde ettiği söylentileri çıktı; ancak Yeorgiadis’e yakın çevreler, bu yöndeki söylentilerle birlikte Avrupa  Ekonomik Örgütü’ne  veya Güney Kıbrıs Merkez Bankası’na atanacağı söylentilerini de yalanladı. 

Petridis İçişleri’nden Maliye’ye kaydırılabilir

Gazete, Yeorgiadis’in Maliye Bakanlığı’nı bırakma kararında ısrar etmesi halinde Konstantinos Petridis’in İçişleri Bakanlığı’ndan Maliye Bakanlığı’na kaydırılmasını öngören B planının devreye sokulabileceğini yazdı.

Anastasiadis’in önceki hükümet döneminde Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı olan Yoannis Kasulidis de, aktif siyaset devrini tamamladığını ve emekli olacağını dün kamuoyuna açıkladı. 

RİK’in sorularını cevaplayan Kasulidis, bu kararını, önceki gün yaptıkları görüşme sırasında Anastasiadis’e de ilettiğini söyledi. Kasulidis emekli olduktan sonra “Kıbrıs’ın dış politikası ve Avrupa Birliği’nin geleceği” konusunda kitap yazacağını açıkladı. 

Politis “Başkan Kendisine Lütuf Etmedi… Dışişleri Bakanlığı’nı Tercih Etti, Maliye Bakanlığı’na Hayır Dedi” başlığıyla manşete çektiği haberinde, Yeorgiadis’in dün Maliye Bakanlığı’na devam etmesi teklifine hayır diyerek Anastasiadis’in kabine oluşturma çabalarında ciddi sorun yarattığını yazdı.

Habere göre Yeorgiadis Maliye Bakanlığı’nı bırakmayı Rum başkanlık seçimlerinden, hatta 2016’daki genel seçimlerden önce de istemiş ancak Anastasiadis’in ikna etmesiyle göreve devam etmişti. Dünkü görüşmelerinde, başka herhangi bir mevkinin kendisi açısından devalüasyon olacağı gerekçesiyle  Anastasiadis’ten Dışişleri Bakanlığı’nı istedi. Ancak Anastasiadis bu bakanlık için Nikos Hristodulidis’i  düşünüyor görünüyor. 

Kalanlar, kesin gidenler…

Alithia “Bakanlar Kurulunda Ne Değişiyor”  başlıklı manşet haberinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeta Emilianidu, Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı Ionas Nikolau, Eğitim Bakanı  Kostas Kadis ve Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in bu görevlerine yeni kabinede de devam edeceğini; eski üyeler (Dışişleri Bakanı) Yoannis Kasulidis, (Maliye Bakanı) Haris Yeorgiadis ve Güney Kıbrıs Sağlık Bakanı Yorgos Pamporidis’in kabinede yer almayacağını yazdı.

Sağlık bakanlığı için AKEL milletvekilinin adı geçiyor

Yeogriadis’in Dışişleri Bakanlığı’nı istediğini ancak Anastasiadis’in vermediğini kaydeden gazete, Sağlık Bakanlığı için de sürpriz bir isim düşünüldüğüne dikkat çekti. Gazete bu bakanlığa düşünülen ismin, “geniş kabul gören ve mülayim/uzlaşıcı kişiliği” yanında Sağlık Genel Planı’nı ileri götürebilecek addedilen AKEL Milletvekili Adamos Adamu olduğunu yazdı. 

Haravgi haberi manşetten “‘Seçkin’ Bakanlıklar İçin Kavga” başlığıyla aktardı.


Benzer Haberler

Erhürman “Göreceğimiz zarar, verdiğimiz zarara kıyasla daha fazla olacak”

Voice Kıbrıs Haber

Limasol’da olaylı paskalya gecesi… Maskeli gruplar yoldan geçen araçlara ve polislere molotofla saldırdı

TAK

Denetimlerde 1 kişi tutuklandı!

Voice Kıbrıs Haber

En çok yağış 17 kilogram olarak kaydedildi!

TAK

Levent Şonya hayatını kaybetti!

Voice Kıbrıs Haber

Tatar, Gambiya Cumhurbaşkanı ile görüştü

TAK