FeaturedKIBRISVOI Özel Haber

Yenilikçi bir proje Derinya’daki ara bölgeyi “canlandırıyor”

Beyaz perde Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türkler arasında bir iletişim köprüsü oluşturuyor

Eleni Konstantinu

Kültür, bir kez daha iki toplum- Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler – arasında yeniden birleşme köprüsünü oluşturuyor. Ancak bu kez, hazırlanmakta olan projenin farklılığı, ilk kez ara bölgede gerçekleşiyor olmasıdır.
Bir sinema yapımının geliştirilmekte olduğu Derinya Belediyesi’ni, ara bölgeyi ziyaret etme fırsatı bulduk.

Belediye Başkanı Andros Karayannis eşliğinde, her iki toplumdan insanların yakınlaşması, buluşması, konuşması ve yeniden birleşmiş bir Kıbrıs’ta ortak bir gelecek hayal edebilmesi için gösterilen çabalara dair, umut yumağını bir süreliğine çözdük.

Andros Karayannis’in bize anlattığı gibi, Kıbrıs’ın iki toplumunu bir araya getirmeyi hedefleyen, Derinya ara bölgedeki açık hava yaz sinemasının yapımına yaklaşık üç hafta önce başlandı.
Sinemanın oluşumu, Derinya Belediyesi tarafından Kıbrıs’taki İtalyan Büyükelçiliği, Point Center for Contemporary Art, Birleşmiş Milletler ve dünyaca meşhur İtalyan sanatçı Rosa Barba ile iş birliği içinde teşvik edilmektedir.

Karayannis, belediyenin ara bölgenin hem konut hem de kültürel amaçlarla kullanılması konusunu her zaman yetkililere belirtiğini vurguladı. Geçen yıl İtalyan sanatçı Rosa Barba, İtalyan Kültür Mirası Bakanlığı ve İtalyan Turizm Bakanlığı sponsorluğunda, uzak ve ıssız bölgelerdeki projeler için uluslararası bir yarışmada birincilik ödülünü kazandı.

“Rosa Barba, dünyadaki birçok önemli müzede varlığı ile ve kişisel sergileriyle yurtdışında tanınan bir sanatçıdır”. Rosa Barba, Kıbrıs’taki diğer arkeolojik alanların yanı sıra ara bölgenin daha geniş alanını keşfetmeye büyük ilgi gösterdi ve uluslararası yarışmayı kazanan projesi, Derinya’daki ara bölgede bir açık hava yaz sinemasının yaratılmasıyla ilgiliydi. Sanatçı bölgeye geldi ve yapılan çalışmaları inceledi, daha sora çalıştığı yere, Berlin’e döndü.

Karayannis, Belediyenin sanatçı ile temas halinde olduğunu söylüyor ve kendisinin projenin tamamlanmasını beklediğini belirtiyor, çünkü ara bölgede gerçekleşecek ve kültürel ilgili olacak ilk çalışma. Tamamlandıktan sonra, açık hava sineması Derinya Belediyesi’nde kalacak ve amacı Kıbrıs’ın iki toplumunu yakınlaştırmak olduğu için çeşitli kültürel ve iki toplumlu programlar için kullanılabilecektir. Proje konusunda ise, zaten var olan doğal malzemeleri kullanacaklar, tek ek yerleştirilecek ekran olacak. Büyük ekran, iki toplumun yakınlaşması için bir geçittir. İlk gösterim, sanatçı tarafından daha önce Kıbrıs’ın dört bir yanından ve özellikle de Derinya’nın manzaralarından çekilmiş videolarla ilgili olacak.

Derinya Belediyesi’nde, gençlere yaklaşma ve bir arada yaşama fırsatı veren alternatif bir alan olan “Garaj” aracılığıyla da bir dizi iki toplumlu etkinlikler geliştiriliyor. Kolektiftik ve iş birliği ilkelerine dayalı çok boyutlu toplantı, diyalog ve eylem alanı. Andros Karayannis, ortaya çıkan şeyin, aslında iki toplumun özellikle gençlerin birbirleriyle iletişim yollarına ihtiyaç duydukları olduğunu yansitiyor. Tanışma, fikir alışverişi ve bir arada yaşama yoluyla, tamamen aynı endişeleri ve vizyonları paylaştıklarını keşfediyorlar.

Aynı zamanda, Andros Karayannis’in belirttiği gibi, genç çiftlerin ev ihtiyacının artması ve aynı zamanda konut ve ticari gelişme için arazi eksikliği, Derinya Belediyesi’ni ara bölge’nin kullanımı için sürekli talepler sunmaya zorluyor. Kendisinin belirttiği gibi, bu konuyu ileriye sürmeye devam edecek.

(Voice of the Island)



Benzer Haberler

Anneler Günü Ercan Havalimanı’nda da kutlandı

Voice Kıbrıs Haber

Meclis’in gündeminde iki yasa tasarısı bulunuyor

TAK

Kibrit “Neyi kutluyoruz? Halen daha anlayamadık ve farkında olamadık mı?”

TAK

Hemşireler, Lefkoşa’da “Hemşireyi Fark Et” sloganıyla yürüdü

TAK

BM Filistin Raportörü “Gazze’deki soykırım Holokost’u çağrıştırıyor”

AA

NASA’ya Boeing uyarısı: “Felaket riski var”

NTV