FeaturedKIBRIS

“Yabancılara satılan toplam arazi miktarı derhal kamuoyuna açıklanmalı”

Halkın Partisi Genel Başkanı Özersay, Kudret Özersay, Kıbrıs’ın kuzeyinden hangi yabancı ülke vatandaşlarının mal aldığının açıklanması için hükümete çağrıda bulundu.

Özersay, “İsrail’den, Almanya’dan, Finlandiya’dan, İsveç’ten, Ukrayna’dan, Rusya’dan, İran’dan ve daha başka ülkelerden yabancı ülkemizden taşınmaz mal alıyor. Kimlerin hangi bölgelerden yoğun olarak mal aldığı, toplamda ne kadar arazinin satıldığı konusunda şeffaf bilgi kamuoyu ile paylaşılmadı. Yabancılara satılan toplam arazi miktarı derhal kamuoyuna açıklanmalıdır” dedi.

Özersay, katıldığı bir televizyon programında konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Özersay “Asıl tehlike, şirketler üzerinden yapılan arazi satışlarıdır. Normal şartlarda yabancılara ait olan şirket, sınırsız arazi alımı yapamayacağı için KKTC vatandaşı kişilerin adına (çoğu zaman kimi avukatların) şirket hisselerinin yüzde 51’ini geçiriyorlar, yabancı şirket gibi görünmeyen bu şirketin adına sınırsız miktarda arazi satın alabiliyorlar. Bir süre sonra hisse devri veya başka yöntemlerle yüzde 51 hisse şirketin gerçek sahibi olan yabancıya geçiyor.”dedi.

Özersay şöyle devam etti: “Burada asıl sıkıntı inşaat sektörü çerçevesinde inşa edilen konutlar ya da villalar değil, çünkü konutların yabancılara satışında birkaç içiçe geçmiş güvenlik süzgeci var. Bir kere yabancıların konut alımlarında sayı kısıtlaması var. Öte yandan bu türden konutlar yabancılar tarafından satın alındığında Bakanlar Kurulu onayı gerekiyor ama bu onaydan önce bir güvenlik soruşturması da yapılıyor. Bunlar bir emniyet sübabı.
Bu arazilerin büyüklüğü toplamda ne kadar dönüme ulaştı? Stratejik bölgelerde yoğunlaşma ve özellikle belirli uluslardan yabancıların yoğunlaşması var mıdır?”

Kaynak Star Kıbrıs


Benzer Haberler

“İki Tekerlek Üzerinde Uzun Bir Zaman” etkinliği 17 Mayıs Cuma günü düzenlenecek

TAK

Katılımcıların yüzde 65’i sınav sürecinin adil olduğunu düşünüyor

TAK

“19’uncu Kıbrıs İpek Koza Festivali” hafta sonu yapılıyor

TAK

Meteoroloji Dairesi Pazar ve Pazartesi yağmur beklendiğini açıkladı

TAK

DAÜ Tıp Fakültesi’nin “Deniz Yıldızı Projesi” hayata geçiyor

TAK

DAÜ-SEN’in 40. Olağan Genel Kurulu yapıldı

TAK