FeaturedKIBRIS

Üstel “Tarihi bir güne hep birlikte şahitlik ediyoruz”


Narenciye sektörü için önemli bir yatırım olacak “Güzelyurt Soğuk Hava Deposu Entegre Tesisleri” ile ilgili bilgilendirme toplantısı, KKTC’ye günübirlik resmi ziyarette bulunan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Başbakan Ünal Üstel, TC Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu ve bakanların da katılımıyla yapıldı.

Tesiste ilk olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği İnşaat Uygulama Müdürü Haluk Altuntaş, proje ile ilgili brifing verdi, sonrasında ise bilgilendirme toplantısına geçildi.

Toplantıya Başbakan Ünal Üstel, Türkiye Cumhuriyeti’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, bakanlar, milletvekilleri, belediye başkanları, diğer yetkililer ve vatandaşlar katıldı.

-Üstel: “Tarihi bir güne hep birlikte şahitlik ediyoruz”

Başbakan Ünal Üstel, etkinlikteki konuşmasında sözlerine bir kez daha Yılmaz ve heyetini aralarında görmekten büyük mutluluk duyduğunu belirterek başladı. Üstel, tarihi bir güne hep birlikte şahitlik ettiklerini dile getirdi.

Başbakan Üstel, Güzelyurt’un federasyon görüşmeleri yapılırken hep masaya konduğunu ve bunun da Güzelyurt insanını bölgeden uzaklaştırdığını söyledi.

“Biz hükümete geldiğimiz günden beri Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’la en üst seviyede protokoller yaptık. O protokoller çerçevesinde Güzelyurt halkına hizmet etmeye, büyük projelere imza atmaya başladık.” diye konuşan Üstel, Cevdet Yılmaz ile yaptıkları istişarelerde önceliklerinin yarım kalan projeleri bitirmek olduğunu

ifade etti.

Üstel, ilk yaptıkları icraatın Güzelyurt-Lefke ana yolunu bitirmek olduğuna işaret ederek, yolun bitirilmesiyle vatandaşların artık çift şerit yoldan güvenli şekilde seyrettiklerini söyledi.

-Temeli atıldıktan sonra 40 hafta içinde bitecek

Üstel, “Bugün Güzelyurt’ta narenciyecilerimize hayat verecek büyük bir projenin tanıtımını yapıyoruz. Önümüzdeki günlerde de temelini atıp en geç 40 hafta içerisinde de bunu bitireceğiz.” dedi.

Güzelyurt’ta tarımla, narenciye ile uğraşanların artık su sorunu olmayacağını vurgulayan Üstel,

“Anavatanımızdan gelen suyla toprağımızı buluşturuyoruz. Bu büyük projelere hep Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin destekleriyle yapıyoruz. Bu desteklerinden dolayı da Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz’a sonsuz teşekkür ediyorum” ifadesini kullandı.

– “Soğuk hava deposunun kapasitesi daha sonra 40 bin tona çıkarılacak”

İlk etapta 15 bin ton olarak planlanan soğuk hava deposunun kapasitesinin daha sonra 40 bin tona çıkarılacağını ifade eden Üstel, 1974’ten sonra bölgeye böyle bir soğuk hava deposu yapılmadığını kaydetti.

“Soğuk hava deposuyla birlikte gerek üreten kesimdeki insanlarımız, gerekse narenciye üreticilerimiz artık büyük bir nefes alacak.” diye konuşan Üstel, soğuk hava deposunun kapasitesinin 4 yıl içinde 40 bin tona tamamlanacağını kaydetti.

-“Narenciye alanında gelmiş geçmiş sorunların önüne bir nokta koyuyoruz”

Üstel, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu proje ile birlikte ülkemizde bir ilki gerçekleştiriyoruz. Kendi ürettiği enerjiyle kendi makinaları çalışacak ve devlete hiçbir yükü olmayacak. Proje, kendi kendini çevirecek bir proje. Sıkma kapasitesi 350’den 1000 tona çıkarılacak. Narenciye alanında gelmiş geçmiş sorunların önüne bir nokta koyuyoruz.

Narenciyede yaşadığımız sorunların hiçbirini 2025’te yaşamayacağız. Narenciyecinin daha çok üretmesi ve teşvik edilmesi için kendi kaynaklarımızla 154 milyon TL ödeme yaptık, bunlara devam edeceğiz.”

-Hastane ihalesi pazartesi

Başbakan Üstel, inşaat halindeki Güzelyurt Hastanesi için pazartesi ihaleye çıkılacağını da açıkladı ve “Bütün projelendirme çalışmaları tamamlandı. Güzelyurt artık sağlıkta sorun yaşamayacak. Bu hastane, Lefkoşa Nalbantoğlu Hastanesi’nin de büyük bir yükünü almış olacak.” diye konuştu.






Benzer Haberler

Malatya’da deprem meydana geldi!

NTV

Ukrayna konferansının sonuç bildirisi açıklandı “Barışa ulaşmak tüm tarafların katılımını gerektirir”

NTV

Ukrayna Barış Zirvesi sona erdi

AA

Saldırılar bayramda da devam etti, Gazze’de can kaybı 37 bini aştı

AA

Polonya-Hollanda maçı öncesi gerginlik: Alman polisi bir kişiyi vurdu

NTV

AKEL “Kıbrıs sorunundaki durağanlık tehlikeli”

TAK